Baba

Szoptatási pozíciók

Akkor döbbentem rá, milyen fontos, hogy minél több szoptatási testhelyzetet alkalmazzak, amikor makacs mellgyulladással küszködtem. Ismerd meg a legfontosabb szoptatási helyzeteket!
2016. Június 29.

Szoptatási pozíciók

Amikor a szoptatásról esik szó, meglepő, hogy az anyukák sokszor egy vagy két szoptatási helyzetet ismernek és alkalmaznak. Jómagam császárral szültem mindkét alkalommal, így először a fekve szoptatást tanultam meg, hiszen a műtét követően nem tudtam rögtön lábra állni.

Később azonban – a sorozatos mellgyulladások miatt – számtalan szoptatási pozíciót próbáltam ki, szoptatási tanácsadók segítségével. Igen hatékonynak bizonyultak, hiszen egyszer sem kellett orvoshoz fordulnunk, és szerencsére a gyermekeim is igen ügyesen alkalmazkodtak a legnyakatekertebb testhelyzetekhez is.

Milyen a jó szoptatási helyzet?

Vannak klasszikus szoptatási pozíciók, de a legfontosabb mégis csak az, hogy az általatok kiválasztott pozíció neked és a babának is kényelmes legyen, ne okozzon fájdalmat. A kiválasztott pozíciót befolyásolja a baba szopási technikája, életkora illetve esetleges betegsége (pl. reflux) is.

A jól megválasztott szoptatási pozíció a baba számára mindenképpen hatékony és kitartó szopizást tesz lehetővé. Ezt te is ellenőrizheted: a pici alsó és felső ajka kifelé kell, hogy forduljon, az orra hegye és az álla pedig a melledhez kell, hogy érjen. Figyelj arra is, hogy a bimbóudvar minél nagyobb részét kapja be a kicsi, ezért akkor add a mellet a szájába, amikor nagyra tátja (mintha ásítana)!

Nézzük most át a legfontosabb szoptatási helyzeteket!

Bölcsőtartás

Sokan ezt a pozíciót tanulják meg leghamarabb, és ez az egyik legismertebb is. A bölcsőtartást felülve kell végezni: akár székben, akár ágyban ülve is kipróbálható, de törökülésben is kiválóan alkalmazható. Fontos azonban, hogy a hát legyen kitámasztva (ágyban például egy párnával), és a kezed és a lábad is kényelemesen helyezkedjenek el. Székben szoptatáskor sokat segíthet számodra egy kis sámli vagy zsámoly, amit a lábad alá tolva, megemelheted azokat.

Praktikus lehet, ha a könyökeid alá párnát teszel, de nagy segítség, ha a pici alá is szoptatóspárna vagy párna kerül, hogy stabilan, jól feküdjön, és neked is kényelmes legyen a helyzet. A párna azért is jó megoldás, mert a babát kényelmesen helyezheted mellmagasságba, neki sem kell nyújtóznia, neked meg nem kell előre hajolnod.

Meg fogod hamar tapasztalni, hogyha nincs mellmagasságba emelve a babád, akkor hamar jelentkezik a hát -és nyakfájás, sajnos.

Természetesen párnák nélkül is kivitelezhető a bölcsőtartás, ha nem válik kényelmetlenné számodra a kicsi testének tartása.

De miként kivitelezheted megfelelőn a bölcsőtartást?

A bölcsőtartásban a baba az oldalán fekszik az alkarodon, és az egész teste szembefordul veled. A füle, válla és csípőjé egyenes vonalban legyenek! Figyelj arra, hogy a feje a könyökhajlatban legyen, és szembe forduljon veled teljesen, ne lógjon hátra!

Az alkarod segítségével megfelelően ki tudod támasztani a hátát is.

Szoptatási pozíciók

Szoptatási pozíciók

Fekve szoptatás

Aki császárral szült, az elsőként szinte biztosan ezt a szoptatási helyzetet fogja megismerni, de ezt a pozíciót javasolják akkor is, ha fáradt vagy, és szeretnél egy kicsit pihenni éjszaka vagy a szoptatás alatt. Tapasztalataim szerint a fekve szoptatás nagyon praktikus a délutáni pihenőkkor is, de nálunk akkor is “életmentő” volt, amikor drasztikus tejelapadást tapasztaltam. Ebben a helyzetben ugyanis nagyon jól össze lehet bújni a piciddel, ami fontos szempont a tejtermelődéshez.

Hogy szoptass fekve?

Feküdj az oldaladra, a picit vedd magad mellé! A fejed alá tégy párnát! Itt is fontos, hogy a baba teste teljesen forduljon feléd, a csípője ne legyen hátrébb, és a feje se lógjon hátra. Tapasztalatom szerint – főleg a kezdeti időszakban – jó, ha megtámasztod a hátát egy párnával, hogy ne guruljon hátra, a teste ne csavarodjon, és stabil maradjon.

