Baba

A fiúk tényleg lassabban fejlődnek, mint a lányok?

Elterjedt hiedelem, hogy a fiú gyermekek lassabban fejlődnek, mint a lányok - de ez valóban így lenne? A válasz egy kicsit összetettebb, mint egy egyszerű igen vagy nem.
2022. Május 23.
A fiúk tényleg lassabban fejlődnek, mint a lányok? (Fotó: Getty Images)

Először is fontos leszögezni, hogy nincs két egyforma gyermek, ezért a fejlődési ütem is teljesen egyéni, van, aki gyorsabban ér el bizonyos mérföldköveket, míg mások lassabban.

De mi is a helyzet azzal a hiedelemmel, hogy a fiúk lassabbak a fejlődésben, mint a lányok? A romper.com portál szerint általánosságban elmondható, hogy a válasz erre a kérdésre az, hogy nem – de ez nem jelenti azt, hogy a két nem között ne lennének különbségek.

“Általánosságban, az öt fejlődési területen – kognitív, nagymotoros, finommotorikus, kommunikációs, szociális-emocionális – a fejlődési mérföldkövek elérése átlagosan megegyezik a fiúknál és a lányoknál” – idézi a portál dr. Mark Freilich gyermek fejlődési gyerekorvost, és a Total Kids Developmental Pediatric Resources alapító orvosigazgatóját. Hozzátette, hogy a fiúk és a lányok agyfejlődésében azonban lehetnek apró különbségek, amelyek a nemek közötti eltérő ütemezési elvárásokat magyarázhatja a különböző képességek elsajátítására vonatkozóan.

Míg bizonyos készségeket különböző időben sajátíthatnak el, azonban utolérik egymást.

A különbségek valószínűleg nem csupán a nem miatt következnek be. Dr. Fadiyla Dopwell, fejlődési-viselkedési gyermekorvos elmondta a portálnak, hogy ha a fiúk és a lányok között fejlődési különbségeket észlel, annak valószínűleg más oka van. “Minden gyermeknél a kórtörténetet, a családi anamnézist, és azt a támogatást kell figyelembe venni, amelyet a fejlődése előremozdítása érdekében kap.”

Freichlich ezt azzal egészítette ki, hogy a hormonoktól kezdve, a genetikán át, a tapasztalatokig bárminek betudhatók lehetnek ezek a különbségek.

Motoros készségek

A romper.com szerint egyes kutatások fejlődési különbségeket mutattak a nagymotoros és a finommotorikus készségek terén. Dr. Sharifa Glass gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) tagja, Vine Pediatrics gyermekgyógyászati és szoptatási tanácsadó klinika tulajdonosa szerint a lányok korábbi teljesítményt értek el a finommotorikus készségek terén, míg a fiúknál magasabb pontszámot mértek, ha a nagymotoros készségekről volt szó.

Freilich nagyjából ugyanezt mondta, és hozzátette, hogy míg a lányok finommotorikus és nyelvi készségei korábban fejlődhetnek, “a fiúk előbb-utóbb felzárkóznak, és 3 éves korukra megfigyelhető, hogy olyan vizuális-térbeli integrációt igénylő kognitív képességeket mutathatnak, amelyekben jobbak, mint az azonos korú lányok”.

Azonban ez nem csak a kisgyerekek neme miatt lehet így, hanem a nemük miatti eltérő nevelés állhat a háttérben. Glass egy tanulmányra hivatkozik, amely azt mutatja, hogy a szülők az intenzív fizikai játékot nagyobb valószínűséggel támogatták a fiúknál, míg a lányokat nagyobb valószínűséggel ösztönözték olyan individuális játékra, mint például a rajzolás.

