Baba

A szoptatás segít beállítani a baba biológiai óráját

Az anyatej jóval több, mint egyszerű táplálék a csecsemőknek - összetétele változásával még a napszakokról is jelez a babának.
2019. Augusztus 08.
Segíti a baba időérzékelését az anyatej

Az anyatej összetétele ugyanis változik a nap folyamán, és a reggeli, energizáló étel estére már nyugtató táplálék lesz a babának. A kutatók szerint ez a “krono-táplálkozás” segítheti a csecsemők cirkadián ritmusának beállását, programozását, a belső óráét, ami jelzi a kisbabának, hogy nappal van, vagy éjszaka.

De mi történik akkor, ha a kisbabát nem közvetlenül a mellből táplálják, hanem korábban lefejt tejet kap? A kutatók nem vizsgálták az “átidőzített” tejek hatását, de úgy vélik, ennek is lehetnek hosszútávú hatásai.

Időérzékelés a nap folyamán

Az alvás, az étkezés és az energiaszint változása mind a cirkadián ritmust követik. A szülők, akik már virrasztottak át éjszakákat, tudják, hogy a csecsemők nem az általuk megszokott ritmus szerint élnek. A nappal és az éjszaka érzékelése az életük első heteiben-hónapjaiban alakul ki, köszönhetően a fény-sötét váltakozásának. Néhány baba már az első időszakban is a cirkadián ritmusnak megfelelően viselkedik, ami az evést és az alvást illeti, de vannak olyan újszülöttek is, akik hónapokon keresztül mintha fordítva csinálnának mindent. A megkésett cirkadián ritmus fejlődése növelheti a kólika kockázatát, és táplálkozási, növekedési problémákhoz vezethet.A kutatók arról keveset tudnak, a babák cirkadián ritmusa miért fejlődik ennyire eltérően, de az már most látszik: a szoptatás segíthet ennek a helyes programozásában.

Így változik az anyatej

Az anyatej összetétele a nap folyamán nagy változásokon megy keresztül. Például a kortizol – az éberséget szabályozó hormon – szintje háromszorosa a reggeli tejben az estihez képest. A melatonin, ami segíti az alvást, a reggeli tejben alig van jelen, míg az estiben nagy arányban megtalálható, a szintje pedig az éjfél körüli anyatejben tetőzik. Az éjszakai tej pedig bizonyos DNS-építőelemeket is tartalmaz, amelyek szintén segítik a jó alvást. A nappali tej több aktivitást segítő aminosavat tartalmaz, a vas szintje dél körül tetőzik, míg az E-vitaminé este. Az ásványi anyagok, mint a magnézium, kálium, cink és nátrium szintje mind reggel magas.A nappali tej emellett egy igazi immunturbó koktél, főként a szülést követő első hónapokban – a legfontosabb immunkomponensek, antitestek és fehérvérsejtek szintje magasabb a nappali, mint az éjszakai tejben.Az egyértelmű, hogy a tej összetétele változik, de arról keveset tudnak a kutatók, ez mit jelent a baba egészségére nézve. Az anyatejben lévő hormonok és immunkomponensek átadódnak a csecsemőnek, akik az életük első hónapjaiban kezdik kialakítani cirkadián ritmusukat. Ebben a folyamatban valószínűleg segítenek az anyatejben található krono-szignálok is. A babák eltérő táplálkozása így magyarázatot adhat arra, miért ennyire különbözőek az alvási szokásaik is.

Ha hibás az üzenet

Mi történik, ha a csecsemők reggel éjszakai tejet, késő délután pedig reggelit isznak? Ezt nem tudjuk pontosan, mert a kutatások ennek vizsgálatára nem tértek ki. De ha egy kisbabának este adnánk egy üveg reggeli tejet, magas kortizollal és alacsony melatonin szinttel, az nagyjából olyan lenne rá nézve, mintha felkapcsolnánk a villanyt, mielőtt lefeküdnénk aludni. A nem “időben” kapott tej összefüggésben lehet a babák rosszabb alvási, emésztési szokásaival.Erre a megoldás azonban nagyon egyszerű: ha valaki lefejt tejet ad a babának, akkor érdemes megjelölnie, melyik a reggeli, déli, délutáni, esti adag, ezzel is hozzájárulva a baba cirkadián ritmusának fejlődéséhez.(Cikk forrása: neurosciencenews.com)Kapcsolódó írásaink: