Baba

Tejláz a szülés után

A szoptatás - főleg a kezdeti időkben - különösen nehéz is lehet. A mellgyulladás az egyike azoknak a nehézségeknek, amelyek szoptatás során jelentkeznek. Lássuk, hogyan előzhetjük meg a mellgyulladást, és mit tehetünk akkor, ha már kialakult.
2021. Január 05.
Tejláz a szülés után (fotó: Getty Images)

Mellgyulladás vagy eltömődött tejcsatorna?

Sokan minden gond nélkül szoptatják kisbabájukat, de azért nagy valószínűséggel sokkal többen vannak azok, akiknek kisebb-nagyobb nehézségek adódnak a szoptatás kezdeti időszakában. Sokféle problémával szembesülhetünk (és küszködhetünk), ezek közül az egyik és az egyik legfájdalmasabb a mellgyulladás.A mellgyulladás tulajdonképpen az eltömődött tejcsatorna egy súlyosabb, előrehaladottabb fokozata. Az anya kezdetben azt tapasztalja, hogy kis csomók vannak a mellében (rendszerint csak az egyikben), fájdalmassá válik a mell egy területe. Ez az állapot nem jár lázzal.

Sok esetben gyakori szoptatással, a csomók finom masszírozásával a probléma magától is megszűnik. De van úgy, hogy sajnos nem áll meg itt a folyamat. A fájdalom fokozódhat és egyre nagyobb területet érinthet, ami egyre nehezebbé, sőt szinte elviselhetetlenné teszi a szoptatást. Ilyen esetben már szinte biztos, hogy az anya be is lázasodik, akár influenzaszerű élményei is lehetnek: láz (ezt nevezzük tejláznak), hidegrázás, végtagfájdalom. Ez már maga a mellgyulladás.

Hogyan alakul ki a mellgyulladás?

Az eltömődött tejcsatorna és a mellgyulladás oka lehet a kihagyott szoptatás, az időben lerövidített szoptatás, a mell elszorítása, a baba nem megfelelő szopási technikája/testhelyzete. Mindezek következtében a mell nem ürül ki, túltelítődik, gyulladás alakulhat ki, ami akár magától (értsd: orvosi beavatkozás, gyógyszerek nélkül) is meggyógyulhat ha a háttérben húzódó problémákat megoldjuk. Azaz mindaddig, amíg nem alakul ki a kereslet-kínálat elve, addig olyan gyakran szoptassuk meg a babát, amilyen gyakran és amilyen hosszú ideig igényli. A mellet elszorító, leszorító ruhadarabokat, elsősorban a melltartót érdemes laza ruhaneműre cserélni.A baba helyes szopási technikája azt jelenti, hogy nemcsak a mellbimbót, hanem a bimbóudvar jelentős részét is bekapja. Ha nem “jól” szopik, akkor azzal az anyának fájdalmat okoz (ami pl. kisebesedett mellbimbóhoz vezethet) vagy nem képes kiüríteni a mellet, ami tejcsatorna elzáródáshoz, mellgyulladáshoz is vezethet.Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jól helyezzük mellre a babát és ő elég hatékonyan szopik-e, akkor érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni.

Mit tegyünk mellgyulladás esetén?

Akár a kezdeti, még láztalan állapot jellemző, akár már komolyabbá vált a tejcsatorna elzáródás és be is lázasodtunk az alábbiakkal segíthetjük a gyógyulást: tartsuk a mellet melegen, gyakran szoptassunk, próbáljunk ki az eddigiektől eltérő szoptatási pózokat is, masszírozzuk át a mellet és próbáljunk meg pihenni. Ha mindkét mell erősen fájdalmas, ha genny vagy vér ürül az anyatejjel, ha csíkok jelennek meg a mellen, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Az orvos valószínűleg antibiotikumot fog felírni, a legtöbb esetben azonban így is folytathatjuk a szoptatást.