Terhesség

Nem fog fájni? A petevezeték átjárhatóságának vizsgálati módszerei

Bárkivel beszélgettem a termékenységi vizsgálatokról az érintettek között, amikor a petevezeték-elzáródás kérdéséhez értünk, mindannyian elsápadtak kissé. Ne félj, inkább ismerd meg a lehetőségeket!
2011. November 25.

Ahhoz, hogy a babád természetes úton megfoganjon, és a magzat jól fejlődjön, szükséges, hogy a méhüreg ép és legalább az egyik petevezető átjárható legyen. Létrejöhet mióma (vagyis a méhizomzat jóindulatú daganata), polip (a méh nyálkahártyájának jóindulatú daganata), vagy összenövés, ami gyulladások, előzetes műtétek hatására alakul ki. Előfordulhat, hogy a méh formája fejlődési rendellenesség miatt nem alkalmas magzat kihordására. És sajnos az is előfordul, hogy az egyik vagy mindkét petevezeték elzáródott. Ha az orvosod arra gyanakodna, hogy ezek közül valamelyik eltérés fennállhat nálad, alapos vizsgálatra lesz szükség. Háromféle módszer közül választhat.

Röntgen kontrasztanyaggal

Hivatalosan persze nem így hívják, de erről van szó, amikor RTG – HSG olvasható a beutalón. Ez a legelterjedtebb vizsgálóeljárás, és bizony ez az, ami miatt félelem ül ki a páciens arcára: igen, fáj. A bevezetéshez szükséges fémeszköz és a kontrasztanyag bevezetése menstruációs fájdalomhoz hasonló görcsöket okozhat. A HSG-n már túljutott nők arról számolnak be, hogy petevezeték-elzáródás esetén ez a fájdalom elhúzódó, a röntgenvizsgálat alatt és utána is jelen van. Érdemes előtte görcsoldót bevenni, erről konzultálj az orvosoddal! A HSG másik hátránya, hogy sugárterheléssel jár, éppen az érzékeny ivarszervek kapnak egy dózist. A petevezeték átjárhatóságának kimutatására alkalmas, ám a méhüreg állapotának megítéléséhez nem tökéletes. Van, ahol altatásban végzik a vizsgálatot, a legtöbb kórházban egynapos bentfekvéssel jár.

HyCoSy: ultrahanggal pár perc alatt

A HyCoSy (Hysterosalpingo Contrast Sonography) elnevezésű vizsgálat már sokkal barátságosabb. Sokan Echowist néven is emlegetik, a felhasznált kontrasztanyag nevéből kiindulva. A HyCoSy során a kontrasztanyagot vékony szondán juttatják be a méh üregébe, a folyamatot ultrahang segítségével követi nyomon az orvos. Maga a szonda felhelyezése pár másodpercnyi kellemetlenséget okozhat, de ezután semmiféle rossz érzéssel nem kell számolni. Az egész vizsgálat (előkészítés, kikérdezés, mérések, a lelet megbeszélése) legföljebb egy órát vesz igénybe, utána saját lábadon mehetsz haza. A vizsgálat nem jár sugárterheléssel, viszont a méhüreg állapotát nagyszerűen fel lehet vele térképezni. Sajnos ez is csak egy diagnosztikai módszer, ezért ha eltérést találnak, akkor plusz egy műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Kisműtét – alaposan körülnéznek

Bár az előző két technikának is lehet valamennyi terápiás hatása (enyhébb összenövések, „dugulások” oldása), de ez nagyon ritka. Ha problémát találnak, újabb beavatkozás szükséges. A leghatékonyabb az altatásos, kis megterheléssel járó műtét, melynek során egy szondán át bevezetett kamerával az orvos körül tud nézni a méhüregben, a hasüregben a kismedencei szervek között, és egy szintén vékony szondán bevezetett műszer segítségével el tudja távolítani a megtermékenyülést akadályozó elváltozásokat. A hiszteroszkópia (közismertebb nevén méhtükrözés) során a hüvelyen át vezetik be az eszközöket, a méh állapotát tudják felmérni és egyes elváltozásokat korrigálni. Laparoszkópia esetén három-négy helyen ejtenek félcentis bemetszéseket a hasfalon, ezeken keresztül vezetik be a kamerát és a műszereket (ezért emlegetik sokan kulcslyuksebészet néven). Ha a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata a cél, a hüvelyen át kontrasztanyagot juttatnak a méhbe, és ennek útját követik nyomon a kamerával. Ha elzáródott a petevezeték, a bevezetett műszerek segítségével egy ülésben meg is próbálják nyitni, így nem kell újra kés alá feküdni.

Mivel a beavatkozás altatásban történik, nem jár fájdalommal. Egy nap kórházi benntartózkodásra és egy hét otthoni pihenésre mindenképpen számíthatsz utána.

Mi a tuti módszer?

Rossz hírünk van: sajnos előfordul, hogy a petevezeték elzáródása nem oldható, és az is előfordul, hogy újra záródik. Ha endoszkópos műtéttel sem lehet segíteni, az orvos a lombikprogramot fogja javasolni.

Nem fog fájni? A petevezeték átjárhatóságának vizsgálati módszerei

Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

Forrás: Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrum