Baba

Az óraátállítás hatása a testre

Évente kétszer átállítjuk az órát, ezzel ki hosszabb, ki rövidebb időre, de felborítjuk a szervezet egyensúlyát.
2017. Október 24.

Az óraátállítás a biológiai óránkat zavarja meg, tehát hiába állítjuk át az órát, valamilyen formában a szervezetünket is át kéne állítani. Az esetek nagy részében ez szinte zavartalan, átmeneti kellemetlenséggel jár, de vannak olyanok, akiknek komoly megterhelést jelent a szervezetükre. Leginkább azoknak okoz problémát akik alvászavaroktól szenvednek, valamilyen szervi megbetegedésük van, illetve az időseknél, csecsemőknél is okozhat nehézségeket.

Az alvás létszükséglet, ha nem elég pihentető, akkor annak komoly egészségkárosító hatásai vannak. A szervezet természetes bioritmusát ezért a veszélyeztetett csoportoknál nem ajánlatos minden átmenet nélkül háborgatni. A biológiai óra a gének aktivizálása, a hormonszabályozás, az anyagcsere, a magatartás és teljesítmény, az immunrendszer optimális működéséért, irányításáért is felelős.

Az alvás-ébrenlét ciklus ritmusát a napfény és a sötétség alapján állítja be és hozza összhangba a szervezettel körülbelül 24 órás időtartamra.

Érdekes megfigyelés, hogy az infarktus és a stroke kialakulásának esélye magasabb hétfőnként, a vasárnap hajnalra eső óraátállítás után az esetek száma megnő az első egy hétben, a negatív egészségügyi hatások pedig 14 napig is elhúzódhatnak.

A megbolygatott biológiai óra rossz közérzetet, fejfájást, dekoncentrációt, ingerlékenységet, az alvási ciklus felborulását okozhatja.

A gyerekekre érdemes külön odafigyelni. Fáradtság, nyűgösség jelentkezhet náluk, a negatív hatásokat elkerülhetjük, ha fokozatosan módosítjuk a napi ritmust, 10-15 perccel változtatunk a lefekvés, felkelés, étkezések időpontján, lehetőleg már néhány nappal az óraátállítás előtt.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A hidegfront hatása a szervezetre
  • A télen születetteknek másképp ketyeg a biológiai órája
  • A nők nehezebben alszanak a fokozott terhelés miatt