Terhesség

Az egészséges terhesség 12 pontja

Most, hogy tudod, hogy kisbabát vársz, minden eddiginél fontosabb, hogy fizikailag és érzelmileg is vigyázz magadra. Növelheted az esélyeit a problémamentes várandósságnak és az egészséges babának, ha odafigyelsz néhány egyszerű irányelvre.
2021. Június 10.
Az egészséges terhesség 12 pontja (Fotó: Getty Images)

Terhesgondozás

A megfelelő terhesgondozás elengedhetetlen az anya és a baba egészsége érdekében. Amint gyanítod, hogy babát vársz, jelentkezz be az orvosodhoz az első időpontra, ahol a várandósgondozás további menetét is megbeszélitek.

Figyelj az egészséges táplálkozásra

Gyakran hallani, hogy a terhesség alatt az anyukának “kettő helyett kell ennie”, azonban naponta csak nagyjából 300 plusz kalóriára van szükség. Ügyelj a megfelelő fehérjebevitelre is: míg a várandósság előtt átlagosan 45 grammra van szükséged naponta, addig a terhesség során kb. 70 grammra. (A kalóriabevitel és a makrotápanyagok ajánlott mennyisége egyénenként eltérhet, ezért erről érdemes beszélned az orvosoddal.) Fontos az is, hogy a szükséges mennyiségű kalciumot is elfogyaszd a mindennapok során.

A várandósság idején kerüld a nyers, nem megfelelően átsült húsokat és tojást, a pasztörizálatlan tejtermékeket és gyümölcsleveket, a nyers tenger gyümölcseit, hogy elkerüld a babára ártalmas fertőzéseket. Ajánlott kerülni a magas higanytartalmú halak fogyasztását is.

Terhesvitamin

A legtöbb terhesvitamin több folsavat és vasat tartalmaz, mint a multivitaminok. A megfelelő folsavbevitel már a terhesség tervezésekor és a korai terhességben is fontos, mert nagy mértékben csökkenti az idegcső-záródási rendellenesség kockázatát. Ideális a terhesség tervezésekor, a teherbeesés előtt legalább egy hónappal napi 400 mikrogramm folsavat bevinni, ha lehetséges, amikor pedig biztossá válik a terhesség ténye, a napi adagot 600 mikrogrammra szükséges emelni.

A megfelelő vasbevitelre is fontos odafigyelni, ugyanis a szervezet vasigénye jelentősen megnő a terhesség alatt, különösen a második és harmadik trimeszter alatt. De az egyes vitaminokból és ásványianyagokból a túlzott bevitel káros is lehet, ezért az ajánlott mennyiséget ne lépd túl, kerüld a megadózisokat. Javasolt az orvosoddal beszélned arról, milyen vitaminokat javasol.

Rendszeres testmozgás

Egy jó edzésrutin a várandósság alatt erőt és állóképességet adhat, ami segíthet a várandósság alatti súlytöbblet viselését, a fájdalmak megelőzését vagy enyhítését, javíthatja a lábak keringését, és a szülés okozta fizikai stressz keléséhez is hozzájárul. A baba születése után pedig könnyebb lehet visszanyerned a korábbi formádat. Ráadásul a stressz csökkentésének is remek módja az edzés.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne legyen az edzés túl megerőltető, válassz inkább alacsonyabb intenzitású mozgásformákat. Az orvosoddal is érdemes egyeztetned, hogy ő mely mozgásformákat ajánlja vagy nem ajánlja neked. Ügyelj arra edzés közben, hogy ne hevülj túl, és ne száradj ki!

Pihenj egy kicsit

Az első és a harmadik trimeszterben jelentkező fáradtság egy jelzés a szervezetedtől, hogy lassíts. Hallgass erre a hangra, és lassíts le, nyugodj meg annyira, amennyire csak tudsz, és iktass be rendszeres pihenést a napjaidba. Ha nem tudsz aludni napközben, akkor is iktass be egy-egy rövidebb szünetet, olvass egy kicsit.

A stressz csökkentésére és a jobb éjszakai alvás érdekében remek módszerek az olyan relaxációs technikák is, mint a jóga, a nyújtógyakorlatok, a légzőgyakorlatok és a masszázs.

