Baba

5 dolog, amit könnyű elrontani a baba pocakideje kapcsán

Figyelj arra, hogy a következő hibákat elkerüld a baba hason töltött ideje alatt.
2022. Szeptember 19.
baba hason fekszik
Már az első napoktól érdemes megkezdeni a pocakidőt.

A hason töltött idő kulcsfontosságú a baba egészséges fejlődésének elősegítésében: erősíti a fej-, nyak- és vállizmait, segít megelőzni a fej ellaposodását, és az olyan mérföldköveknek is ez az alapja, mint az átfordulás.

Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a baba pocakideje kapcsán.

Túl sokat vársz a pocakidő megkezdésével

Lehet, hogy hallottad már azt a tanácsot, hogy várj a hasaltatással addig, amíg leesik a baba köldökcsonkja – azonban ez nem igaz. Ideális esetben már akkor elkezdhetitek a pocak időt, amikor a baba hazaért a kórházból, tehát időre született babák esetén már az első napoktól.

Minden alkalommal ugyanolyan a hason töltött idő

Kiterítesz egy játszószőnyeget/puha takarót a földre, majd hassal ráfekteted a babát, és akár egy játékot is teszel elé. Semmi baj nincs azzal, ha ilyen a pocakidő, azonban nem kell, hogy minden alkalommal így történjen, vannak más lehetőségek is. Kipróbálhatod például azt is, hogy:

  • lemászol a babához a földre, és úgy helyezkedsz, hogy lássa az arcodat
  • felülsz a kanapéra, és a babát a mellkasodon fekteted hasra
  • tartsd a babát a válladhoz, és sétálj vele egyet a házban
  • tedd a babát hasra a pelenkázón – természetesen egy pillanatra se hagyd közben egyedül, és mindig fogd legalább egy kézzel –, hogy egy új szemszögből is körbe tudjon nézni a szobában

Arra ügyelj, hogy minden esetben hagyjátok abba a tevékenységet, ha a baba frusztrált, nyűgös lesz. Ilyenkor kipróbálhatod vele a pocakidő más formáját, vagy tartsatok szünetet, és a nap folyamán később próbálkozz újra.

Beidőzítesz 20 percet, és egyben végzi el a baba a pocakidőt

Bár napi 20-30 perc pocakidőre szükség van, de ezt nem kell egyben elvégezni. A nap folyamán nyugodtan bonthatod több rövid időszakra is. Ez különösen az első hetekben fontos, amikor a baba még csak rövidebb időablakokat tolerál a játékidőt tekintve. Lehet, hogy egyszerre ez csak 1-2 perc még az elején, de ez is rendben van. Kövesd a baba jelzéseit, és ha frusztrál, sír, akkor vedd fel, hogy pihenni tudjon.

Akkor teszed hasra, amikor rossz a hangulata

Sok baba kezdetben nem rajong a pocakidőért, hiszen ez számukra valójában nehéz munka. Éppen ezért ne akkor legyen a pocakidő, amikor a kicsi éhes vagy nyűgös. Helyette akkor próbáld meg, amikor kipihent, éber, nem éhes, és a pelenkája is tiszta. Lehetséges, hogy még ilyenkor is nyűgös lesz, de ebben az esetben álljatok meg egy kicsit, tartsatok szünetet, és később próbálkozzatok újra.

Alvás közben van hason

A babát akkor tedd hasra, amikor ébren van, ne akkor, amikor alszik. A baba egyéves koráig az ajánlás az, hogy a hátán aludjon, ez a biztonságosabb a bölcsőhalál (SIDS), illetve az ágyban való véletlen fulladás kockázatának csökkentése érdekében.

Mivel a baba sok időt van a hátán alvás közben, fontos, hogy rendszeresen legyen hason, amikor ébren van.

Felhasznált forrás: babycenter.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu