Baba

A téli időszámítással járnánk jobban

Megszűnik az óraátállítás az Európai Unióban, az alvásszakértők szerint a téli időszámítást kellene választanunk.
2019. Április 01.
A téli időszámítással járnánk jobban

A Magyar Alvás Szövetség szerint alvás-egészségügyi szempontból pozitív változás az óraátállítás megszüntetése. Úgy látják, a téli időszámítás lenne a jó választás.

Az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egyórás óraátállítást 2021-től eltörli. A tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy melyik számytást választják a télit vagy a nyárit. A magyar kormány egyelőre nem döntött.

Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának a mesterséges megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár – idézi a napi.hu a Magyar Alvás Szövetség álláspontját. A szervezet szerint sok statisztika mutat rá arra, hogy az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból, ez pedig a téli időszámítás.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint olyan javaslatok, intézkedések szükségesek, amelyek figyelembe veszik például a gyerekek kora reggeli kényszerű ébresztésének káros hatásait vagy az elalvásos balesetek megelőzését.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: napi.hu