Terhesség

Szülés után is legyen kerek a világ!

...feltéve persze, hogy tudod, a gyermekágyi időszakban milyen segítséget kaphatsz, miféle gyógymódokat vehetsz igénybe fájdalmas panaszaidra! Merthogy szülés után a gáttájék fájdalma megkeserítheti az életed, különösen, ha még az aranyered is "kijött".
2015. Augusztus 27.

Vágtak, netán repedtél, és még emlékszel az orvos megjegyzésére is a szülőszobán, amikor azt suttogta a szülésed közben, hogy bizony az aranyered is kifordult az erőlködéstől? Innen nehéz nyerni – mondaná bárki, aki még nem szült. De az anyukák tudják, hogy ők bizony mindenen felül tudnak kerekedni újszülöttjük érdekében. Mellesleg nincs is nagyon más választásuk, hiszen minden gondjuk ellenére javarészt nekik kell ellátni születése után a kisbabát.

Nem kell szótlanul tűrni a gáttáji panaszokat!

  • Érdemes beszerezned egy speciális ülőpárnát, hogy a gyermekágy alatt mérséklődjön a fájdalom, amikor leülsz enni vagy szoptatni, esetleg kicsit kifújni magad.
  • Mindemellett a gáttorna is segíthet a gyógyulásban, amibe orvosod jóváhagyásával nagyon hamar bele is kezdhetsz, feltéve hogy nincs kizáró oka.
  • Étkezésedre továbbra is nagyon ügyelj, hogy a székleted laza legyen, és ne kelljen az alfeledet még erőlködéssel is tovább terhelned. Tudod már jól a mantrát: sok-sok folyadék, rengeteg rost, zöldség és gyümölcs!
  • Mozgás ésszel: a gyermekágy azért gyermekágy, hogy lehetőség szerint kíméld magad , és ne ugorj fejest a nagy pörgésbe azonnal, amint kijöttél a babával a kórházból. Ha már kellőképpen megerősödtél, néhány hét elteltével szépen, lassan, fokozatosan, laza sétákkal kezdhetsz visszazökkenni a régi kerékvágásba, visszaszoktatva a rendszeres mozgáshoz a tested.
  • Az aranyérrel járó fájdalmat és gyulladást mindenképpen érdemes enyhíteni! Súlyosabb esetben keress fel proktológust: a végbél betegségeinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott sebészt.

Szülés után is legyen kerek a világ!

Többféle eljárás is alkalmazható ma már a duzzadt, fájdalmas, esetleg vérző csomók megszüntetésére. A fentebb említett, életmódbeli változtatások mellett helyi készítmények (kúp, kenőcs) alkalmazása is eredményes lehet.

Szülés után is legyen kerek a világ!

A helyi kezelés célja a panaszt okozó tünetek gyors enyhítése: a fájdalom, a vérzés és a viszketés csillapítása, a gyulladás csökkentése. Érdemes kipróbálnod a Proktis-M kúpot és kenőcsöt. Ezek ugyanis hialuronsavat, gyulladás- és ödémacsökkentő, valamint érösszehúzó hatású növényi összetevőket tartalmaznak (körömvirág, tigrisfű, vadgesztenye, aloe vera, teafa, édesgyökér).

Ezek a készítmények komplex összetételüknek köszönhetően hatékonyan ápolják az érintett területet, hogy a kismamák csak arra figyelhessenek, ami a legfontosabb: a legifjabb családtagra! A kezelés megkezdése előtt egyeztess erről orvosoddal.

Várandósság és szoptatás alatt a készítmény alkalmazását meg kell beszélni a kezelőorvossal.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!