Baba

Miért nem szeretnek hason lenni a babák?

Ha előfordult már veled, hogy boldog, mosolygós babád hasra tetted a játszószőnyegre, körülvéve játékokkal, mire ő elkezdett nyűgösködni, sírni tiltakozásul, biztosan elgondolkodtál azon, miért lesz frusztrált ennyire, miért nem szeret hason lenni?
2020. Október 19.
Miért nem szeretnek hason lenni a babák? (Fotó: Getty Images)

Elvégre az időnek, amíg hasra teszed a picit, szórakoztatónak kellene lennie. Azonban a baba ez idő alatt komoly munkát folytat. “Az idő, amíg hasra tesszük a babát, fontos az olyan motoros képességek fejlődése miatt, amelyekre szükség van az üléshez, az átforduláshoz, a mászáshoz. Továbbá úgy gondolják, hogy ez segít csökkenteni a brachycephalia, más néven rövidfejűség kockázatát, illetve a fej ellaposodását, amelyet a háton alvással hoznak összefüggésbe” – mondta el Dr. Sarah Shaffer DeRoo, a washingtoni Nemzeti Gyermekkórház (Children’s National Hospital) gyermekorvosa a Romper.com-nak.

Bár a baba fejlődése szempontjából nagyon fontos, a hason töltött idő frusztrációt válthat ki belőle, több okból is. “A hason töltött idő nehéz munka. Az izmoknak dolgoznia kell a gravitáció ellen, úgy, ahogy azt az edzőteremben való súlyemeléskor is érezhetjük” – mondta el a portálnak dr. Natasha Burgert gyermekorvos. Amellett, hogy még nehéz használnia az új izmokat, az is felbosszanthatja a babát, hogy nem ebben a pozícióban szokott lenni, nem az a megszokott a baba számára, hogy hasra van téve.

“Emellett ideges lehet amiatt is, ha nem éri el a játékait, amikor hason van” – tette hozzá.

A megerőltető izommunka mellett egyes babák egyéb, egészségügyi okok miatt is extrán nyűgösek lehetnek, amikor hason vannak. Szerencsére ez azonban egyszerűen orvosolható. “A hason töltött idő alatt rosszabbodhat a baba refluxa, amitől kényelmetlenebbül érezheti magát. Ezért a legjobb, ha etetés előtt van hason a kicsi, nem utána” – javasolta a portálnak Dr. Talia Levy, a Sinai Kórház The Herman&Walter Samuelson Gyermekkórházának (The Herman & Walter Samuelson Children’s Hospital at Sinai) gyermekorvosa.

Létezik néhány trükk is, ami meggyőzheti a kicsit, hogy nem is olyan rossz hason lenni. “A hason töltött idő lehet kisebb részletekre bontva is, és stimulálhatjuk úgy a babát, hogy elé fekszünk a padlóra úgy, hogy lássa az arcunkat. Amikor kezd frusztrálttá válni, helyezzük egy rövid időre más helyzetbe, mielőtt újra hasra próbáljuk tenni” – mondta a portálnak Dr. Whitney Casares gyermekorvos.

A hasi időt nem kell szigorúan a játszószőnyegen vagy a padlón eltöltenie a babának. Ez természetesen fontos, de amikor például mellkasodon tölt időt hason a baba, az is számít. Bármi, ami arra készteti, hogy használja a válla és a háta felső izmait, fejlesztve azokat.

Dr. Levy szerint rendben van az is, ha más pozícióba tesszük a babát, ha látszólag elege van. Idővel majd tovább viseli el, hogy hason van.