Kisgyerek

A depressziós apák hajlamosabbak a gyerekverésre

A depresszióval küzdő édesapák körében gyakrabban fordul elő, hogy elfenekelik egyéves gyermekeiket - figyelmeztetnek a szakemberek.
2015. Október 27.

A Pediatrics című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány készítői az Egyesült Államok tizenhat nagyvárosában élő 1746 kispapa adatait dolgozták fel. A témában született átfogó felmérést 1999 és 2000 folyamán készítették, ám az adatok ma is érvényesek – hangsúlyozta Neal Davis, a tanulmány vezető kutatója. A kispapák depressziója nagymértékben köthető a munkanélküliséghez, ami manapság jóval magasabb mint egy évtizeddel ezelőtt – tette hozzá a szakember.

Az eredmények szerint a depressziós apukák 40 százaléka, az egészségeseknek csupán a 13 százaléka fenekelte el a gyermekét egyéves korában. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az elfenekelt gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is hajlamosak a fizikai bántalmazásra és az agresszióra. A szakemberek szerint a testi fenyítés azért sokkal problémásabb ilyen fiatal korban, mert a kicsik megsérülhetnek, illetve “valószínűleg még nem értik az összefüggést a viselkedésük és az azt követő büntetés között”.

Összességében a megkérdezett apukák 7 százaléka tapasztalt komolyabb depressziót, és 15 százaléka vallotta be, hogy elfenekelte a gyerekét a felmérést megelőző időszakban. Néhányan közülük már régóta küzdöttek a mentális betegséggel, míg másoknál valószínűleg a gyermekük születése után jelentkezett a búskomorság, hasonlóan a kismamák nagyjából 25 százalékát érintő szülés utáni depresszióhoz.

Az édesapák nagyjából 80 százaléka volt szinte folyamatos kapcsolatban gyermeke orvosával a kötelező rutin vizsgálatok miatt, ezért a szakemberek szerint nagyon fontos, hogy az ilyen alkalmakkor az édesapák mentális állapotára is kellő figyelmet fordítsanak az orvosok – hangsúlyozta Craig Garfield, a Nortwestern Egyetem gyermekgyógyászati professzor asszisztense.

A depressziós kispapák az olyan pozitív gyermeknevelési gyakorlatokban sem jeleskedtek, mint a meseolvasás. A szakemberek szerint ennek oka, hogy az olvasás olyan fokozottabb koncentrálást igényel, amelyre a depressziósok nem igazán képesek.

Babaszoba: Bár sokan nem tudják, a várandósság a szülés és a gyermekágyi időszak során az apa szervezetében is jelentős hormonális változások játszódnak le. Az apánál is jelentkezhet hízás és hányinger a várandósság során, hasfájás gyötörheti a vajúdás ideje alatt és a szülés utáni depresszióhoz hasonló tünetek sem ritkák. Vegyük figyelembe a társadalmi nyomást, mely a család eltartását követeli meg tőlük ebben a válságos időszakban, és még a többi félelmet, melyekről „nem férfias” beszélni. Nem könnyű tehát az apa élete sem. Ettől függetlenül a gyerek bántalmazása nem elfogadható sem az apa, sem más részéről.

Forrás: Red Lemon Média