Baba

Mozgásfejlődés a negyedik 3 hónapban: Czákné Varga Ildikó védőnő beszélt az egyre önállóbbá váló babáról

Az első születésnap felé közeledve a legtöbb szülő visszatekint, és hitetlenkedve nézi, hogy az egykori aprócska újszülött babából egyre önállóbb kisember vált. A kicsi szó szerint elindul ebben az időszakban az önállóság felé.
2023. Október 14.
áll a baba
(Kép forrása: Getty Images)

A 10-12 hónapos baba már a járást gyakorolgatja. Először csak álldogál, kapaszkodva, és érdeklődve szemléli a világot ebből az új nézőpontból. Ezt kezdetben még bizonytalanul, széles alapon, merev térddel teszi, de ahogy biztonságos talajon egyre többet gyakorolja, egyre biztosabbá válik. Aztán, még mindig kapaszkodva a bútorokba, vagy a kezünkbe, előbb oldalazva, majd előrefelé is tesz néhány lépést.

„A babák zöme az első születésnapja könyékén önállóan is elindul, bár ebben meglehetősen nagy különbségek is lehetnek a kicsik között. Ha másfél éves koráig kezd járni a baba, az még teljesen rendben van” – mondja szakértőnk, Czákné Varga Ildikó védőnő, IBCLC laktációs tanácsadó. Az ilyen korú baba önállóan ül, sok időt tölt üldögélve, a játékaival tevékenykedve. A tárgyakat egymásra rakosgatja, építeni kezd. Önállóan tudja a falatot a szájába tenni, és a kanál, pohár használata is biztosabbá válik.  Öltöztetéskor egyre inkább tud segíteni kezét, lábát dugni a ruhába.

Elérkezik a „pakolós” korszak

A 9-10 hónapos babáknál, akik egyre gyakrabban állnak meg a bútorok mellett kapaszkodva, beindul a „pakolós” korszak. Elveszik, leveszik, eldobálják, máshová teszik a játékokat, majd leguggolnak, elmásznak értük – és nemcsak a játékokat rakosgatják, ezért figyelni kell rá, hogy balesetveszélyes, törékeny tárgy ne kerülhessen a kezük ügyébe.

Czákné Varga Ildikó védőnő – fotó: magánarchívum

Czákné Varga Ildikó védőnő – fotó: magánarchívum

Egyre ügyesebben képesek a bútorokra is felmászni, itt is fontos figyelni a biztonságukra. Ha lehet, állítsunk össze nekik biztonságos térben „akadálypályát” párnákból, alagutakból, és amennyit csak lehet, tartózkodjunk a szabadban. „Ha a baba még ebben az időszakban sem mászik, ha nem áll fel és nem térdel, fejlesztésre lehet szüksége, ezért forduljunk szakemberhez – első körben a gyermekorvoshoz” – javasolja Czákné Varga Ildikó.

Ilyenkor a kicsik többsége még váltogatja a mászást és a kapaszkodva lépegetést, attól függően, épp melyiket ítélik hatékonyabbnak, gyorsabbnak. Az is fontos, hogy bár segíthetjük, hogy a kicsi a kezünket fogva lépkedjen, kerüljük a két kezünkbe kapaszkodva való járatását. Hagyjunk neki teret, hogy ezt önállóan is kipróbálhassa, megtalálja az első önálló lépésekhez szükséges egyensúlyt.

Akarat és érzelmek

A 10-12 hónapos baba cselekvéseiben is egyre önállóbbá válik. Egyre inkább képes felismerni az érzelmeket, és a sajátjait is kifejezni – az akaratos „nem”-től a szeretetteljes simogatásig, vagy az idegen társaságban az anyához való félős odabújásig. Tapsol, pá-pát int, szótagokat utánoz, dallamos hangokat utánozgat. Így egyre könnyebb értelmezni a szükségleteit, és reagálni azokra.

A kézmozdulatai egyre finomabbak, apró tárgyakat is ki tud venni a tartójukból. A formabedobós játékok mellett előkerülnek a nagyobb elemekből álló, fa összerakós játékok, vagy a zsinóros, „húzogatós” játékszerek, amelyekkel szintén tud már játszani.

Vigyük társaságba!

Az első születésnapjához közelítő baba egyre inkább igényelheti a társaságot is. Elsődleges társa persze még ilyenkor is a családja, főként az anyukája, de a bátrabb babák már szívesen vannak együtt más, hasonló korú kicsikkel is. Ha az időjárás engedi, vigyük minél többször játszótérre, de nagyon jók a különféle fejlesztő babatornák, a zenés foglalkozások és a piciknek való játszóházak is.

Olvasd el az első év mozgásfejlődéséről szóló sorozatunk előző részeit is: A baba első 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el a mérföldköveket, A baba második 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, mire számíthatunk a fejlődésben, A baba harmadik 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, milyen nagy változásokra számíthatunk.