Baba

8 meglepő dolog a babák első évéből

Néhány érdekes tényt hoztunk nektek, amivel a baba első évében találkozhattok.
2023. November 22.
baba mosolyog
Kép: Getty Images

Bármennyire is szeretnénk, mindenre nem lehet felkészülni, de ez talán nem is olyan nagy baj, hiszen így számos meglepetésben lehet részünk. A babák első éve maga a csoda, egy kis magatehetetlen gombócból egy év alatt már állni, sőt akár járni tudó csöppség lesz. Lássunk, ebből az egy évből néhány érdekes dolgot.

1. A baba felismeri az édesanyját

Amikor egy kisbaba megszületik, minden és mindenki új számára, egyvalakit kivéve: az édesanyját. Az újszülött baba azonosítani képes az anya hangját, szívhangját és illatát.

2. Kihullhat a haja

Vannak babák, akik nagy, dús hajjal születnek, ám rövid idő elteltével kihullik a hajuk. Ne aggódj, ennek hormonális okai vannak. A hajszálak hamarosan visszanőnek.

3. A babák zömében kék szemmel születnek

Aztán fél éves koruktól elkezd változni a szemszínük, persze vannak, akiknek kék marad a szemük. És természetesen olyan baba is van, aki nem kék szemmel születik.

4. A babák rövidlátóak

Ha már a szemüket említettük, akkor jó tudni, hogy a babák látása még fejlődik idekint. Amikor megszületnek, körülbelül tíz centire látnak el. Aztán idővel egyre távolabbi dolgokat is észrevesznek, felismernek.

5. Nincs térdkalácsuk

Az újszülötteknek van ugyan egy térdkalácsra emlékeztető porcuk, de a valódi térdkalács csak 6-7 hónapos korukra fejlődik ki, amikor a többség kúszni-mászni kezd.

6. Fejlett a szaglásuk

A babáknak a szaglásuk a legfejlettebb érzékük, az anyatejet például felismerik, sőt, saját anyukájuk tejét is meg tudják különböztetni más anyák tejeitől.

7. Gyakran tüsszentenek

Ennek egyszerű oka van, így tisztulnak az orrjárataikat.

8. A kisbabák is álmodnak

Azt ugyan egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy miről álmodnak. Alvás alatt kétszer annyi időt töltenek REM szakaszban, mint egy felnőtt. A REM fázis alatt álmodunk.