Ne fogyassz alkoholt

Még minimális mennyiségben sem javasolt alkoholt fogyasztani a terhesség alatt – bármilyen alkohol gyorsan eljut a fejlődő babához a véráramon keresztül, át a méhlepényen, és a babának magasabb lehet a véralkoholszintje, mint az anyának. Már napi egy ital is növelheti az alacsony születési súly kockázatát, és a tanulási, a beszéddel, a figyelemmel, a nyelvvel és a hiperaktivitással összefüggő problémák rizikóját. Néhány kutatás pedig azt mutatta, hogy azoknak a nőknek, akik a terhesség alatt csak olyan keveset is ittak, mint heti egy alkoholos ital, nagyobb valószínűséggel született olyan gyermekük, akik később agresszív vagy akár bűnözői magatartást mutattak, mint az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó anyáknak.

A napi kettőnél több italt fogyasztó anyáknál nagyobb a kockázata annak, hogy a baba a magzati alkohol szindrómával születik. A magzati alkohol szindrómás gyerekeknél mentális és növekedésbeli elmaradás, viselkedési problémák, valamint arc- és szívproblémák jelentkezhetnek.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás növeli a vetélés és a halva születés kockázatát is.

Ne használj drogokat

Ahogy az alkohol, úgy a drogok is bejutnak a véráramba és a méhlepényen át a babához is eljutnak. Ezek káros hatással lehetnek a baba fejlődésére, születés után elvonási tüneteket okozhatnak, növelik a halva születés, a születési és fejlődési rendellenességek, illetve a viselkedési problémák kockázatát.

Ne dohányozz

A terhesség alatti dohányzás növeli a vetélés, a növekedési problémák, a méhlepény leválás, a koraszülés, a halva születés a csecsemőkori halál  kockázatát. Egyes kutatások összekötötték a dohányzással az ajak- vagy a szájpadhasadék kialakulásának megnövekedett kockázatát a babánál. A passzív dohányzástól, a füsttől is érdemes távol tartani magadat a várandósság alatt.

Csökkentsd a koffeinbevitelt

A várandósság alatt javasolt csökkenteni a koffeinbevitelt, napi kevesebb mint 200 mg-ra (ez 236 ml erős kávénak felel meg). Ez az ajánlás egy 2008-as tanulmányból származik, amely szerint az ennél több koffeint fogyasztóknál duplájára növekedett a vetélés kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztottak koffeint.

A koffeinnek ráadásul nincs tápértéke sem, és a vas felszívódását is megnehezíti. Továbbá megnehezítheti a jó éjszakai alvást, fejfájást okozhat és a gyomorégést is fokozhatja. Korlátozd a kávéfogyasztást (ne feledd, hogy a koffeinmentesben is van valamennyi koffein), és számold bele a koffeinbevitelbe az olyan élelmiszereket is, mint a tea, üdítők, energiaitalok, csokoládé, kávés desszertek. (Bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerekben, mint a megfázás vagy allergia elleni készítmények, is lehet koffein.)

Ügyelj a környezeti ártalmak kerülésére, amennyire lehet

Bizonyos munkák veszélyesek lehetnek rád és a fejlődő babaára. Ha rendszeresen ki vagy téve vegyi anyagoknak, nehézfémeknek (például ólom vagy higany), bizonyos biológiai anyagoknak vagy sugárzásnak, a lehető leghamarabb váltani kell.

Ne feledd, hogy egyes tisztítószerek, növényvédő szerek, oldószerek, a régi csövek miatt megemelkedett ólomszint az ivóvízben szintén ártalmas lehet.

Keresd fel a fogorvost

A szájüreg, a fogak egészségéről sem szabad megfeledkezni: fogmosás, fogselymezés, rendszeres fogászati ellenőrzés. A terhesség alatti hormonális változások az ínybetegségekre is fogékonyabbá tehetik a kismamákat, könnyebben kialakulhat esetükben ínygyulladás.

Az érzelmi egészségedre is figyelj

Sok nő érzi úgy, mintha érzelmi hullámvasúton ülne a terhesség során. Ha a hangulatváltozásaid szélsőségesek vagy megnehezítik a mindennapokat, az akár depressziót is jelezhet. Ha több mint két hete rosszul érzed magadat, és úgy tűnik, semmitől sem lesz jobb a kedved, vagy ha különösen szorongsz, erről beszélj az orvosoddal is, hogy megfelelő segítséget kaphass.

Ha a kapcsolatodban van valamilyen komolyabb probléma, ha bántalmazó kapcsolatban élsz, abban az esetben is kérj segítséget, mert az a saját egészségedet és a babáét is veszélybe sodorhatja.

Forrás: babycenter.com