Teherbeesés

Milyen hosszú a normál menstruációs ciklus?

A menstruációs ciklus normál hossza a tankönyv szerint 28 nap, de egy bizonyos határig az ennél rövidebb és hosszabb ciklus is teljesen rendben van.
2024. Február 12.
menstruációs ciklus hossza

A menstruációs ciklus egy, nemi hormonok által irányított élettani folyamat, aminek hossza egyénenként eltérhet, hiszen több tényező is meghatározza, hány nap után veszi kezdetét a havi vérzés.

A lányok első menstruációjára többnyire a serdülőkor kezdetén, 12-13 éves kor körül jelentkezik, és teljesen normális, ha a ciklus ilyenkor még rendszertelen. Az is belefér, ha kamaszkorban a vérzés mennyisége is változó. A havi vérzés a menopauza beálltakor, általában 50 éves kor felett szűnik meg.

A szakemberek úgy vélik, hogy ha valakinek 18 éves koráig nem kezd menstruálni, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, hogy fény derüljön az okokra és a tini megkapja a megfelelő segítséget. 

Hány napra kell megjönnie a menstruációnak?

Bár a ciklus hossza egyénenként eltérhet, normálisnak a 22 és 35 nap közötti ciklus tekinthető, ideálisnak pedig a 28 naponként jelentkező menstruációt tartják. A havi vérzés 4-7 napig tart, ezalatt 30-50 ml vér távozik, ami szövettörmeléket és további váladékot tartalmaz.

A menstruációs vérzés egy 28 napos ciklus esetén a petesejt kilökődését (ovuláció) követő 14. napon jelentkezik, a vérzés kezdete azt jelenti, hogy megkezdődött a ciklus során megvastagodott méhnyálkahártya leválása.

Női menstruációs naptárral a kezében

A menstruációs ciklus fáziasai

A női menstruációs ciklus egy igen összetett és érzékeny folyamat, amit nemcsak a hormonrendszerben bekövetkezett változások zavarhatnak össze, hanem olyan jelentéktelennek tűnő dolgok is, mint a stressz vagy például egy utazás.

  • Az első fázis az úgynevezett posztmenstruációs szakasz, ami az elmúlt havi vérzést követő 4-5 napot jelenti.
  • Ezután veszi kezdetét a poliferációs időszak, melynek során az ösztrogén hatására elkezd megvastagodni a méhnyálkahártya.
  • Az ezt követő szekréciós fázisra már az ovuláció után kerül sor, az úgynevezett sárgatest hormon hatására.
  • A menstruáció előtti 2-3 nap teszi ki a premenstruációs szakaszt, melynek során a méhnyálkahártya sorvadásnak indul.
  • Ezután veszi kezdetét a havi vérzés, aminek során leválik a méhnyálkahártya.

A menstruáció során ajánlott kiemelt figyelmet fordítani az intim higiéniára, kerülni a túlzott fizikai aktivitást és a megszokottnál is jobban hallgatni a test jelzéseire. Az ilyenkor jelentkező hangulatingadozások, fáradtság, levertség és hasfájás teljesen természetes, a hétköznapokat beárnyékoló, erőteljes kísérőtünetekről azonban érdemes említést tenni a nőgyógyásznak.

Nyitókép: Getty Images