Gyermekbetegségek

A fitymaszűkület tünetei és kezelése

Fitymaszűkület esetén a fedőbőr nyílása annyira szűk, hogy a fityma nem, vagy csak részlegesen húzható hátra. Mit tehet a szülő, ha ezt tapasztalja a gyereknél?
2017. Október 06.

A fitymaszűkület tünetei és kezelése

A fityma – a makkot fedő, hátrahúzható bőr – feladata egyrészt a pénisz legérzékenyebb makki részének fedése, másrészt a szexuális aktus közben a pénisz hüvelyen belüli szabad mozgásának elősegítése. A fitymaszűkület (phimosis) az az állapot, ha ennek a fedőbőrnek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Ez azért okoz gondot, mert nehezebbé válik a makk tisztán tartása, ezáltal gyulladás alakulhat ki. Másrészt a szűk fityma, ha nem kezelik megfelelően, a későbbiekben zavaró lehet a nemi élet során is.

A fitymaszűkület tünetei

A fityma nem húzható hátra. Lehet veleszületett rendellenesség, de lehet szerzett is, mely az élet bármely szakaszában kialakulhat. Születéskor a fityma csak egy bőrkettőzet, mely sejtesen tapad a makkhoz. Ez az összetapadás – ami nem azonos a fitymaszűkülettel – azonban az első életévekben megoldódik.

Veleszületett fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha a fityma sohasem volt visszahúzható a makkról, míg a “szerzett” fitymaszűkületben szenvedőknél a korábban könnyen hátrahúzható fityma hegesedő beszűküléséről van szó. Ezt egy kialakulását tekintve nem ismert bőrbetegség okozza.

Mivel az igazi szűkület esetén nagyon szűk a nyílás, a gyermek pisilésekor azt tapasztalhatod, hogy a fityma vízzel teli lufihoz lesz hasonló, és a vizelet csak nagyon vékony sugárban, esetleg cseppenként fog jönni. Előfordulhat, hogy a “felfújódott” fityma nem ereszt le, vagyis nem távozik belőle a vizelet a pisilést követően. Fitymaszűkület gyanúját vetheti fel, ha a gyerkőc nyugtalan, vagy fájdalmat érez pisiléskor. Ilyenkor ugyanis nehezebbé vagy akár lehetetlenné is válik a tisztálkodás, és a fityma mögötti pangó váladékban elszaporodnak a baktériumok, ami gyulladáshoz vezet.

A fitymaszűkület diagnózisa, kezelése

Fizikális vizsgálattal diagnosztizálható. Vizelési nehézség esetén a hólyag tapintásával és ultrahang-vizsgálattal igazolható, hogy a hólyagban vizelet maradt.

Tisztán letapadás esetén pelenkáskorban a gyógymód a fityma leválasztása a makkról, de csak egyéves kor után: ekkor a napi tisztálkodási rutin során csak annyira szabad hátrahúzni finoman a fitymát, amennyire engedi. A kisebb letapadások oldásához az orvos által felírt szteroidos krémek használata és fitymatorna alkalmazása is elegendő.

Egyéves kor után – egyes ajánlások szerint a szobatisztaság kezdetétől is elegendő – fürdetéskor kell fokozatosan és óvatosan hátrahúzni a bőrt, és lemosni a sárgás mirigyváladékot. Ebben a korban olyankor indokolt orvoshoz fordulni, ha gyermeked fitymája egyáltalán nem vagy csak részlegesen húzható hátra.

A fityma kipirosodása, gyulladása esetén kamillás lemosás, jódos ecsetelés jöhet szóba. Pelenkáskorban ügyelj a gyakori pelenkacserére! Súlyosabb esetekben a fitymaszűkület sebészi módszerekkel oldható meg.

Így előzhető meg a fitymaszűkület

Fontos hangsúlyozni, hogy a fiúgyermek világrajövetelekor a még letapadt fityma erőltetett, rutinszerű hátrahúzása szigorúan tilos, mert a fityma berepedhet, és hegesen gyógyulhat, a hegesedés pedig pont a rettegett fitymaszűkülethez vezethet.

Tipp anyának

Ha már hátrahúzható a fityma, tanítsd meg kisfiadnak, hogy az alapos fütyimosás (folyó vízzel) mindig legyen a tisztálkodási rutin része.

Szaklektor: dr. Bókay János csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus

Kapcsolódó anyagok: