Gyerek

Összefügg a stresszhormon szintje és a magatartászavar?

Vajon milyen a hormonális háttér azoknál, akik magatartásproblémákkal küzdenek? Ez a kérdés foglalkoztatta a kutatókat akkor, amikor a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét kezdték vizsgálni agresszív és figyelemzavaros gyerekeknél.
2011. Február 19.

A kanadai Concordia Egyetem és az Emberi Fejlődés Kutatócentrumának munkatársai úgy tűnik, rájöttek ennek az ellentmondásos viselkedésnek az okára. A Hormones című folyóiratban közzétett tanulmányukban a kortizolszintet nem csupán viselkedési problémákkal kapcsolták össze, hanem az időtartammal is, ameddig az illető deviánsan viselkedett.

Paula Ruttle, a Concordia Egyetem Pszichológia Tanszékének kandidátusa csapatával 96 fiatal nyálmintáját vizsgálták meg, majd összevetették azokat az alanyok gyerekkori és tinédzserkori viselkedésével. Megfigyelték, hogy a magatartási problémák megjelenésekor a kortizol szintje nagyon magas volt a vizsgált gyerekben, míg azoknál, akiknél már hosszabb ideje fennállt a probléma, kifejezetten alacsony szintet mértek.

Vagyis a gondok jelentkezésekor megemelkedik a kortizolszint, viszont amikor már hosszú ideje fennáll az állapot, visszaesik.

Elsőre úgy tűnik, hogy az agresszív és figyelemzavaros gyerekeknél megdől ez a teória, ennél a csoportnál ugyanis azt vették észre, hogy náluk gyerekkorban és tinédzserkorban is alacsony volt a kortizol szintje. Ugyanakkor a szerzők szerint ez azzal magyarázható, hogy az agresszív viselkedés gyakran a második életév során vagy még korábban jelentkezik, tehát ezek az alanyok a tanulmány készültének idején már hosszú ideje problémásak voltak, ezért lehetett alacsony a kortizolszintjük.

Összefügg a stresszhormon szintje és a magatartászavar?

Lisa Serbin, a tanulmány társszerzője így összegezte a tapasztalataikat: „A tanulmányból arra következtethetünk, hogy érdemes minél előbb beavatkozni, ha valakinél magatartásgondok jelentkeznek, akár már óvodás korban vagy még előbb. A probléma elodázása nem jó megoldás ebben az esetben, mivel ugyan rövidtávon a magas kortizolszint segít a stressz kezelésében, hosszú távon fizikai és mentális problémákat is okozhat.”

Tippünk

Lepd meg a figyelemzavaros, esetleg agresszívan viselkedő gyereket valami különleges és meglepő feladattal. Ilyen például a fotónkon látható árnyékrajzolás. Ugyanilyen jól működhet az is, ha a papírra fekszik az egyik gyerek, a másik pedig körberajzolja. Csak tarts otthon mindig néhány ív csomagolópapírt!

Figyelemzavaros gyermekeknek nagyon fontos a mozgás. Mozgásterapeuta megkeresése mellett sokat hintázzon, korcsolyázzon, biciklizzen, sétáljon pallón, libikókázzon, olyan mozgásokat érdemes sokszor bevetni, ami fejleszti az egyensúlyérzékét.

Mindig keressük vele a szemkontaktust. Egész egyszerűen nem hallja meg, nem figyel, ha csak utána szólunk, mondjuk, hogy menjen fogat mosni. Nézzünk bele a szemébe és úgy kérjük meg valamire.

Nagyobbaknál hagyjuk, hogy tanulás közben matasson, zenét hallgasson, firkáljon. Jobban tud figyelni, ha egyszerre több mindent csinálhat.

Csak röviden kérjünk, rövid, tőmondatokban, kis feladatot, lépésről-lépésére. Utána jöhet a következő. A mesék is rövidek, egyszerűek legyenek.

Tudod, mi az a figyelemzavar?

A választ itt találod meg.

Hasznos oldalt találsz itt egy figyelemzavaros gyerekről.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu