Kisgyerek

Fitymaszűkület, letapadás. Mi a teendő?

Nagy riadalmat szokott kelteni a szülők körében, ha fitymaletapadást vagy szűkületet vélnek felfedezni gyermeküknél. Mi a teendő ilyenkor?
2017. November 22.

Fitymaszűkület, letapadás. Mi a teendő?

Mindig a korosztálytól függ, hogy mi a tennivaló- tudtam meg dr. Kiss Imrétől, aki a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben gyermeksebészeti tanácsadást végez.

Mindenképpen fontos információ a szülők számára, hogy a letapadás és a fitymaszűkület két alapvetően különböző kategória. A letapadás csecsemő és kisgyerekkorban nagyon gyakori, míg a veleszületett fitymaszűkület igen ritka. Sokszor hiszik azt a szülők, hogy azon a fitymán, amely milliméternél is kisebb átmérőjű, nem tud átjönni a vizelet, emiatt aztán – tévesen – veleszületett fitymaszűkületnek diagnosztizálják. Valójában azonban ezeknél a gyermekeknél csak várni kell, és azt fogjuk észre venni, hogy a tágulás elindul – tette hozzá Kiss Imre doktor.

Csecsemőkori teendők

Csecsemőkorban az a javaslat, hogy lehetőség szerint ne nyúljunk a fitymához. A gyermek egyéves koráig jegyezzük meg a legfontosabb szabályt: “El a kezekkel a fitymától!” -hangsúlyozta a doktor úr. Kivételt képez az az eset, amikor azt tapasztalja a szülő, hogy vizeléskor a gyermek fitymája ballonszerűen felfújódik, és nem ürül le. Ilyenkor felmerül a fitymaszűkület gyanúja, ezért rögtön érdemes gyermeksebész segítségét kérni.

Egyéves kor után

Amikor eljutunk az egyéves kor végére, akkor kezdhetjük el tágítani a gyermek fitymáját. A meleg vizes fürdőt követően – ahol felpuhulnak a szövetek -, megtöröljük a gyermeket és lassan – nem erőltetve – megmozdítjuk a fitymát, ameddig könnyen engedi magát- magyarázta dr. Kiss Imre. Ezt egy- és kétéves kor között mindig végezzük el. Ha ebben az időszakban a szülő aggódik, vagy a gyermekorvos kéri, akkor megnézi a gyermeksebész. Sokszor azt vélelmezik ugyanis, hogy szűk a gyermek fitymája, a statisztika szerint azonban 100-ból 98 esetben nem szűk, hanem tágítható fitymáról van szó.

A szmegma

Sokszor riadalmat okoz, hogy a fityma alatt megjelenik egy sárgás-fehér lapos kis anyag (szmegma). Ez általában egy helyen jelenik meg, de előfordul, hogy több helyen is látszódik a fityma és a makk közötti térben. Ez az időközben levált hámsejteknek illetve a makk mögötti mirigyek váladékának keveréke, ami addig nem tud kiürülni, amíg a fityma letapadt a makkhoz. A szmegma, ahogy a mennyisége növekszik, lassan, élettanilag választja le a fitymát a makkról. Az is előfordul, hogy időnként ez leürül, mint ahogy a fogkrém távozik egy kicsi nyíláson a tubusból.

2-5 éves kor

2-5 éves korban valamelyest leválik a fityma a makkról. Ezt a folyamatot erősíti, hogy ez idő tájt sok rövid erekciója van a gyermekeknek, amelynek hatására időnként 1-2 mm-es részen leválik a fityma a makkról. Éppen ezért, ebben az életszakaszban az éves orvosi kontroll fontos és hasznos a gyermekek számára.

Ez a teendő 7 éves korban

7 éves korban jön el az ideje annak, hogy az addig megmaradt letapadást felszabadítsuk. Azért célszerű ezt az időpontot kivárni, mert egyrészt az ezzel a gonddal küszködő gyermekek egy részénél erre az életkorra a probléma megoldódik. Másrészt, ebben a korcsoportban már lehet a gyermek együttműködésére számítani. Ez nagyon fontos, mert a leválasztás után rendszeres otthoni kezelés szükséges, hogy megelőzzük a fityma visszatapadását.

Hogy történik a kezelés?

A gyermeksebész bekeni a fitymát egy helyi érzéstelenítő krémmel, amely 30-40 perc alatt beszívódik a bőrbe, így a fityma makkról való letolását lényegében fájdalom nélkül meg lehet oldani minden más eszköz nélkül.Ezt követően, két héten keresztül, naponta, fürdés után szükséges a fityma hátrahúzása – ezt otthon a szülők gondosan el tudják végezni -, a makkot fehér vazelinnel kell bekenni, majd visszahúzni a fitymát a makkra. Ezzel a kezeléssel el lehet érni, hogy a leválasztással okozott finom kis hámhorzsolás meggyógyuljon, és a fityma ne tapadjon vissza.Előfordul, hogy a fityma szűkebb az átlagnál, de tágíthatónak tűnik, vagyis óvatos húzásokra nem reagál rosszul, nem reped be. Ezeknél a gyermekeknél szteroid tartalmú krémek kúraszerű alkalmazása jön szóba.

A szerzett fitymaszűkületről röviden

A veleszületett fitymaszűkület ugyan nagyon ritka, a szerzett fitymaszűkület azonban többször előfordul. Szerzett fitymaszűkületről beszélünk akkor, ha az addig normális tágasságú fityma elkezd egyre szűkebbé válni. Ennek több oka lehet. Például egy, a fitymát érintő, lezajlott gyulladás okozhatja a szerzett fitymaszűkületet. A gyulladást követően pedig megindul egy hegesedési folyamat, amely a fityma beszűkülését eredményezheti.

Figyelmeztető jel is lehet

Dr. Kiss Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekkori diabétesznek lehet akár az első jele is egy szerzett fitymaszűkület. Ilyenkor a gyermek vizeletében cukor ürül, ami nagyon jó táptalaja a baktériumoknak. A baktériumok a cukros vizeletben nagyon gyorsan elszaporodnak, gyulladás keletkezik. Ha tehát a gyermeknél azt tapasztaljuk, hogy fitymagyulladás után az addig normális fityma beszűkül, akkor a diabetes gyanújára vonatkozó kérdéseket is érdemes átgondolni (pl. mennyit iszik, mennyit pisil a gyermek).Kapcsolódó cikkeink fitymaszűkület témában: