Teherbeesés

Robotasszisztált endometriózis-műtéteket végeztek a Semmelweis Egyetemen

Az első kettő ilyen műtétre múlt év végén került sor.
2024. Február 15.
(Kép forrása: Getty Images)

Tovább bővült azoknak a nőgyógyászati beavatkozásoknak a köre, amelyeket szakmailag indokolt esetben robotasszisztált műtétként végeznek el a Semmelweis Egyetemen.

Dr. Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docense hajtotta végre az első két sikeres, sebészrobot által támogatott endometriózis-műtétet. Az egyetem docense hangsúlyozta: a robottechnikát az endometriózis legsúlyosabb eseteiben érdemes bevetni, amikor a beleket, a húgyutakat és a nehezen megközelíthető anatómiai területeket is érinti a betegség – számolt be róla honlapján a Semmelweis Egyetem.

A szakember szerint a robottal való operáció során tíz és félszeres nagyítással, három dimenzióban látnak mindent, tetszőleges irányba mozgatva a kamerát. „A hasüregen belül pedig bármerre – az emberi csuklónál lényegesen nagyobb mozgásterjedelemben – forgathatjuk a finom műszereket két »joystick« (master) segítségével” – mondta el.

Az egyetem közleménye szerint a robotasszisztált műtét az endometriózis legsúlyosabb formáiban szenvedő pácienseknek jelenthet egy új típusú műtéti lehetőséget. „Elsősorban azokban az esetekben használhatók ki a robot előnyei, amelyekben a legkülönbözőbb hasüregi szervek és/vagy a retroperitoneum (a hasüreg mögött elhelyezkedő tér) is érintettek, és a legmagasabb fokú precizitással, gyakorlatilag milliméteres pontossággal kell tudnunk ellátni az adott területeket” – emelte ki dr. Szabó István.

A robotrendszer multidiszciplináris műtétre is alkalmas, mivel az egyetem dupla konzolos rendszert szerzett be, vagyis ketten is ülhetnek az irányító egységben egymás mellett. Így szükség esetén a másik konzolsebész egy gombnyomással átveheti (átadhatja) az operációt – mutatott rá dr. Szabó István.

Endometriózisos esetekben ez különösen hasznos lehet, ha például a betegség extrém kiterjedtsége miatt más társszakmára (pl. mellkassebész) is szükség van – tette hozzá.

A beavatkozás közben a konzolsebész a műtőasztaltól néhány méterre foglal helyet az irányító egységben, ugyanakkor fontos, hogy nincs egyetlen olyan mozzanata sem a folyamatnak, amelyet nem ő vezérel. Összesen hét pedál és két master (joystick) segítségével irányítja a műtőasztal felett álló négykarú robotot – emelte ki dr. Szabó István. A betegen ugyanúgy néhány pici metszést ejtenek csak, mint a laparoszkópos műtét esetén, ezeken keresztül vezetik be a robotkarok végén lévő szükséges eszközöket és a kamerát.

A decemberi első két endometriózis műtétet januárban további kettő követte, dr. Szabó István azt tervezi, hogy az idén, húsz-harminc endometriózis műtétet végeznek el az új robot technikával.

Az endometriózis Magyarországon mintegy 200 ezer, túlnyomó többségében fogamzóképes korú nőt érint, és igen gyakran áll a meddőség hátterében. A betegség során a normál esetben csak a méhen belül elhelyezkedő nyálkahártya más helyen is megjelenik, így például a hasüregben, a hashártyán, a petefészekben, vagy érintheti többek között a belet, húgyhólyagot is. A legsúlyosabb, ún. mélyen infiltráló endometriózis az esetek kb. ötödét teszi ki.

Forrás: Semmelweis Egyetem