Kisgyerek

Nem a kert méretén múlik a gyerek fizikai aktivitása

Egy új tanulmány szerint a kert mérete nincs hatással a gyermek fizikai aktivitásának szintjére, ami azt sugallja, hogy a szabadtéri játékot nem befolyásolja a városok sűrűsödése és a kertek zsugorodása.
2021. Szeptember 30.
Nincs hatással a gyerek fizikai aktivitására, hogy mekkora a kert mérete (Fotó: Getty Images)

A Murdoch Gyermekkutató Intézet (MCRI) és a Melbourne-i Egyetem kutatása nem mutatott összefüggést a kert/hátsó udvar mérete, illetve hogy mennyire zöld ez a terület és a fizikai aktivitás között, kiemelve a gyermek azon képességét, hogy szabadtéri játékban vegyen részt, függetlenül a kertben található növényzet méretétől vagy mennyiségétől – írja a medicalxpress.com.

Az MCRI kutatója, Jessica Oakley elmondta, hogy a tanulmányuk előtt kevesen vizsgálták a kapcsolatot a szabadtéri otthoni környezet és a gyermek fizikai aktivitása között, annak ellenére, hogy aggódnak, hogy a kertek/udvarok csökkenő mérete káros lehet az egészségre.

A kutatás, ami a BMC Public Health című folyóiratban jelent meg, 5267 Melbourneben élő hatéves gyermek bevonásával készült. A gyerekek fizikai aktivitását 8 napon keresztül rögzítették gyorsulásmérővel. Úgy találták, hogy a kert méretének minden 10 százalékos növekedésével szinte nem nőtt sem az ülő/inaktív viselkedés, sem a mérsékelt vagy erőteljesebb fizikai aktivitás mértéke. A gyerekek átlagosan megfeleltek a napi 60 perces fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatásoknak.

Oakley szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kert mérete és az, hogy mennyire zöld a környezete nem befolyásolják nagymértékben a gyerekek fizikai aktivitást, és a szabadtéri játékot sem.

Az MCRI és a Melbourne -i Egyetem kutatója, Dr. Suzanne Mavoa elmondta, hogy a gyerekek szabadtéri játékának mennyisége csökken, és szerinte közegészségügyi prioritás a fizikai aktivitás előmozdításának lehetséges módjainak azonosítása. “A fizikai aktivitás egészségügyi és fejlődési előnyökkel jár a kisgyerekek számára, beleértve az elhízás és a krónikus betegségek kockázatának csökkentését, valamint a motoros és kognitív fejlődés javítását.”

Hozzátette, hogy ahogy a városok egyre sűrűsödnek, a várostervezésnek, a közös beltéri és kültéri tereknek és az iskoláknak nagyobb szerepet kell játszaniuk a kisgyerekek fizikai aktivitásának és aktív játékának támogatásában.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, még ha kertes családi házban is lakik a család, játszótérre akkor is menni kell. Hiszen nem csak azért járunk játszótérre, mert otthon a kertünkben nincs hinta, csúszda, mászóka. Azért is megyünk a játszótérre, mert ott másokkal is együtt lehetünk, ami főleg akkor nagyon fontos, amikor a gyermekünk még nem jár közösségbe és/vagy nincs testvére. A szocializáció színtere is a játszótér, ahol a gyermek olyan társas szabályokat tanulhat meg, amiket otthon nem.