Kisgyerek

Előzzük meg a fagyási sérüléseket!

Kisgyermekeknél igen ritkák a szerveket is érintő súlyos fagyások, inkább csak első fokú sérüléssel találkozunk, főként a végtagokon, illetve a füleknél. Ilyenkor kipirosodik a bőr, duzzanat alakul ki, és erőteljes viszketés tapasztalható.
2007. November 11.

Fagyásra rendszerint akkor kerül sor, ha a cipő, ruha, kesztyű túl szűk, átázott, és odakint fagypont alatt van a hőmérséklet. A legfontosabb teendő tehát, hogy a kicsinek megfelelő méretű, vízálló lábbelit és egyéb kiegészítőket biztosítsunk, amelyekben még kényelmesen mozgatni tudja az ujjacskáit.

Ha nagyon kihűl a keze, lába, hónunk alatt megmelegíthetjük. Ha már bekövetkezett a fagyási sérülés, és hosszabb kirándulás közepén járunk, az ideiglenes felmelegítés az újrahűlés lehetősége miatt veszélyes. A jeges vizes, havas bedörzsölés a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem jó megoldás, mivel ilyenkor nagyobb a veszélye annak, hogy megsérülnek a szövetek.

Ha hazaértünk, dugjuk a gyerek kezét-lábát 40-42 Celsius-fokos vízbe. A kályha, fűtőtest kevésbé ideális megoldás, mivel ott nem tudjuk ilyen finoman szabályozni a hőfokot. Ha szükséges, a fagyásokat gyógyszertárban kapható fagykenőccsel is kezelhetjük, mivel ennek gyulladáscsökkentő hatóanyagai siettetik a gyógyulást.

Az első fokú fagyási sérülések csaknem mindig nyom nélkül gyógyulnak, de a tapasztalatok szerint újabb hideghatásra még érzékenyebben válaszolnak az érintett bőrfelületek. Ügyeljünk arra, hogy háti hordozóban nagyobb a veszély, hogy lehűlnek a végtagok, hiszen a kicsi egyáltalán nem mozog, a testközelség pedig nem olyan közvetlen, mint a hordozókendő esetében.

A témához kapcsolódó cikkek:

  • Ne aggódj, ha lázas a gyerek!
  • Lázcsillapítás újratöltve
  • A fizikális lázcsillapításról
  • Forrás: Kismama magazin