Terhesség

Korszerű ultrahang-készülék Szegeden

Az emberi szervezetről a tudomány jelenlegi állása szerinti legpontosabb képet adó ultrahangkészüléket helyeztek üzembe Szegeden.
2011. Április 16.

A jövőben elkerülhetővé válik, hogy a kismamák Kecskemétre vagy Budapestre utazzanak, hogy négydimenziós képeket készíttessenek a magzatukról.

Csókási Zsolt

radiológus elmondta: Magyarországon hat ilyen készülék van, közülük csak kettő végez teljes körű állapotfelmérést, az egyik a szegedi. A Volusone E 8-as készülék a legjobb minőségű diagnosztikai gép jelenleg; a legpontosabb betekintést engedi az emberi szervezetbe.

Egyik legfontosabb előnye, hogy a gyomor állapotát tükrözés nélkül is fel tudja mérni, és a reflux is kimutatható az ultrahangkészülék segítségével, emellett a nyelőcsőről, a belek állapotáról, a nyirokmirigyekről is pontos képet ad. Így a betegségeket az előtt fel lehet fedezni, hogy fájdalmas tünetekkel járnának – magyarázta a szakember. Szerinte a megelőzésben is óriási szerepe van a készüléknek, hiszen egy állapotfelméréskor gyorsan kiderülhet, ha valamelyik szerv nem működik tökéletesen. A vizsgálat fájdalommentes.

Mivel Szegeden is van ilyen készülék, a kismamáknak már nem kell Kecskemétre vagy Budapestre utazniuk, hogy négydimenziós képeket készíttessenek a magzatukról. Emellett várhatóan a dél-alföldi megyékből és a környező országokból is a szegedi ultrahangstúdióba járnak majd kivizsgáltatni magukat az emberek.

A készülék beszerzésére az Európa Unió adott tízmillió forintot, a világszínvonalú berendezés összköltsége azonban megközelítette a harmincmilliót. A berendezés különlegességét a legkorszerűbb szoftverek biztosítják – tette hozzá Csókási Zsolt.

Babaszoba: Olvasd el, mi is a 3D és a 4D ultrahang közötti különbség, és miért fontos, hogy gyakorlott szakembert keress fel probléma esetén!

Forrás: MTI