Baba

A sok üléstől egyre több gyereknek van szívnagyobbodása

Arról sokat hallunk, hogy az ülőmunkának és a kevés fizikai aktivitásnak milyen káros hatásai vannak a felnőttekre, de viszonylag ritkán beszélünk arról, hogyan hat az inaktív élet a gyerekek egészségre.
2024. Május 14.
tablet lány
Kép: Getty Images

A Bristol és Exeter Egyetem, valamint a Kelet-Finnország Egyetem tudósai egy átfogó kutatást végeztek, amelybe 1682 gyereket és serdülőkorút vontak be, hogy kiderítsék az ülés, illetve a mozgás hatását a szívre, írja hvg.

A vizsgálatuk a világ eddigi legnagyobb és leghosszabb követéses, gyorsulásmérővel mért mozgásviselkedési megfigyelése volt. Számtalan laborvizsgálatot végeztek, továbbá rengeteg kapcsolódó tényezőt vettek figyelembe, így a gyerekek társadalmi-gazdasági helyzetét, a szív- és érrendszeri betegségek családi előfordulását, a vérnyomást, a pulzusszámot, a család dohányzási szokásait.

Ezek együttes eredményei azt mutatják, hogy ha valaki sokat ül gyerekkorában, az a szív megnagyobbodásához vezet, ami növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát és mindez független volt az elhízástól vagy a magas vérnyomástól.

A European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban közölt eredményekből szerencsére az is kiderült, hogy a fizikai aktivitás csökkentheti a fenyegetettséget: a napi 3–4 órás könnyű fizikai aktivitás 49 százalékkal csökkentette a szívizomtömeg növekedését, és a szív egészségének javulásához vezet. Ennyi időt egy gyereknek nem nehéz mozognia, például játszótéri mozgással, labdázással, futkározással.