8 hónapos baba fejlődése

A baba fejlődése

A legtöbb baba

  • mindkét szülőt ismeri, tudja, kiről van szó
  • kéttagú szavakat ismételget: ala, aja, ama, buba
  • kúszni kezd
  • tárgyakat kézből kézbe ad, utánoz

A babák fele

  • kapaszkodva vagy kezében tartva valamit felállhat
  • jól kúszik
  • a tárgyakat eléri, húzza

Néhány baba

  • állásba felhúzza magát
  • a tárgyakat az ujjaival (mutató- és hüvelykujjával) megfogja
  • a gesztusokat érti és mutatja is

A 8. hónapban a baba már nem akar hason feküdni. Pár percig megül, de ha megmozdítja a fejét vagy utána nyúl valaminek, eldől. Oda-vissza gurul, kúszni kezd, négykézláb állva előre-hátra hintázik (kutyázik). Körbe forog, szemével követi a mozgó tárgyakat, örömét hangadással fejezi ki. A bútorokba kapaszkodva feláll, de leülni még nem tud.

A látása tovább javul, a közeli és távolabbi személyeket, tárgyakat is észreveszi, felismeri. Kicsi tárgyakra is ügyesen fókuszál. A képernyőt is látja, a mozgás lekötheti, de nagyon egészségtelen a tévénézés (későbbi korban is!), ezért úgy kell elhelyezni a kiságyát, hogy este se zavarja a nyugalmát a képernyő. Legjobb persze a külön szoba vagy más elfoglaltság, ha a tévéző szülőkkel egy szobában lakik a gyermek.

A játékokat már két ujjával fogja meg. Apró dolgokat is ügyesen a mutató- és hüvelykujja közé fog, figyeli őket, játszik velük, de sajnos rögtön a szájába is veszi, ajakkal is tapintja őket. Ezért nem szabad apró dolgokat a közelében tartani (pénzt, kavicsot, LEGO-kockát), csak olyan nagyságú játékokat kell a kezébe, keze ügyébe rakni, amelyek nagyságuk miatt nem tömhetők a szájba – pl. kislabda, lemosható játék, csörgő, rágóka. Ügyesen magához húzza a mozgatható játékokat. Kaphat papírt, ceruzát, az ölünkben ülve irkálgathat, próbálja a ceruzát tartani. Nagyon jó játék lehet a “közös” bevásárlás, főzés, az etetőszékben jól érezi magát. Legyen minél többet a munkavégzés helyén, és mindig mindenről tájékoztassuk. Nagyon szereti a színes kendővel a “kukucskázást”, a “hol a baba, hol az anya, hol a játék” keresgélést, és hangosan kacag, ha sikeres benne.

Nagyon élvezi, ha magasból leejtheti a tárgyakat.

Az ujjával mutatja a tárgyakat, embereket, egyre jobban ki tudja fejezni, hogy mit szeretne. Hangját egyre nagyobb hangerőn próbálgatja. Azt is tudja, hogy mit jelent a “nem”, és rázza a fejét. Két szótagú hangsorokat formálhat, de ezek még nem igazi szavak.

Három-négy etetéssel is beéri naponta, segítséggel bögréből iszik, elfordítja a fejét, ha már nem kér többet. Ha szopik, akkor is fontos a főzelék feltétekkel, ami lehet hús, hetente egyszer máj, sajt, túró is, akár két alkalommal is.

11-13 órás éjszakai és 2-3 órás nappali alvásigénye van.

Ha nem húzza föl magát állásba, nem tarja súlyát, ha nem fog meg tárgyakat, nem figyel rájuk, mindenképpen jelezzük ezt a gyermekorvosnak. Ha hangra, kérdésre nem reagál, a suttogó vagy halk beszédre nem fordul oda, hallásvizsgálat javasolt. Bármely apró dolog (pénz, gomb, kavics, gombelem) lenyelésénél azonnal orvoshoz, ügyeletes kórházba kell vinni.

JÁTÉKTIPPEK

Megtaníthatod a kicsinek, hogyan kell felváltva csinálni valamit, amikor együtt játszotok: „most te következel” és „most én következem”.

Építs egy mini akadálypályát néhány párnából vagy babzsákból, és menj le hozzá a talajra, néhány játékot tegyél le, amiért oda tud kúszni.

Készíts pompont neki, amit könnyen a kezébe foghat, leejthet, gyakorolhatja a markolóreflexét, lehet használni labdaként, és csiklandozásra sem utolsó!

Keress néhány simogatós könyvet, és nézegessétek együtt.

Készíts rövid videót a babáról, majd nézzétek meg együtt.

Helyezkedj el terpeszállásban, és mondd a babának, hogy másszon át a lábad között.

“Fürdés közben tölts műanyag poharakba hideg és meleg vizet, dugd a kezét az egyikbe, magyarázd el neki, hogy ez a meleg, majd a másikba, hogy ez a hideg!”