Kisgyerek

Fitymaszűkület

Az egyik legmegosztóbb téma fiús anyukák körében a fityma kezelése, tisztán tartása. Húzogassuk? Vagy inkább hagyjuk? És vajon mikor kell fitymaszűkülettől tartanunk?
2016. Augusztus 09.

Fitymaszűkület

A “húzzuk-ne húzzuk” kérdésre annyiféle választ kaphatunk mindenhonnan, hogy nem csoda, hogy az édesanyák nem tudják, mi is a helyes gyakorlat. Ráadásul sokan összekeverik a fitymaszűkület és fitymaletapadás fogalmát, pedig itt két különféle jelenségről van szó.

De először tisztázzuk, mi is okozza a számtalan ellentmondást!

Mi a fityma?

A fityma (más néven: előbőr) a pénisz legérzékenyebb részét, a makkot befedő, azt védelmező, idegvégződésekben gazdag bőrredő. A fityma a makk alatt csatlakozik a pénisztörzshöz.

A fitymatörténet kezdete: a fitymaletapadás

Az első és lefontosabb információ, hogy az anyukák tisztában legyenek azzal, hogy amikor a fiú csecsemő a világra jön, akkor a fitymája szorosan hozzá van nőve a makkhoz. Ez teljesen normális jelenség, semmiképp nem kóros, így kezelést sem igényel, sőt kifejezetten tilos a fitymát hátrahúzni!A fityma hátrahúzása ugyanis fájdalmas lehet a pici számára, ráadásul számtalan bajt is okozhatunk vele. A fityma berepedhet, és hegesen gyógyulhat, a hegesedés pedig pont a rettegett fitymaszűkülethez vezethet.

Ez a természetes fitymaletapadás tehát – fontos újra hangsúlyozni – nem azonos a fitymaszűkülettel. Való igaz, hogy a régi orvosi gyakorlat sajnos ezt nem vette figyelembe, és a fityma mielőbbi hátrahúzását szorgalmazta, ez azonban mára már jócskán meghaladott gyakorlat.

De meddig ne foglalkozzunk a letapadással?

A csecsemők 80%-ánál fél éves korig nem húzható vissza a fityma, ám ez az összetapadás fokozatosan oldódni fog.Érdekes adalék, hogy a letapadás megszűnése nagy különbségeket mutathat, és akár 18 éves korig is elhúzódhat. A fiúk felénél a fityma csak 10 éves kort követően lesz teljesen hátrahúzható. Éppen ezért nem szabad feleslegesen aggódni amiatt, hogyha 2-3 éves korra még nem tapasztalunk változást: ez korátántsem jelenti azt, hogy műtétre lesz szükség. Mint látható, ez egy hosszú folyamat is lehet.

Akkor mi a teendő?

1 éves kor után a napi tisztálkodási rutin során csak annyira szabad hátrahúzni finoman a fitymát, amennyire az engedi. A kisebb letapadások oldásához pedig szteroidos krémek használata és fitymatorna alkalmazása is elegendő.Emellett a gyerkőcöknek érdemes minél hamarabb megtanítani a fityma alatti terület kitisztítását, hogy a későbbiekben elkerüljék a kellemetlen gyulladásokat.

Mikor beszélhetünk fitymaszűkületről?

Ebben az esetben a fityma túlnő a makkon, és a fityma csúcsi része szűkül, vagyis kisebb az átmérője, mint a makk.A valódi fitymaszűkület nagyon ritkán figyelhető meg. Ez egyrészt lehet veleszületett, de – ahogy erről cikkem elején már írtam -, a fityma erőltetett hátrahúzása nyomán okozott sérülés miatt is kialakulhat. Ez utóbbit pont az aggódó szülők okozzák, akik a fityma hátraerőltetésével berepedéseket okoznak azon. Mivel a seb heggel gyógyul, a fityma elveszti a rugalmasságát és a tágulási képességét. Ez pedig az ún. szerzett fitymaszűkülethez vezethet.

Mikor gyanakodhatunk fitymaszűkületre?

Mivel az igazi szűkület esetén nagyon szűk a nyílás, ezért pisiléskor megfigyelhető, hogy a fityma vízzel teli lufihoz lesz hasonló, míg a vizelet csak nagyon vékony sugárban, esetleg cseppenként fog jönni. Ha a “felfújódott” fityma nem ereszt le, vagyis nem távozik belőle a vizelet a pisilést követően, az mindenképpen kórosnak mondható, és meg kell mutatni szakembernek a problémát!Szintén orvoshoz kell fordulni, ha a gyerkőc nyugtalan, vagy fájdalmat érez pisiléskor, illetve a makk és/vagy a fityma gyulladt, piros. Fitymaszűkület esetén ugyanis nehezebbé vagy akár lehetetlenné is válik a tisztálkodás, és a fityma mögötti pangó váladékban elszaporodnak a baktériumok, ami gyulladáshoz vezet.

Műtét?

Míg régen 3 éves korig adtak “türelmi időt”, addig manapság már világszerte elterjedt gyakorlat, hogy 5-6 éves korig szinte biztosan nem történik műtéti beavatkozás.Ha az urológus szakorvos mégis műtéti beavatkozást javasol (5-6 éves kort követően), akkor ez megtörténhet:

  • a pénisz hátsó felszínén lévő szűkületet előidéző bőrgyűrű átvágásával
  • a fitymafék átvágásával
  • a fityma szűkült szakaszának az eltávolításával
  • a fityma teljes eltávolításával (körülmetélés)

Miért kell foglalkozni a fitymaszűkülettel?

A fitymaszűkület okozta nehezített vizelés gondokat okozhat hosszútávon, hiszen gyulladáshoz vezethet, míg a vizelés közbeni hasprés köldök- és lágyéksérvet is okozhat akár. A fityma alatti terület a felgyűlő és pangó váladék miatt sorozatos gyulladásokat okozhat gyerekkorban.És természetesen ne feledkezzünk meg a fiatal- illetve serdülőkori kellemetlen következményekről sem: a fitymaszűkület fájdalmassá teheti a közösülést, és szexuális zavarokhoz is vezethet. Kapcsolódó cikkeink: