Terhesség

Érzékeny és vérző fogíny a terhesség alatt

A várandósság során a fogíny is sokkal érzékenyebbé válhat, duzzadt, vörös lehet, és hajlamos a vérzésre - különösen fogmosáskor és fogselymezéskor.
2021. Június 06.
Érzékeny és vérző fogíny a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Ez a panasz gyakori a kismamák körében, és a szülés után valószínűleg minden visszatér a normál állapotba, de addig is érdemes különösen odafigyelni a szájhigiéniára.

Mikor jelentkezhet a fogínyvérzés a terhesség alatt?

Nagyjából a második trimeszter környékén jelentkezhet a fogínyvérzés. Ugyanazok a terhességi hormonok felelnek az ínygyulladásért és vérzésért, melyek a nyálkahártya és az orrmelléküreg duzzanatát is okozzák.

A fogíny duzzanatához számos tényező hozzájárulhat:

  • Hormonok szintjének emelkedése. Nem meglepő, hogy leginkább a hormonok a felelősek ezért a tünetért is. Hatásukra jobban ki van téve a kismama a baktériumoknak és a plakk-képződésnek is, amelyek érzékenyebb fogínyt eredményezhetnek – nem megfelelő kezelés esetén pedig egyeseknél ínygyulladást és fogszuvasodást is okozhatnak.
  • Változások a szájban és az étkezési szokásokban. A terhesség alatt előfordulhat, hogy kevesebb nyál termelődik, ha pedig több szénhidrátot és édességet fogyasztasz, az olyan környezetet teremthet, amely ideális a baktériumoknak és a szuvasodásnak.
  • Késleltetett reakció a terhességi rosszullétre. Ha korábban hányással járó rosszulléteket tapasztaltál, az íny és a fogak is megérezhetik a savas hányás hatását.

Mit lehet tenni az ínyvérzés ellen a terhesség során?

  • Fogorvosi ellenőrzés. Menj el a fogorvoshoz ellenőriztetni a fogínyed és fogaid állapotát, és egy tisztításra. Azt mindenképpen jelezd, hogy babát vársz!
  • Ügyelj a szájhigiéniára.  Naponta kétszer moss fogat alaposan (de ne túl erősen), és használj rendszeresen fogselymet is. Ügyelj rá, hogy óvatosan moss fogat és használd a fogselymet, hogy ne legyen még érzékenyebb a fogínyed. A fogkefével a nyelvet is le kell mosni, hogy ezzel is minimalizáld a baktériumok mennyiségét. A fogorvostól pedig érdemes megkérdezni, milyen szájvíz használatát javasolja.
  • Ha hányással járó rosszulléteid is vannak, utána is moss fogat, de ha éppen nem megoldható, legalább öblögess. Ez segít eltávolítani a savat és a baktériumokat.
  • Megfelelő táplálkozás. Fogyassz sok C-vitaminban gazdag ételt, mert ez segít megerősödni a fogínynek. A kalciumbevitelre is figyelj, hogy fogaid és csontjaid erősek legyenek. A cukros ételek fogyasztását pedig érdemes korlátozni a fogak egészsége érdekében is.

A rendszeres fogászati ellenőrzés és tisztítás, az alapos szájhigiénia segíthet, hogy megelőzd a fogínyvérzést a terhesség idején.

Mit érdemes jelezni az orvosnak?

Bizonyos mértékű ínyérzékenység normális, de ha kimondottan élénkpiros, nagyon fájdalmas és könnyen vérzik, az már gingivitist, ínygyulladást is feltételezhet. Ez viszonylag ártalmatlan, de egy, periodontitis nevű állapothoz is vezethet, ami komolyabb, de kezelhető probléma, ezért ilyen esetben érdemes felkeresni a fogorvost. Kutatások szerint a várandósság alatti periodontitis növelheti a koraszülés, az alacsonyabb születési súly vagy a preeklampszia kockázatát.

Ha a fogínyen vérző hólyagot, göböt észlelsz, ami vérzik fogmosás közben, abban az esetben is érdemes felkeresni a fogorvost. Nagy valószínűséggel pyogen granuloma (bőrből vagy a nyálkahártyából kiemelkedő, erekben bővelkedő dudorok), amely a terhes nők 5 százalékánál jelentkezik, és bárhol felbukkanhat a testen, beleértve a karokat, a kezeket, az arcot, de különösen gyakoriak a fogínyen. Ez általában veszélytelen, és a szülés után magától eltűnik, de javasolt megmutatni a fogorvosnak is.

Forrás: whattoexpect.com