Baba

A baba alvása 0-3 hónapos korig

Az újszülöttek napi 11-16 órát alszanak, nappal és éjjel. A baba alvási szokásai egy ideig kiszámíthatatlanok lehetnek. Kezdetben nem szükséges alvási rutint bevezetni, bár van néhány dolog, amivel ösztönözheted a jó alvási szokások kialakulását.
2021. Június 08.
A baba alvása 0-3 hónapos korig (fotó: Getty Images)

Hogy alakul az újszülött alvása?

Az újszülöttek átlagosan 11-16 órát alszanak naponta. Előfordulhat azonban, hogy egy vagy két óra alvás után felébrednek.

Az első három hónap során a babák elkezdenek hosszabbakat aludni, de a legtöbb csecsemő nem alszik 4-6 óránál többet, sem nappal, sem éjszaka.

Miért olyan kiszámíthatatlan az újszülött alvási ritmusa?

Normális, hogy a csecsemők alvási szokásai rendszertelenek a születéstől 3 hónapos korig. Az újszülötteknek még nem alakult ki a cirkadián ritmusuk. A cirkadián ritmus, más néven alvás-ébrenlét ciklus, egy belső 24 órás óra, amely rendszeres időközönként váltakozik az álmosság és az éberség függvényében.A kiszámíthatatlan alvásminták a táplálkozási szükségleteknek is köszönhetőek. Az első hónapban két-három óránként, a második hónapban pedig három-négy óránként lehet szüksége a babának evésre. Ahogy idősebb lesz, nem kell majd olyan gyakran etetni éjszaka.

Szerencsére ezek a kiszámíthatatlan szokások nem tartanak sokáig – bár egy örökkévalóságnak tűnhet, amikor alváshiányban szenvedsz. Egyes babák 3 vagy 4 hónapos korukra már hosszabb ideig alszanak. Más babáknál ez csak később következik el.

A babám terhesség alatti alvási szokásai a szülés után is folytatódnak?

Valószínűleg már hallottál arról, hogy ha a magzat az anyaméhben éjszaka a legaktívabb, akkor éjjeli bagoly lesz, ha megszületik. Egyes anyukák – és néhány alvásszakértő is – esküsznek arra, hogy ez így igaz, de semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

Igaz, hogy a baba már születése előtt kialakítja alvás-ébrenlét ciklusát. A harmadik trimeszter elején már jellemző az aktív vagy REM (rapid-eye-movement) alvás.Az újszülöttekhez hasonlóan a magzatnak sincs meg a mi tipikus nappali/éjszakai időbeosztásunk; néhány órát pihennek, majd néhány órát ébren vannak.

Tudja az újszülött, hogy mi a különbség az éjszaka és a nappal között?

Eleinte nem. Amíg a baba körülbelül 1 hónapos nem lesz, az éjszakai alvásmennyiség nagyjából megegyezik a nappali alvásmennyiséggel. 6 hetes és 3 hónapos kor között a testmaghőmérséklete és a melatonin hormon segíti a babát abban, hogy elkezdjen kialakítani egy olyan alvási/ébrenléti ciklust, amely megkülönbözteti az éjszakát a nappaltól.

Az újszülöttek alvási ciklusa különbözik a felnőttekétől?

Igen. A csecsemők alvási ciklusai sokkal rövidebbek, mint a felnőtteké. Az alvó újszülöttek az idő körülbelül felét töltik REM-alvásban. Ezzel szemben az idősebb gyermekek és a felnőttek sokkal kevesebb időt töltenek REM alvásban, mint nem-REM alvásban. Úgy gondolják, ez azért van így, mert ez szükséges az agyuk rendkívüli fejlődéséhez.Az újszülöttkori REM-alvás során a baba szeme általában mozog a szemhéja alatt, a karjai és lábai rángatózhatnak. Ezután átmegy a nem REM alváshoz hasonló nyugodt alvásba, amelyben a rángatózás megszűnik, a légzése mélyebbé válik, és nehezebb lehet felébreszteni. A baba egy alvási ciklus alatt többször is átmehet a REM és a nem-REM alvás fázisai között.

Ki kell alakítani egy alvási rutint az újszülöttnek?

