Terhesség

Erről is a cukor tehet!

A kismamák egy részének szervezete nem képes megfelelően feldolgozni a cukrot. Ennek legtöbbször nincs könnyen észrevehető tünete, de a laboreredmények hamar felhívják rá a figyelmet. Feltétlenül tenni kell ellene!

A cukorháztartás zavarai közé tartozó inzulinrezisztencia meddőséget okozhat. Sajnos a babavárás idején is előfordulhatnak hasonló gondok. Magyarországon évente körülbelül 2500-3500 terhességi cukorbetegségben szenvedő nő szül, a betegség gyakorisága az anyai életkor és testsúly növekedésével nő.

Évente 250-300 kismama már a terhesség előtt is cukorbeteg. Ha nincsenek rendben az anya vércukorértékei, a gyereknél magasabb a fejlődési rendellenességek aránya, és a szülésnél is gyakoribbak a problémák.

Miért éppen terhesen?

A cukoranyagcserét (az erőteljes vércukorszint-csökkentő hatásáról ismert inzulin mellett) nemi és terhességi hormonok is befolyásolják. Ha a sejtek kevesebb cukrot tudnak felvenni, a vércukorszint nő, ez pedig arra készteti a hasnyálmirigy sejtjeit, hogy még több inzulint termeljenek. A hasnyálmirigy ilyenkor nem mindig tud lépést tartani a szervezet inzulinszükségletével. Szülés után legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya.

Így szűrik

Nem árt tudni, hogy a cukorbetegség kimutatására használt gyorstesztek nem alkalmasak a terhességi diabétesz felismerésére! Normális éhgyomri vércukorértékek mellett és akkor, ha a kismamánál nem fokozott a diabétesz kockázata, a 24-28. hét körül kerül sor a terhességi diabétesz szűrésére az úgynevezett orális glükóztolerancia-teszt (OGTT) segítségével.

Terhességi cukorbetegség: fontos a vércukor értékek nyomon követése

A vizsgálat előtti napokon kiegyensúlyozott szénhidráttartalmú étkezéseket javasolnak (ez legalább 150 gramm szénhidrátot jelent naponta), valamint hogy a vizsgálat megkezdése előtt 12 órán keresztül ne egyen a kismama. Ha az éhgyomri vércukorérték eléri vagy meghaladja a 7,8 millimol/liter értéket, a vizsgálat nem végezhető el. Először vénás vért vesznek, ezután 75 gramm cukrot feloldanak másfél-két deciliter vízben vagy cukrot nem tartalmazó teában, amit lehetőleg egyszerre kell meginni.

Két óra múlva ismét vért vesznek, majd laboratóriumban meghatározzák a minták cukortartalmát. A két vérvétel között enni-inni és dohányozni nem szabad, inkább ülve célszerű várakozni. Ritkán jelentkezhet fejfájás, émelygés, hányinger, hányás, amit az orvosnak meg kell említeni.

Amennyiben a vércukorérték az oldat elfogyasztása után két órával 7,8 millimol/liter feletti, akkor biztosra vehető a terhességi cukorbetegség. 7,4-7,6 millimol/literes határértéknél három-öt hét múlva megismétlik a vizsgálatot.

Ha már a huszonnegyedik hét előtt megállapítják a cukorbetegséget, akkor valószínűleg a teherbe esés előtt is magas lehetett a vércukorszint, és várhatóan szülés után is az marad. Ez már nem terhességi diabétesz: normál testsúlyú nőknél ebben az esetben 1-es típusú, elhízottaknál pedig 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.

Így kezelik

Célszerű speciális kórházi centrumokba menni, ahol endokrinológus-diabetológus, szülész-nőgyógyász, gyermekgyógyász és dietetikus közreműködésével döntenek a kezelésről. Az a cél, hogy normális tartományon belül maradjanak a vércukorértékek.

Lehetséges, hogy elég, ha a kismama diétázik. A napi összes étkezés energiatartalma nem haladhatja meg az 1400 kilokalóriát, amit öt-hat alkalomra kell elosztani a kiegyensúlyozott vércukorszint érdekében. A szénhidráttartalom lassan felszívódó legyen, legalább napi 30 gramm rostot kell fogyasztani, amit nyers zöldségfélék, hüvelyesek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával lehet elérni. Az ebéd tartalmazhatja a legtöbb szénhidrátot.

Ezt kell kiegészíteni sovány húsokkal, halakkal, tejtermékekkel, tojással, növényi olajokkal, illetve kisebb mennyiségben hüvelyesekkel és olajos magvakkal – vagyis nincs benne semmi újdonság az egyébként is ajánlott egészséges táplálkozáshoz képest. Ha diéta ellenére sem lesz normális a vércukorszint, inzulinkezelés következik, persze az étrendbeli változtatások megtartása mellett.

Tegyél ellene!

Ha ügyelsz arra, hogy testsúlyodat már a terhesség előtt normális határok közt tartsd, kerülöd a cukros, zsíros, hizlaló ételeket, rostdúsan táplálkozol, mindennap sok nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztva, és a napi testmozgásról sem feledkezel el, csökkentheted a betegség kockázatát. Akinek terhességi cukorbetegsége volt, annál később nagyobb a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata, ezért érdemes évente szűrésre járnia.

Kapcsolódó cikkeink terhességi cukorbetegség témában:

Forrás: Kismama magazin