Baba

Mi a teendő, ha a baba utál hason lenni?

Vannak babák, akik nem szeretnek hason lenni, noha a „hasaltatásnak” fontos szerepe van a fejlődésben. Lássuk, milyen okai lehetnek annak, ha a baba utál hason lenni és mi a teendők, ha egyáltalán kell tenni valamit.
2023. Január 24.
Hason fekszik a baba a szőnyegen kezében színes fakocka
Kép: Getty Images

“Amikor a baba nem szokott hozzá, hogy hason legyen, és aztán ebbe a pozícióba helyezik, a világ a feje tetejére áll” – magyarázza Dr. David Berger gyermekorvos a verywellfamily.com-nak.

Bár ez érthető, dilemmát is okozhat. Hiába tudjuk, hogy a babának szüksége van arra, hogy hason is legyen, így erősödnek a törzsi-és nyaki izmai, ez a póz készíti fel arra, hogy felemelje a fejét, megtámassza magát az alkarján és ez készíti elő a forgást, a kúszást, majd a mászást. De ha a baba sírni kezd, akkor nyilván minden szülő visszahelyezi hátára. Érdemes azonban kideríteni, miért nem szeret hason lenni a baba.

Kólikás vagy refluxos babáknak kellemetlen lehet a hason fekvés, náluk beválhat, ha etetés után kis ideig függőleges helyzetben tartod, majd ezt követően teszed hasra.  Ha azonban a baba sehogy sem akar hason lenni, nem a kólikára gyanakszol, akkor mindenképp érdemes utánajárni, miért nem akar hason lenni. Ennek minden esetben oka van, legcélszerűbb gyógytornászhoz fordulni, ő meg tudja mondani, milyen nehézségei vannak a babának. Lehetséges, hogy izomtónusos probléma áll a háttérben, a lényeg az, hogy mindig oka van annak, ha a baba nem akar hason lenni.

Így segítheted otthon, hogy szeressen hason lenni a babád

Ösztönözhetjük a babát azzal, ha kontrasztos képet teszünk elé, ami felkelti az érdeklődését. Eleve alakíthatjuk úgy a hason töltött időt, hogy az egyben a játékidő is legyen: különféle játékokat, tükröt mutathatunk a babának. Azzal is támogathatjuk a hasaltatást, ha egy kis törölközőt, plédet henger alakba tekerünk és ennek segítségével megtámasztjuk, kiemeljük vele a baba mellkasát, miközben karjain elől támaszkodik. Az időzítéssel is segíthetünk: ne legyen a baba éhes, nyűgös, álmos, amikor hasra tesszük, de ne is közvetlenül etetés után, tele hassal hasaltassuk. Nem kell sokáig hason lennie, kezdetben elegendő néhány perc, majd fokozatosan lehet növelni az időt.

Fontos, hogyha mindent kipróbáltunk, de úgy tűnik, semmi sem ösztönzi a babát, akkor menjünk utána a problémának, beszéljünk a háziorvossal, forduljunk gyógytornászhoz.

Forrás: verywellfamily.com