Nem, különösen nem az első hetekben. Normális, hogy az újszülöttnek rendszertelen alvási rendje van. Ez részben abból adódik, hogy gyakran kell ennie és sokat kell aludnia.Az első hónapokban mégis elkezdődhet egyfajta menetrend azáltal, hogy következetesen ugyanakkor fekteted le. Ahogy a baba kezdi kialakítani az alvási ritmusát, ezeknek a rutinoknak a betartása és a jó alvási szokások bevezetése segíthet neki abban, hogy idősebb korában könnyen vegye a napirendet.

Fel kell ébreszteni az újszülöttet, hogy megetessem?

Az első néhány hét után általában nem.

De ez attól is függ, hogyan táplálkozik és növekszik a baba, különösen addig, amíg vissza nem nyeri a születési súlyát. A gyermekorvos javasolhatja, hogy néhány óránként ébreszd fel a babát, amíg a baba vissza nem nyeri születési súlyát.

Ha a baba folyamatosan növekszik és a születési súlyát meghaladó mértékben gyarapszik, korához képest bőven van nedves és kakis pelenkája, akkor a gyermekorvos azt mondhatja, hogy nyugodtan hagyhatja hosszú ideig aludni – akár 8 vagy több órát is egyhuzamban. (A legtöbb kisbaba jóval korábban éhesen felébred!)

Meg lehet tanítani az újszülöttnek a jó alvási szokásokat?

Ezeket az alvási szokásokat elkezdheted bevezetni:

Adj lehetőséget a babádnak a gyakori szundikálásra. Az első hat-nyolc hétben a legtöbb baba nem képes két óránál sokkal tovább fennmaradni egyszerre. Ha ennél tovább vársz azzal, hogy lefektesd a babát, előfordulhat, hogy túlfárad, és nehezen alszik el.Tanítsd meg a babának a nappal és az éjszaka közötti különbséget. Az első hetekben nem sokat tehetsz ez ellen. De amint a baba körülbelül 2 hetes lesz, elkezdheted az alábbiakat.

Napközben, amikor éber és ébren van:

– Beszélgess és játssz vele, amennyit csak tudsz.

– Tartsd világosan a lakást és a szobáját.

– Ne aggódj a szokásos nappali zajok, például a mosogatógép zaja miatt.Éjszaka a következőkkel próbálkozhatsz, hogy segítsd a babádat abban, hogy kezdjen rájönni, hogy az éjszaka az alvásé:

– Csendben beszélj hozzá, csendben tedd tisztába

– Iktasd ki a zajokat, fényeketTanuld meg a babád fáradtságjelzéseit. Hamarosan hatodik érzéked alakul ki a babád napi ritmusát és szokásait illetően, és ösztönösen tudni fogod, mikor áll készen a szunyókálásra vagy a lefekvésre. Ha azonban az álmosság bármilyen más jelét észleled, próbáld meg minél hamarabb lefektetni. Ha túlfárad, túlpörög, nehezebben tud megnyugodni és elaludni. Melyek a jelei annak, hogy a baba álmos?

– A szemét dörzsöli

– A szokásosnál nyűgösebbAlakíts ki egy esti rutint:

Fürdesd meg a babát

– Öltöztesd át

– Szoptasd/etesd meg

– Énekelj neki altatódalt

– Puszild megFektesd le a babádat, amikor álmos, de még ébren van. Mire 6-8 hetes lesz, lehetséges, hogy magától el fog aludni így, de fontos tudnod, hogy ez nem minden babánál működik.

Mikor kezdi el a babám átaludni az éjszakát?

Ez a babától függ. Általában 6 hónapos korára a legtöbb – de nem minden – baba képes 8-12 órát aludni, rövid ébredésekkel, de etetés nélkül, éjszaka is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a baba ezt meg is teszi. Egyes csecsemők már néhány hetes korukban akár nyolc órát is alszanak éjszaka, de sokan csak idősebb korukban fognak ilyen sokat egyhuzamban aludni. Még ha nem is alszik át az éjszakát, a baba alvási szokásai néhány hónap múlva valószínűleg kiszámíthatóbbak lesznek.(Cikk forrása: babycenter.com)