Teherbeesés

A korai klimax rizikófaktorai

Manapság egyre több nő szembesül a korai klimaxszal és annak tüneteivel, mely sajnos lehetetlenné teheti a gyermekvállalást. Mi húzódhat meg ennek a hátterében? Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.
2019. Január 27.
Már 30 éves kor körül is elkezdődhet a klimax

Klimax fiatalabb korban

A klimax rendszerint 50 éves kor körül köszönt be, melyre – jobban vagy kevésbé -, de a nők fel tudnak készülni. Hozzávetőlegesen a 40 éves kor után ugyanis a petefészkek folyamatosan öregszenek, és a peteérés szempontjából 6-8 év alatt teljesen kimerülnek. Ekkorra általában már túl vannak a nők egy vagy több szülésen, sőt, a gyermekek már nagyobbak, így a nők készek maguk mögött hagyni egy újabb teherbeesés lehetőségét.Előfordulhat, hogy a menopauza előbb, akár a 30-as években köszönt be, amikor normál esetben még javában tart a fogamzóképesség. Erre sajnos nem igazán lehet lélekben felkészülni. Vannak olyan tényezők, melyek esetén nagyobb a rizikója.

A korai klimax tünetei

  • Meddőség
  • Menstruációs zavarok, illetve annak teljes leállása (ez utóbbi már egy későbbi fázis)
  • Hőhullámok
  • Ingerlékenység
  • Fokozott verejtékezés
  • Csökkent libidó

A korai klimax lehetséges okai

GenetikaÉrdemes figyelembe venni azt, hogy ha a családban előfordult már korai klimax, akkor lehetséges, hogy nálunk is idő előtt fog beköszönteni.Helytelen életmódA helytelen életmódnak számtalan negatív hozadéka van. Ilyen többek között a korai menopauza. Ez egyrészt a dohányosokra igaz, mivel annak anti-ösztrogén hatása van. Emellett a túl alacsony BMI is korai klimaxhoz vezethet, mivel a zsírrétegben raktározódik az ösztrogén. Így azok, akik a normál BMI alatt vannak, kevesebb ösztrogénnel is rendelkeznek, így a raktárak hamarabb kimerülhetnek.Kromoszóma-rendellenességVannak olyan kromoszóma-rendellenességek, melyek szintén korai klimax-ot okozhatnak. Ilyen pl. a lánygyermekeket érintő Turner-szindróma, amikor a két x kromoszóma egyike részlegesen vagy teljesen hiányzik. Mivel ekkor a petefészkek fejletlenebbek, így azok korán ki is merülhetnek – mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.Autoimmun betegségekA rheumatoid arthritis, valamint az autoimmun pajzsmirigy zavarok is okozhatják a problémát, mivel ekkor a szervezet saját maga ellen fordul, mely érintheti a petefészkeket is.EpilepsziaAz epilepsziában szenvedők egy részénél szintén korai menopauza figyelhető meg, mivel idő előtti petefészek-elégtelenség alakulhat ki náluk. Egy tanulmány szerint míg az egészségesek körében csupán 1% a korai menopauza, addig az epilepsziások esetén ez 14%.

Mit lehet tenni korai klimax esetén?

Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nagyon fontos, hogy a fent említett tényezők esetén mihamarabb vizsgáltassa ki magát, mivel a klimax hosszú éveket ölel fel, és ha már az elején kiderül a probléma, úgy lehetséges teherbe esni (főleg, ha hormonpótlást is kap).Amennyiben a tüneteket szeretné megszűntetni, úgy célszerű különböző természetes módszereket kipróbálni, ám ha a panaszok nagyon zavarók és kihatnak a mindennapokra, úgy hormonterápiát érdemes alkalmazni.Forrás: Nőgyógyászati KözpontEz is érdekelhet:

Forrás: Nőgyógyászati Központ