Teherbeesés

Mikor eshetek teherbe?

Babát tervezel? Összeszedtük, mit kell tudnod a női ciklusról, mikor érdemes együtt lenned a pároddal, és honnan tudhatod, hogy éppen termékeny napjaid vannak.
2017. Január 27.

Teherbeesés – Néhány fontos tudnivaló a női ciklusról

A menstruáció első napjával kezdődő, szabályos női ciklus általában 28 napig tart. Többnyire a 14. napon következik be az ovuláció, amikor az érett petesejt kiszabadul a petefészekből a petevezetékbe. Ha ekkor találkozik egy hímivarsejttel, megtermékenyülhet, majd beágyazódhat a méhbe. Ha a megtermékenyítés elmarad, a petesejt felszívódik, a ciklus pedig újraindul a következő menstruációval. A babatervezéshez a legfontosabb tudnivaló tehát a peteérés időpontja.

Teherbeesés – És ha a ciklus nem szabályos?

Ha a ciklusod nem pont 28 napos, de mindig ugyanolyan hosszú, vagy legfeljebb egy-két napos eltérések fordulnak elő, még viszonylag könnyű dolgod van. A ciklus teljes hosszából 14 napot visszaszámolva megkapod a peteérés valószínű időpontját.

Teljesen szabálytalan ciklus esetén is van segítség. Az egyik lehetőség az ovulációs teszt, amely a peteérés előtt körülbelül 36 órával tudja kimutatni a vizeletből a luetinizáló hormon (LH) szintjének megemelkedését. A tesztet hat napon keresztül, minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban kell elvégezni. A pozitív tesztet követő napra érdemes időzíteni az együttlétet, ekkor van a legnagyobb esély a fogamzásra. A másik lehetőség az ovulációs mikroszkóp, amelynek segítségével egy csepp nyálból vagy hüvelyváladékból közel pontosan megjósolható, hogy épp hol tart a ciklus.

A peteérés előtt ugyanis megnő a szervezetben az ösztrogén hormon szintje, aminek hatására a minta száradás után páfrányos rajzolatú lesz. Ezzel a módszerrel körülbelül három nappal előre jelezhető az ovuláció.

A peteérés jelei

A peteérésnek tünetei is lehetnek, bár nem mindenkinél fordulnak elő. Sok nő tapasztal a ciklus közepén úgynevezett középidős fájdalmat (szúró alhasi fájdalom), vagy középidős pecsételő vérzést. Jó jel lehet a mellfeszülés. A méhnyakban lévő nyák állaga is megváltozik, nyúlósabb, tojásfehérjéhez hasonló lesz. Az ovulációt követően néhány tized fokkal nő a testhőmérséklet is. Ha két-három hónapig minden reggel gondosan felírod az ébredési hőmérsékletedet, az így kapott grafikonból már elég jól következtethetsz a peteérés valószínű időpontjára.

A hőmérőzésnél ügyelni kell arra, hogy mindig ugyanabban az időpontban, közvetlenül ébredés után mérd a testhődet. A módszer hátránya, hogy a hőmérsékletet nagyon sok dolog befolyásolhatja: a kevés alvás, egy kis nátha vagy az esti fejfájásra bevett gyógyszer is torzíthatja az eredményt.

Teherbeesés a cél? Segítség a számoláshoz

Ma már többféle telefonos alkalmazásból választhatsz, ha egyszerűen követni szeretnéd a ciklusod. Ezekben feljegyezheted a menstruációd időpontját, az ébredési hőmérsékletedet, a nyák állagát, egyszóval minden tünetet, ami a peteérés időpontjának kiszámításához kell. Az applikáció pedig számol: a következő ovuláció és a menstruáció várható időpontját is előrejelzi.

Mikor érdemes együtt lenned a pároddal, ha teherbe szeretnél esni?

Az érett petesejt az ovulációt követően nagyjából mindössze 24 óráig életképes, a hímivarsejtek azonban 2-3 napig is bírják. Így tehát összesen 4 nap áll a rendelkezésetekre: a tüszőrepedés előtt 72 órával már érdemes próbálkoznotok, egészen a peteérés utáni 24 óráig.

Teherbeesés – Amikor nem akar összejönni a baba

Kiszámoltad az ovuláció lehetséges időpontját, és a pároddal lelkesen belevetettétek magatokat a babagyártásba, mégsem akar megfoganni a pici? Tudnod kell, hogy ha egy egészséges pár a menstruációs ciklus alatt a megfelelő időpontban van együtt, akkor is csupán 20-30% az esély a terhességre. Ne keseredj el, ha nem jön össze elsőre: a pároknak körülbelül a 85%-a egy éven belül sikerrel jár. Kivizsgáltatni akkor érdemes magatokat, ha már legalább egy éve próbálkoztok hiába. Ha elmúltál 35 éves, akkor korábban, fél év után ajánlott orvoshoz fordulnod, ekkor ugyanis már nagyobb eséllyel jelentkezik olyan szervi probléma, amely hátráltatja a gyermekvállalást.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Jó módszer a hőmérőzés?
  • Így működik a női test, ilyen a női ciklus!