Teherbeesés

Megtalálhatták az endometriózis kiváltó okát

Japán kutatók úgy vélik, sikerült megtalálniuk az endometriózis okát.
2023. Június 21.
Hasi fájdalommal nő a kanapén fekszik
Kép: Getty Images

A baktériumok egy bizonyos csoportja által okozott fertőzés összefüggésbe hozható az endometriózissal, amely a reproduktív korú nők akár tíz százalékát érinti világszerte.

Egy 155 japán nő bevonásával végzett vizsgálat során a Fusobacterium nevű baktériumot találták az endometriózissal küzdő nők méhének 64 százalékánál. „A baktériumot antibiotikumos kezeléssel lehet kiirtani, így ez lehet a sikeres kezelés kulcsa” – mondta Yutaka Kondo, a Nagoya Egyetem Orvostudományi Karának professzora, rákbiológus. A széles körben elérhető kezelés ugyan még messze van, de a kutatók szerint eredményeik áttörést hozhatnak.

Az endometriózist gyakran okoz elváltozásokat a reproduktív szerveken, és csökkent termékenységgel jár, valamint a petefészkeken történő elváltozások miatt megnő a petefészekrák kialakulásának kockázata.

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, amely súlyos is lehet. A kezelések közé tartoznak a hormonterápiák, amelyek fogamzásgátlóként is működnek, valamint az elváltozások eltávolítására szolgáló műtétek. “Új terápiákat szeretnénk találni. Az eredményeink biztatók”– mondta Yutaka Kondo.

forrás: nature.com, iflscience.com