Baba

Az anyatej védelmében

Táplál, orvosságul szolgál, fájdalmat csillapít, megnyugtat - minderre képes az anyatej. A szoptatás ráadásul nemcsak a baba fejlődése szempontjából fontos, hanem az édesanya szervezetében is számos jótékony folyamatot indít el.
2011. Augusztus 16.

Az anyatej a kicsi védelmét szolgáló immunanyagokat tartalmaz, neked pedig – bizonyos, a szoptatás közben termelődő hormonoknak köszönhetően – segítséget nyújt abban, hogy méhed mielőbb visszanyerje szülés előtti állapotát. Lényeges tehát, hogy minél hamarabb szoptasd a babád, s jó, ha tudod, hogy a természetes, hüvelyi szülés után a legtöbb szülészeten korábban biztosítják a szoptatást, mint császármetszés után.

A babához alkalmazkodik

Az anyatejben megtalálható mindaz, amire babádnak – a szereteten kívül – szüksége van; a testünk nagy részét alkotó víz, a fejlődéshez elengedhetetlen zsírsavak, ásványi anyagok, vitaminok, az érési folyamatokat ugyancsak elősegítő, energiát adó szénhidrát, az izmocskák, köztük a belső szervek izmainak táplálékul szolgáló fehérjék, a mindezek megemésztését, feldolgozását lehetővé tevő enzimek, továbbá hormonok és a pici szervezetét védőbástyákként óvó immunanyagok. Számos kutatást végeztek az anyatej jótékony hatásairól, s az egyik vizsgálat során megállapították, hogy minél tovább kap egy baba anyatejet – és csak anyatejet –, annál kisebb az esélye, hogy túlsúlyossá váljék. Úgy tűnik, hogy ez még azon babák esetében is érvényesül, akiknek édesanyja túlsúlyos, vagy diabéteszben szenved, vagyis akik genetikailag hajlamosabbak lehetnek a túlsúlyra, illetve a diabéteszre.

Tudjuk, hogy a koraszülött csöppségek mamájának teje gazdagabb tápanyagokban és védőanyagokban, mint az érett csecsemő számára termelt tej.

Szopizni jó!

Ráadásul nem csupán az anyatej, hanem maga a szoptatás, illetve a szopás is számos pozitív változást indít el mindkettőtök szervezetében. Miközben babád hozzád simulva szívja magába csodálatos anyatejet, nyugtató, ellazító hatású anyagok szabadulnak fel a szervezetében. A szopás, az anyatej tápanyagainak felszívódása, a tej édes íze és anya ölelő karja olyan folyamatokat gerjeszt, melynek eredményeképpen csökken a baba fájdalomészlelése, s ugyancsak csökken a stresszhormonok szintje.

Mindez pedig vélhetően a teljes szoptatási időszak alatt érvényesül! Mi több, a te testedben is kedvező hatású; nyugtató, fájdalomcsillapító, az anyai viselkedést elősegítő hormonok termelődnek. Még a vérnyomásod is csökken szoptató anyukaként, sőt, valószínűleg a stresszt kiváltó ingerekre is jobban reagálsz, mint azok az édesanyák, akik nem szoptatják csecsemőjüket. Végezetül arról se feledkezzünk meg, hogy a szoptatás szoros fizikai kapcsolatot feltételez, tehát segíti a kötődés kialakulását.

Császár után

Nehezebb helyzetben vannak a császármetszéssel született csöppségek, hiszen ők sok esetben inkubátorba kerülnek, s csak később édesanyjuk karjaiba. A „kései” megismerkedés következményeként a tejbelövellés várathat magára néhány napot, s elképzelhető, hogy a pici nehezebben találja meg az anyamellet. Ez azt jelenti, hogy később jut az anyatejben található védőanyagokhoz, viszont hamarabb találkozik a kórházban lévő „idegen” mikrobákkal, mint az édesanyja szervezetéből származó „ismerős” baktériumokkal. Egyes kutatók szerint a császármetszéssel „érkező” babák gyakrabban szenvednek ételallergiában, mint a hüvelyi úton megszülető csecsemők.

A természet bizonyára nem véletlenül alkotta meg a hüvelyi szülést – a tudomány pedig képes segítséget nyújtani abban, hogy a szülés élményét minél halványabban árnyékolja be a fájdalom és a komplikációktól való félelem. Két éve hazánkba is megérkezett a Dianatal szülészeti gél, amely kizárólag mechanikai úton segíti kisbabád útját úgy, hogy csökkenti a fejecskéje és a hüvelyed fala között fellépő intenzív súrlódást. A gél használatával rövidebb, biztonságosabb, kevésbé fájdalmas szülésben lehet részed neked és babádnak is!

Hasznos cikkek a témában:

  • Amit az anyatejes táplálásról tudni érdemes
  • Meddig szoptassunk?
  • Mi minden van az anyatejben?