Baba

Hány hónaposan ülnek fel a babák?

Amikor a baba már stabilan kúszik, számítani lehet arra, hogy hamarosan felül. Az ülés elsajátításához a hát-, has- és nyakizmok megerősödésére van szükség. Mikor jön el a felülés ideje?
2023. Május 10.
Baba ül és anyjával játszik
Kép: Getty Images

A nagymozgások sorrendje

A nagymozgások elsajátítása összetett és egymásra épülő folyamat. Meghatározott sorrendje van, nem szerencsés, ha ezek felcserélődnek vagy kimaradnak. Jogosan merül fel a kérdés, hogyha kimarad például a mászás és a baba egyből felhúzza magát állásba, akkor mégis hogy tudná ezt megakadályozni a szülő. Mivel minden nagymozgásnak megvan a maga szerepe nem csupán az izmok erősítésében, hanem a finommozgás fejlődésében és az agyi funkciók érésben is, ezért fontos a sorrendiség és az, hogy ne maradjon ki egyetlen mozgásforma sem. Ha ez megtörténik, mindenképp érdemes szakemberhez (neurológus, gyógytornász) fordulni. De vissza a felüléshez.

Mikor ül fel a babám?

Az ülés általában a kúszás után és a mászás előtt következik be, néha megelőzi a mászás, ebben az esetben nem történik semmi szokatlan. Ez azt jelenti, hogy valamikor 6 és 9 hónapos kor környékén számíthatunk arra, hogy kisbabánk felül. Mi kell a felüléshez? Először is a biztos fejmegtartás, az átfordulás hasról hátra és fordítva. A kúszással a törzs minden izma erősödik, ahogy az egyensúlyérzék is, ezek is nagyon fontosak a felüléshez.

A kisbabák a négykézlábas helyzetből ülnek „ki”, de kezdetben még szükségük a karjaikra, hogy megtámasszák magukat. Sokszor fognak eldőlni mire stabilan, minden támaszték nélkül ülni tudnak. Erre kb. 9-10 hónapos korban számíthatunk. Mivel a babák nagy egyéni eltéréseket mutatnak a nagymozgások elsajátításában, ezért csak hozzávetőlegesen határozható meg a felülés időpontja. Azonban az elmondható, hogy amennyiben kisbabánk 10-11 hónaposan még csak nem is próbálkozik a felüléssel, akkor forduljunk szakemberhez.

Ültessük? Fejlesszük?

Egyiket se tegyük. Egy tipikusan fejlődő babának nincs szükséges sem fejlesztésre, sem ösztönzésre. Arra van szüksége, hogy biztonságos környezetben, nagy térben, szabadon próbálkozhasson. Nem ajánlott az ültetés sem, ha még nem elég erősen a törzsi izmai, akkor a megtámasztással a gerincét terheljük, ami később problémákat okozhat. Ha függőleges helyzetbe kell tartanunk a babát – például etetésnél -, akkor olyan félig fekvő-félig ülő, döntött testhelyzetet alkalmazzunk, ami megtámasztja a gerincét és leveszik róla a terhelést.

Ne feledjük, hogy a felüléshez az izmok és az idegrendszer érettségére van szükség, ezt sürgetni nem célszerű, sőt. Ahogy a más babákkal való összehasonlítást sem szerencsés, minden gyermek fejlődése egyedi.