Kisgyerek

Böfi és ráetetés

Mit tehetsz egy nyugtalanul szopó és jóformán csak kézben alvó gyerekkel? Vajon az efféle viselkedés a hibás szülői hozzáállás eredménye?
2011. Október 12.

Hogyan szoptathatod nyugodtan a babádat?

Két hónapos kisfiam sokszor félrenyel szopás közben, és szinte hallom, amint nyeli a levegőt. Pár perc múlva már tekereg, vonaglik, mire végzünk az evéssel, rendszerint be is kakil. Csakhogy közben rángatja a mellbimbómat, és ez elég kellemetlen. Végül valósággal elalél, szundikálni kezd.

Ha viszont ilyenkor felemelem böfizni, sokszor nem sikerül, hanem inkább sírni kezd, és nem nyugszik, míg a másik cicimre nem teszem… Ha abból is szopott, újra böfiztetni próbálom, de van, hogy negyedórás séta után sem jön semmi. Ha leteszem az ágyába, legfeljebb öt percet bír ki, utána vonaglik és sír. Lényegében csak kézben alszik. Vajon éhes, és ezért nem tud elaludni? Vagy ezt nevezik hasfájásnak, ami a ráetetés miatt alakul ki?

Sz. Zita, e-mail

Böfi és ráetetés

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC válasza:

A kisfiadnál tapasztalható nyugtalanság valószínűleg többféle okra is visszavezethető. Kezdjük a félrenyeléssel. Ez akkor válik mindennapossá, ha az anyának sok teje van, nagyon erős a tejleadó reflexe, a babát pedig ülve, bölcsőtartásban, kissé előregörnyedve, fölé hajolva szoptatja. Ilyenkor több sugárból ömlik a tej, a baba pedig alig győzi nyelni, hiszen egyenest a torkába spriccel, nagyon figyelnie kell, hogy ki ne jöjjön a ritmusból, és ne az orrán jöjjön ki az egész.

A félrenyelés, fuldoklás kellemetlen és ijesztő élmény, ráadásul az ember hajlamos ilyenkor még jobban magához szorítani a babát, hogy biztosan jó helyre menjen az a sok tej. Némelyik gyerek valóságos éhségsztrájkba kezd a sorozatban ismétlődő félrenyelések hatására. Ezért ezt mindig komolyan kell venni, és egérutat biztosítani a kicsinek szorult helyzetéből.

Próbáld ki ezeket: ha érzed, hogy jön a tejleadó reflex, vedd le a kisfiadat a melledről néhány másodpercre, és a legerősebb tejsugarakat folyasd egy odakészített pelenkába vagy kispohárba. Dőlj hátra szoptatás közben, és a kisfiadat húzd magadra, hogy ő legyen felül. Próbálkozhatsz azzal is, hogy magaddal szemben a lábadra ülteted, derekát megtámasztod, ilyen ülő pózban szoptatod, ugyancsak hátradőlve.

Ha úgy érzed, hogy a kisfiad már nem éhes, ne a teltebbik melledre tedd vissza, hanem arra, amit már eléggé kiürített. Ebből legfeljebb zsírdús hátsó tejet fog szopni, összességében csak kis mennyiséget – ezzel általában az állítólag ráetetés miatti hasfájást is sikerül kiküszöbölni.

A tekergés oka az is lehet, hogy a gyomorból gyorsan továbbhaladó anyatej hatására megindulnak a bélmozgások, és ezt némelyik baba kellemetlennek érzi.

Ha azt tapasztalod, hogy a böfiztetési kísérletek eredménytelenek, ne ragaszkodj hozzá. Ha van a pocakban levegőbuborék, úgyis távozni fog, különösen akkor, ha a babát nem rakod le, hanem testét a mellkasodra fordítva együtt szunyókáltok kicsit. Így te is tudsz pihenni vagy olvasni, ő viszont elégedett lesz azzal, hogy nálad maradhatott.

Ha nem kell levegő után kapkodnia szopás közben, a levegőbuborékok problémája is megszűnik. A legtöbb kis csecsemő egészen a mozgásfejlődés megindulásáig előnyben részesíti a kézben levést, hordozást – így szinte sosem sírnak. Böfiztetéssel, méréssel csak megbolygatod a melleden békésen alvó, nyugodt babát.

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan fogjunk hozzá a szoptatáshoz?

14 szoptatási jó tanács

A leggyakoribb tévhitek a szoptatásról

Forrás: Kismama magazin