Terhesség

A leggyakoribb hibák, amiket a terhességi cukorbetegséggel küzdők elkövetnek

A gesztációs diabétesz egyre több kismamánál jelentkező probléma, amely nem csak az anya, de a baba egészségére nézve is rejt veszélyeket.
2020. Március 20.
A leggyakoribb hibák, amiket a terhességi cukorbetegséggel küzdők elkövetnek (Fotó: Getty Images)

Ha beigazolódik a betegség, érdemes odafigyelni pár dologra, hogy megfelelő határérték alatt maradjon a vércukor- és az inzulinszint.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban elkövetett hibákat:

1. Nem naplózod a vércukorszinted

Ha terhességi cukorbetegséggel küzdesz, akkor nem elég csupán az orvosi vizsgálatok során megnézetned a vércukorszinted, otthon is naponta többször ellenőrizned kell vércukormérővel. Végezz mérést közvetlenül az étkezések előtt, majd 1,5-2 órával utánuk is, és a kapott értékeket naplózd. Ez alapján könnyebb beállítani a megfelelő étrendedet, esetleg az inzulinterápiát, ha szükséges. Éppen ezért a diagnózis után az első dolgod legyen egy jó vércukormérő és a hozzá tartozó tesztcsíkok beszerzése! A vércukor ellenőrzés gyakoriságát mindig egyénre szabva, a szakorvos által kell megállapítani, amelyhez fontos a rendszeres diabetológiai kontroll is, a kezelőorvos utasítása szerint.

2. Nem naplózod az étkezésed

Étkezésedet minél pontosabban vezesd – írd fel, melyik nap, melyik étkezésre pontosan mit ettél, miből vitted be az adott étkezésre beosztott szénhidrát-mennyiséget. Az étkezési és a vércukor napló segítségével a gondozást végző szakember, dietetikus nyomon tudja követni, mennyire működik jól a diéta, mit érdemes hanyagolni, hol érdemes csökkenteni a CH mennyiségét, vagy esetleg előrébb hozni az étkezést.

3. Túl sok vagy túl kevés szénhidrátot viszel be

A diéta be nem tartása – a továbbra is túl magas szénhidrátbevitel – mellett gyakori hiba a másik véglet is, azaz amikor túl kevés CH-t visz be a kismama.

A cukorbetegség kezelésére előírt szénhidrátszegény diéta nem azt jelenti, hogy el kell hagyni az összes szénhidrátot. Szénhidrátra a szervezetednek szüksége van, és enélkül a kisbabád sem tud megfelelően fejlődni. Szénhidrátot tehát be kell vinni, csak nem mindegy, mennyit és miből. Vannak olyan élelmiszertípusok, amelyeket érdemes elhagynod – például a finomított cukrot, a fehér lisztet, fehér rizst -, és vannak olyan ételek is, amelyeket ritkábban fogyaszthatsz, s azokat sem a nap bármely időszakában. A rossz szénhidrátot rejtő élelmiszereket le kell cserélned a “jó alternatívára”: a fehér kenyeret és tésztát teljes kiőrlésűre, a túl édes gyümölcsöket bogyós gyümölcsökre, a fehér rizst, krumplit hüvelyesre, bulgurra, nyers vagy párolt zöldségre.

Hasznos, ha megismered az ételek glikémiás indexét, azaz tudod, mely élelmiszerek növelik lassan a vércukorszinted, és tartják sokáig szinten, és mely ételek okoznak hirtelen emelkedést. Értelemszerűen az előbbi típusba tartozó ételeket kell előnyben részesítened. Mi számít alacsony GI-jűnek? Az 55 GI alatti ételek. Feltétlen keress a neten, vagy kérj a dietetikusodtól egy részletes GI-táblázatot, amely segít megtanulni a legfontosabb élelmiszerek glikémiás indexét.

Ha elbizonytalanodsz, vagy a változtatások mégsem hozzák meg a kívánt eredményt, egy szakorvos, dietetikus segíthet abban, mit érdemes még változtatni az étrendeden vagy az étkezések időzítésén, elosztásán.

4. Kihagysz étkezéseket

Az étkezések elmulasztása azoknak sem tesz jót, akik egészségesek, de a cukorbetegeknél különösen veszélyes. Ha kihagysz egy étkezést, a szervezeted a májad glikogénraktárát használja arra, hogy energiát nyerjen, azonban a tanulmányok szerint ez intenzívebben emeli a vércukorszintet. Emellett a szervezet stresszhormon (kortizol) szintje is emelkedik, ami szintén káros folyamatokat indíthat be. A gyakori étkezések (főétkezések és kisétkezések) tartása a legcélravezetőbb.

5. Nem eszed együtt a fehérjét és a szénhidrátot

A szénhidrát önmagában intenzívebb vércukorszintemelő hatással bír, a fehérje azonban lassítja a felszívódást, és segít stabilan tartani a cukorszintet. Éppen ezért fontos, hogy minden étkezés során egészséges fehérje is kerüljön a tányérodra a szénhidrát mellé – sovány hús, zsírszegény sajt, tojás, hüvelyesek, erjesztett tejtermékek formájában.

6. Nem vagy elég aktív

A diéta nagyon fontos alappillére a vércukor kordában tartásának, azonban a rendszeres testmozgás is szükséges a jó eredményhez. A mozgás is segít szabályozni az inzulin és a vércukor szintjét, továbbá javítja a vérkeringést is. A rendszeres, hosszabb séta, kismamatorna is legyen a mindennapjaid része. Érdemes egyeztetned a kezelőorvossal, a terhesség különböző szakaszaiban milyen mozgást ajánl számodra. A vércukorszint ellenőrzése mozgás előtt és után is fontos, a naplózott értékeket pedig ne felejtsd el megmutatni a kezelőorvosodnak, aki ez alapján segíthet abban is, mozgás előtt és után mennyi szénhidrátot érdemes fogyasztanod.

(VIA