Gyerek

Ha sokat mozog a gyerek, később nem lesz depressziós

Depresszió nemcsak felnőtteknél jelentkezhet, hanem már gyerekkorban is. Azok a gyerekek, akik fizikailag aktívak későbbi életkorban kisebb eséllyel lesznek depressziósak.
2018. Június 13.

Becslések szerint a gyerekek 5 százalékánál fordul elő depresszió. A tünetek azonban sokszor mások, mint a felnőtteknél: gyakori sírás, étvágycsökkenés, harag, kommunikáció hiánya, étkezési szokások megváltozása, ellenségeskedés, szociális izoláció lehetnek a szembetűnő jelek.

Nagyobb az esély a depresszióra gyerekkorban akkor, ha a gyerek állandó stressznek van kitéve, ha elveszítették valamelyik szerettüket, ha tanulási nehézségeik vannak, vagy ha hiperaktívak. Azoknál a gyerekeknél is nagyobb az esély a depresszióra, akiknek a családjában már előfordult depresszió.

Azt már rég óta tudjuk, hogy a fizikai aktivitás, a sport, a rendszeres mozgás egyfajta védelmet jelent felnőttkorban, most egy norvégiai kutatás igazolta azt, hogy a fizikai aktivitás a gyerekekre is pontosan így hat.

A kutatásban 800 hat éves gyereket vontak be, akiket 24 órán át monitoroztak. A nyomon követéses vizsgálat során 8 és 10 éves korukban is megvizsgálták a gyerekek fizikai aktivitását és pszichés állapotát.

“Azok a gyermekek, akiket 6 vagy 8 éves korukban közepes vagy erős igénybevétellel járó fizikai aktivitás jellemzett, azaz például kifulladásig, izzasztó módon sportoltak, két év elteltével kisebb eséllyel szembesültek a major depressziós zavar jeleivel” – idézi a vizsgálatot vezető Silje Steinsbekk-et a pharmaonline.hu. Fontos tudni, hogy a fizikai aktivitás a gyerekeknél is tudatosan használható a depresszió megelőzésére és kezelésére.

Az, hogy mi a magyarázat a sport depresszióra gyakorolt pozitív hatásának ez a kutatás nem vizsgálta. Korábbi vizsgálatokból azonban tudjuk, hogy a sport növeli az önbecsülést, a fizikai aktivitással leküzdhetők a negatív gondolatok és azok, akik csapatsportban vesznek részt a közösségi megélés miatt kevésbé lesznek depressziósak.

Kapcsolódó cikkeink gyermekkori depresszió témában:

Forrás: PharmaOnline