Szoptatási pozíciók

Szoptatási pozíciók

Kereszttartás

Ha babádnak gondjai vannak a mellbimbó bekapással, vagy a kicsi kis súllyal született és koraszülött, akkor ez a pozíció lehetővé teszi, hogy a kezeddel megfelelően a szájába irányíthasd a mellet illetve a mellbimbót. Akkor is nagy segítség lehet ez a pozíció, ha a nagyobb mell miatt megy nehezen a babának a szopizás, mert a levegővétellel ebben a pozícióban nem lesz gondja.

Hogy szoptass kereszttartásban?

Ilyenkor, ha a jobb mellből szeretnél szoptatni, akkor jobb kezeddel tartsd a mellet, és segítsd a baba szájába irányítani a mellbimbót, miközben bal karoddal stabilizáld a testét, ami ebben az esetben is teljesen szembefordul veled. A pici feje ilyenkor a bal tenyeredben van.

Bal mellből szoptatás esetén értelemszerűen a bal kezeddel irányítod a mellet a szájába, miközben a jobb karoddal támasztod meg.

Szoptatási pozíciók

Szoptatási pozíciók

Hónaljtartás (tenyérben tartás)

Olyan pozíció, amit rögtön meg kellene tanítani az édesanyáknak, ahogy elkezdik a szoptatást, mivel igen hatékonyan ki tudja üríteni a mell azon tartományát is, amit a hagyományos testhelyzetben (pl. bölcsőtartás) nem biztos, hogy maradéktalanul sikerül. Márpedig egy tejcsatorna elzáródáskor vagy mellgyulladáskor ezen a területen is igen fájdalmas csomók tudnak kialakulni.

Hónaljtartásban helyezd el úgy a picit, hogy a lábai a karod alatt legyenek, a feje pedig a tenyeredben (vagy szoptatós párnán). Itt is ügyelj arra, hogy nyújtózkodás, erőlködés nélkül hozzáférjen a mellhez, és neked se kelljen görnyedve lenned! Praktikus lehet ilyenkor is egy párna a pici fejének megemeléséhez, illetve a test biztonságos tartásához.

Ebben a pozícióban mindig ügyelj arra, hogy a baba lábai ne érjenek semmihez (ágytámla, széktámla vagy fal)!

Szoptatási pozíciók

Szoptatási pozíciók

Négykézláb pozíció

Ettől a helyzettől sokan idegenkednek vagy viccesnek tartják, pedig ez is egy remek pozíció a mell megfelelő kiürítéséhez, amikor valaki makacs tejcsatorna elzáródással küszködik. Jómagam több tucatszor alkalmaztam mindkét gyermekemnél, és tényleg gyorsan és hatékonyan megszüntette a problémát.

Előnye még, hogy a szoptatás alatt kézzel masszírozhatod a gyulladt, csomós területet, ami elősegíti a tej gyors ürülését.

Hátránya, hogy nagyobb gyerkőcök kifejezetten viccesnek tartják, ezért előfordulhat, hogy kollektív nevetésbe torkollik ennek a szoptatási pozíciónak a kipróbálása.

Kivitelezése roppant egyszerű: helyezkedj el négykézláb (alkarokkal támaszkodva), és “lógatva” kínáld fel a mellet a babának! Figyelj arra, hogy biztonságosan feküdjön alattad, kezét-lábát véletlenül se nyomd meg! Teltebb keblű anyukáknak szintén fontos ennek a pozíciónak a megtanulása!

Nyugágy testhelyzet-dőlj hátra és szoptass!

Egy roppant egyszerű és kényelmes pozíció, neked és a picinek is. Ilyenkor egyszerűen csak hátradőlsz (mintha nyugágyban feküdnél), úgy hogy a vállad és a nyakad kellő támasztékot kapjon. A picit helyezd a testedre a mell közelébe, hogy ő maga kereshesse azt meg, és kezdeményezhesse a szopizást!

Babád ilyenkor tehát hason fekszik, kezdetben magzatpózban, aztán a számára kényelmes testhelyzetet felvéve. Ez a pozíció mindkettőtöknek biztosítja az ellazulást, és a babát önálló cselekvésre ösztönzi, miközben segíti test-és térérzékelésének fejlődését is. Ebben a testhelyzetben a te kezeid szabaddá válnak, így simogatással bátoríthatod a kicsit. Nem kell aggódnod a testhelyzet miatt sem, hiszen a gravitáció szinte testedhez “ragasztja” a babát, ő pedig szabadon elhelyezkedhet.

Nálunk hatalmas segítség volt ez a testhelyzet az éjszakai szoptatások során, és egyúttal a véget nem érő éjszakai sírásokat is természetes módon oldotta meg.

Mivel ez a pozíció függőlegeshez közeli testhelyzetet tesz lehetővé, így refluxos babák szoptatásánál is kiváló ez a szoptatási helyzet.

.

Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: