Baba

Hamarosan receptre írhat fel mozgást a háziorvos

Több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás.
2024. Május 15.
nők torna
Kép: Getty Images

Mozgás receptre elnevezéssel egy olyan program indul, amelybe a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel  Révész Máriusz a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára kiemelte, hogy bár mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. A program elindítói abban bíznak, hogyha a mozgást orvos ajánlja, akkor szemléletváltás érhető el.

A megvalósítás fontos partnerei a települési önkormányzatok, akik abban segítenek, hogy a programinformációk eljussanak a területükön működő háziorvosokhoz, és a lakossághoz, valamint bevonják a közigazgatási területükön működő sportlétesítményeket, ahol a receptet kapó páciensek részére ingyenes mozgási lehetőségeket biztosítanak.

A programhoz a Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke, a Mozgás receptre program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás. Példaként említette, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia kötelező része a sport.

Egy Eurobarométer-felmérésében a magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem mozog, 15 százaléka nagyon ritkán. Ehhez képest például Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya. A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el.