Fizikai növekedés

A fizikai növekedés terén valószínűleg láthatunk különbséget a fiúk és a lányok között, különösen csecsemő-, majd serdülőkorban. Az első évben a súly, a hosszúság és a fej kerülete nagyobb a fiúknál Freilich szerint, amiről úgy vélik, hogy a hormonális különbségekkel függ össze ebben a korai időszakban. Serdülőkorig nagyjából azonos ütemben nőnek a lányok és a fiúk, de nagyjából 8-9 éves kor körül ez ismét másképp alakul. Glass elmondta, hogy a lányoknál ekkor jelentkezik egy növekedési ugrás, míg a fiúknál nem – náluk átlagosan egy évvel később kezdődik a pubertás.

A whattoexpect.com portál megjegyezte, hogy míg születéskor általában a fiúk súlya a több, és ez folytatódik csecsemőkorban is, de a kisgyerekkor közeledtével a lányok felzárkóznak. Míg a lányok többsége nagyjából 19 hónapos korára éri el a felnőtt magassága felét, addig a fiúk nagyjából 2 éves korukra. De a portál is hangsúlyozza, hogy minden gyermek teljesen egyedi.

A portál alapján felső tagozatban általában a lányok magasabbak, bár a fiúk hamar utolérik őket, és általában egy-két éven belül magasabbak lesznek, mint néhány lány.

Verbális készségek

Léteznek olyan kutatások, amely szerint a fiúk nyelvi készségei később fejlődnek, azonban Glass szerint ez az elképzelés “ellentmondásos”. A kutatások egy része szerint a fiúk később kezdenek beszélni a nemi hormonok miatt. Egyes kutatók szerint a nagyobb mennyiségű tesztoszteron felelős a nyelvi fejlődés különbségeiért. Glass hozzátette, hogy más orvosi kutatások arra jutottak, hogy az olyan tényezők, mint a kulturális normák, illetve a nyelvi és kognitív fejlődés szélesebb változatossága a fiúk esetében, hamisan azt érzékeltetheti, hogy a fiúk később beszélnek, mint a lányok. Így itt is nehéz megmondani, hogy gyorsabban fejlődnek-e a lányok verbális készségei, pusztán amiatt, mert lányok, vagy inkább a neveltetésük okán.

A whattoexpect.com cikkében kitér arra, hogy a nyelvnek való kitettség és a gyermek környezete óriási hatással van a megtanult szavak számára. A kutatások összefüggést találtak 4 éves korig a nagyobb szókincs és a gyerekek által életük első 3 évében hallott szavak száma és változatossága között.

Szobatisztaságra tanítás

Sokan hallhatták már azt, hogy a lányokat könnyebb lehet szobatisztaságra tanítani, mint a fiúkat. A romper.com szakértői egyetértenek abban, hogy ez igaz lehet. Mindannyian megjegyezték, hogy a lányok átlagosan korábban biliznek, mint a fiúk, és ritkábban is pisilnek be az ágyba. De mindegyik szakértő hozzátette, hogy arra vonatkozóan, hogy ez miért lehet így, nincs tudományos bizonyíték, és itt sem világos, hogy a neveltetés lehet-e mögötte.

A whattoexpect.com szerint míg a legtöbb lány általában 22-30 hónapos korától bármikor elkezdi a szobatisztaságra tanulást, a fiúknál eznagyjából 6 hónappal tovább tarthat. De kiemelik, hogy a gyerekek akarata és képessége nagyon eltérő lehet a bilizést tekintve, ezért hasznos, ha megpróbáljuk észrevenni a jeleket arra vonatkozóan, hogy mikor állnak készen.

Még egyszer érdemes tehát hangsúlyozni azt, hogy minden gyermek a saját, egyedi tempójában fejlődik, ezért sem érdemes másokhoz hasonlítani. Azonban, ha a fejlődésében valamiről úgy gondoljuk, hogy aggasztónak tűnik, akkor javasolt a gyermek orvosához fordulni. Azt, hogy milyen vörös zászlókra lehet érdemes odafigyelni a gyerekek fejlődésében, ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Források: romper.comwhattoexpect.com