Teherbeesés

A babának is jót tesz, ha a terhesség alatt edzel?

Egy új kutatás szerint azoknak a kismamáknak, akik a terhesség alatt is edzenek, kisbabájuk fejlettebb motoros képességekkel jön világra.
2019. Augusztus 07.
A babának is jót tesz, ha a terhesség alatt edzel?

A kutatásban 71 egészséges, várandós nővel végeztettek felügyelet alatt aerob mozgást, és volt egy kontrollcsoport is. A mozgást végző kismamák hetente három alkalommal, egy órán keresztül edzettek, és választhattak, hogy a futópadon, a szobabiciklin vagy az elliptikus tréneren végzik a gyakorlatokat, illetve aerobikoznak. A kontrollcsapat tagjai csak nagyon enyhe intenzitású mozgást végezhettek, mint a légzési vagy nyújtási gyakorlatok.

Fejlettebbek voltak a babák

Később megvizsgálták az 1 hónapos csecsemőket, és megállapították, hogy azok a babák, akiknek édesanyjuk a terhesség alatt is végzett valamilyen aerob mozgásformát, jobb motoros képességekkel rendelkeztek, mint azok a babák, akiknek anyukájuk nem edzett. De a kutatásban részt vett minden csecsemő mozgásfejlődése az egészséges tartományban volt. – A babákkal végzett mozgási gyakorlatok például olyan elemeket tartalmaztak, mint a fej elfordítása – magyarázta Linda May, az East Carolina Egyetem docense, a kutatás egyik készítője.

Miért fontosak ezek az első motoros képességek? May szerint korábbi kutatások alapján azok a csecsemők, akik korábban fejlesztik ki a motoros képességeiket, nagyobb valószínűség szerint lesznek aktív életmódot élő gyerekek. Így a terhesség alatt végzett mozgás feltehetőleg ebben is segíthet.

A kismamáknak korábban azt javasolták az orvosok, hogy a terhesség idején inkább pihenjenek, most viszont azt javasolják, hogy a kismamák nyugodtan végezzenek a várandósság alatt közepes intenzitású gyakorlatokat, egyeztetve az orvosukkal, hogy az egészségi állapotuk megfelelő-e ehhez. May szerint ez olyan mozgást jelent, amely elég aktív ahhoz, hogy megemelje a pulzusszámot és a vérnyomást, de ahhoz nem elég intenzív, hogy szinte alig kapjon levegőt a kismama, és beszélni se tudjon edzés közben. A séta, a könnyedebb úszás, szobabicikli, vagy az alacsonyabb intenzitású aerobik pontosan ilyen.

Más előnyei is vannak

A tanulmányban a mozgás számos egyéb előnyére is rávilágítottak: a kismamák súlygyarapodása egészségesebb ütemű lehet, és a koraszülésnek, illetve a túl nagy magzati testsúlynak is kisebb lehet az esélye. A kutatók szerint a várandósság alatt végzett mozgás úgy hat a babára, hogy segíti a magzat véráramlását, agyának oxigénellátását, illetve az általános növekedést is, a növekedési faktornak nevezett fehérje kibocsájtásával.

A tanulmányban a testmozgás előnyeinek nagy része a lány babáknál látszott. A fiú csecsemők átlagosan ugyan magasabbak voltak, mint a lányok, de esetükben kevesebb különbség látszott azok között, akik édesanyja mozgott, és azoknál, akiknek nem. Az okot a kutatók egyelőre nem tudják, de véleményük szerint a mozgás inkább a lányt váró kismamáknál igazán előnyös.

A kutatók azonban felhívták arra a figyelmet, hogy egyelőre nem tudni, mit jelent a későbbiekre nézve, hogy az 1 hónapos babák fejlettebbek voltak, és az is bizonytalan, hogy csak a testmozgásnak volt-e szerepe a különbségekben, vagy esetleg olyan tényezőknek is, mint a táplálkozás, amit nem vettek figyelembe. A testmozgásban részt vevő kismamák átlagosan több súlyt szedtek fel a várandósság alatt, nagyjából 5 kg-mal, amire egyelőre nincs a kutatóknak magyarázata.

A kutatók szerint a tanulmány üzenete a kismamáknak, hogy ha mozognak, ne hagyják abba a várandósság alatt sem, ha pedig nem edzettek, akkor kezdjék el. Heti 150 perc közepes intenzitású mozgást ajánlanak, amit el lehet osztani 3 napra.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: