Baba

Baj, ha megváltozik az anyatej textúrája?

A sikeres szoptatás időt és erőfeszítést igényel. De előfordulhat, hogy éppen akkor, amikor már hátra is dőlhetnénk, az anyatej állaga hirtelen megváltozik.
2021. Március 15.
Baj, ha megváltozik az anyatej textúrája? (fotó: Getty Images)

Különösen azok az anyák tapasztalhatják meg az anyatej állagának, textúrájának megváltozását, akik fejnek. Egész egyszerűen azért, mert ők látják is, milyen az anyatej színe, állaga, szemben azokkal, akik nem fejnek.

Ha az anyatej állaga hirtelen megváltozik, sok anya kétségbeesik, vajon odaadhatja-e a babának a tejet.

Miért változhat meg az anyatej textúrája?

Valójában igen gyakori, hogy az anyatej textúrája megváltozik: nyúlósabb, csomósabb lehet. Ashley Georgakopoulos, IBCLC, laktációs tanácsadó a Rompernek elmondta, hogy a különböző textúrájú anyatej “nemcsak normális, de szinte el is várható.”Függ a napszaktól: a reggeli anyatej általában hígabb, vizesebb, mint a délutáni, utóbbi magasabb zsírkoncentrációval rendelkezik azért, mert éjszaka hosszabb idő is eltelhet két szoptatás között.Ha a zsírosabb anyatej nem ürül ki teljesen az emlőből, akkor csomóssá, vastagabbá, sűrűbbé válhat. Oka lehet a nem megfelelő kiürítésnek a gyenge szopási technika, helytelen fejési technika, esetleg kezdődő mellgyulladás vagy kimaradt fejés/szoptatás.A laktációs tanácsadó segíthet felderíteni, hogy mi áll az anyatej állagának megváltozása mögött.A Rompernek Leigh Anne O’Connor, IBCLC elmondta, hogy az elzáródott tejcsatorna is összefüggésbe hozható azzal, ha a tej állaga hirtelen megváltozik. Gyakran ezt megelőzi a fájdalomérzet vagy kellemetlen érzés a mellben. Masszírozással, borogatással, gyakoribb fejéssel vagy szoptatással orvosolható a probléma és gyakran éppen a következő fejés során találkozhatunk azzal, hogy az anyatej állaga más, mint amihez korábban hozzászoktunk.

Biztonságos-e ilyenkor anyatejet adni?

A jó hír az, hogy igen.Georgakopoulos szerint a sűrűbb, csomósabb anyatej “minden bizonnyal biztonságos”, és megjegyzi, hogy gyakran “észre sem veszik ezt az anyák, hacsak nem fejnek”. Maga a tej nem veszélyes a babának – teszi hozzá a laktációs tanácsadó.(Cikk forrása: romper.com)