Baba

Lazíts!

Nem kell anyarabszolgának lenni a kisgyerekes évek alatt. Lazításra neked is szükséged van.
2013. Március 29.

Dr. Battonyai Tünde pszichiáter, életvezetési tanácsadó szerint komoly problémákat okozhat, ha mindent kézben akarunk tartani a gyerek körül. „Az állandó tökéletességre való törekvés hosszú távon mindenképpen kudarchoz vezet. Tapasztalataim szerint ez áll leggyakrabban annak a hátterében, amikor a kisgyerekes anyukák túlságosan görcsössé válnak, és nem képesek lazítani.

Tudomásul kell venni, hogy nem lehet mindenben a maximumot nyújtani. A reklámok sugallta mintaanya (hófehér, ropogósra vasalt ingben), aki mindennap a biopiacon szerzi be az alapanyagokat az ebédhez, rendszeresen sportol, otthonról dolgozik, és még a haja is ragyogóan fényes, egész egyszerűen nem létezik.

Ha a tökéletességet hajszolva eltűnik az öröm az együttlétekből, az nagyon nagy baj. Ha fog-csikorgatva mesélünk este, ha a fáradtságtól ingerülten játszunk, azt a gyerek is megérzi. Sokkal nagyobb szükségük van a gyerekeknek egy kiegyensúlyozott, kipihent anyukára jó nagy adag humorérzékkel, mint a vasalt fehérneműre.”

Lazíts!

Az elengedés lépései

Neked is gondot okoz másokra hagyni a babát? Lelkiismeret-furdalás gyötör, valahányszor nélküle lépsz ki az ajtón? Ezek az érzések teljesen természetesek, mégsem szabad engedni, hogy eluralkodjanak rajtad.

A szimbiózis, ami anya és csecsemője között kialakul, fantasztikus érzéseket ad. Azonban ahogy telnek a hónapok, az is kiderül, hogy a kisbaba gondozása teljes embert kívánó feladat. A gondoskodást örömteli együttlétként, de nyomasztó teherként is meg lehet élni. A kettő között sokszor csak heti néhány órányi pihenés a különbség.

Kikapcsolódni elvileg a baba mellett is lehet, de a legtöbb anya ilyenkor is fél szemmel, fél szívvel a gyerekre figyel. Természetes, hogy az első időkben kirekeszted a külvilágot, de nem lehet hosszú éveket bezárkózva tölteni. Fokozatosan meg kell tanulnotok egymás nélkül is létezni.

Lépésről lépésre

ALVÓ GYEREK Lelkileg legkönnyebb az alvó gyereket másra bízni. Ez azt jelenti, hogy eleinte a külső segítségnek is teljesen a baba ritmusához kell igazodnia.

KÖZELI CÉLPONT A leghosszabb távol töltött időt a szoptatás is behatárolja, így az első időkben csak közeli célpontok jöhetnek szóba. Megnyugtató az a tudat is, hogy ha valami váratlan probléma merülne fel, gyorsan közbe tudsz lépni.

ELVÁLÁSI RITUÁLÉ Alakítsatok ki olyan szokásokat, amelyeket a kezdetektől alkalmaztok. Például ha megérkezik a nagymama, először pár percet együtt játszotok, megszoptatod a babát, aztán elköszönsz tőlük, és nem fordulsz vissza, akkor sem, ha sír. A baba számára megkönnyíti az elválást, ha mindig ugyanúgy történnek a dolgok.

VONZÓ PROGRAM Sokat segít, ha találsz egy számodra vonzó tevékenységet, ami feltölt, amire régóta vágysz, vagy amit értelmesnek, hasznosnak tartasz. Mindegy, hogy nyelvtanfolyam, tánc, vagy kávézás a barátnőddel, a lényeg, hogy teljesen bele tudj merülni.

GYAKORLÁS Az elengedést gyakorolni kell. Időbe telhet, amíg fenntartások és kritika nélkül el tudod fogadni a külső segítséget, és megtanulod jól érezni magad. Ha azonban rendszeresen gyakoroljátok ezt a helyzetet, akkor természetessé és mindenki számára örömtelivé fog válni. A lelkiismeret-furdalás ellen az a legjobb ellenszer, amikor látod, hogy a gyerek is jól érezte magát nélküled, és neked is megsokszorozódtak az energiáid.

Kapcsolódó cikkeink:

Az anyák még sosem voltak ennyire frusztráltak, mint most

Ha tudtam volna… – Egy anya vallomása