Terhesség

A gyermekágyi időszak ne az aranyérről szóljon!

A szülés utáni intim panaszokról csak az anyukák beszélgetnek egymás közt, vagy még ők sem, mert szégyellik, ha valami nincs rendben "odalent". Nem elég a gátseb, sokaknak még az aranyér is kellemetlen heteket szerez. Holott meg is lehetne előzni a bajt.
2015. Augusztus 27.

A gyermekágyi időszak ne az aranyérről szóljon!

Az “amit senki nem árult el neked a szülés utáni hetekről” című, kismamáknak szóló összeállítások jobbára csak arra térnek ki, hogy a pocakod nem megy le azonnal, a gyermekágyi vérzésed elég erős lehet, vagy éppen a szülés utáni depresszió tüneteit tudatosítják benned.

Pedig az ilyen cikkekben az aranyérről is érdemes lenne szót ejteni, amely szintén gyakori probléma, ráadásul éppen a regenerálódás és a babával való összeszokás nem feltétlenül zökkenőmentes időszakában. Ilyenkor, ha “beüt” az aranyér, bizony még az ülés is kellemetlen, fájdalmas lehet. Pedig mindennek be sem kellene következnie, ha a várandós kismama időben felkészülne, és életmódját úgy alakítaná még a terhessége alatt, hogy ezt a több mint kellemetlen problémát hírből se ismerje.

Mi az aranyér?

Az aranyérbetegség a végbél záróizom-gyűrűje feletti visszerek tágulatát, kidudorodását, kitüremkedését jelenti. A tágult erekben időnként gyulladás, sőt vérrögképződés is kialakulhat. Tünetei: égő, viszkető érzés a végbéltájékon, fájdalmas székletürítés, melyet akár vérzés is kísérhet. Súlyosabb esetben a széklettartás is nehezítetté válhat.

Pocakosan az aranyér ellen – 6 lépésben

– Étkezéseid során figyelj arra, hogy a rostbevitel biztosított legyen! A napi öt adag zöldség és gyümölcs mellett fogyassz teljes kiőrlésű pékárukat és müzlit, esetleg gazdagítsd ételeidet zabpehellyel, olajos magvakkal, búzacsírával! A rostok az emésztés legjobb segítői. Megkönnyítik a székletürítést, így elkerülheted az aranyérbetegség kialakulásának egyik leggyakoribb okát, a szorulást és az azzal járó rendszeres erőlködést.

– Ne felejts el eleget inni, napi 2 litert mindenképp, hiszen a bőséges folyadékbevitelnél ütősebb székletlágyító kevés van!

– Ameddig csak bírsz, mozogj: a testmozgás elengedhetetlen a jó vérkeringéshez, a jó vénás keringéshez! Tucatnyi, kismamákat célzó mozgásformával ismerkedhetsz szerte az országban, de akár online is találhatsz megfelelő tornát, amit szakember vezényel.

Erősítsd meg a gátizmaidat, sajátítsd el az intim tornát, kövesd a gátizmokat kímélő életmódtanácsokat – még pocakosan sem késő! Mindezek segítségével nemcsak az aranyér, hanem a szülés után gyakran előforduló vizeletcsepegés is megelőzhető. Sőt, a gyermekágyi regenerálódás is gyorsabban lezajlik. Ügyelj a higiéniára: az intim területeket tartsd tisztán és szárazon. Viselj jól szellőző, megfelelő méretű (nem túl kicsi és nem túl nagy, és lehetőleg nem tanga fazonú) fehérneműt. A mellékhelyiség használata után legyen kéznél nedves törlőkendő, de akár le is zuhanyozhatsz vagy használhatod a bidét.

Ne ácsorogj sokat, de az üldögélés sem jobb! Ha mégis sokáig ülni vagy állni kényszerülsz, időről időre mozgasd át minden porcikádat, hogy az altesti vénákra nehezedő nyomás mérséklődni tudjon!

– Legyen betárazva a kórházi csomagodban aranyeres készítmény, főként, ha már a terhesség előtt, vagy alatt is voltak aranyeres panaszaid! Orvosoddal egyeztess, melyik az a szer, amelyik biztonsággal alkalmazható pocakosan és a szoptatás hónapjaiban is!

Kapcsolódó cikkeink: