Baba

Mikor kezd nevetni a baba?

Meghallani a baba csengő kacagását az első évének egy igazán különleges pillanata. Mikor számíthatunk az első nevetésre?
2021. Január 19.
Mikor kezd nevetni a baba? (Fotó: Getty Images)

A baba már a kezdetektől kísérletezik a különböző hangokkal – a gügyögések, a gurgulászások mind gyakorlást jelentenek a nevetéshez, és természetesen a verbális kommunikációhoz.

Amint a baba megvillantotta a mosolyát, valószínűleg hamarosan nevetni is fog. A mosolygáshoz hasonlóan ez is egy eszköz lesz a számára, amellyel kommunikálhat. Minden új hanghoz, amit a baba ki tud adni, szükséges, hogy megtanulja, hogyan mozgassa hozzá a száját és a nyelvét – így mint minden egyéb új készség, a nevetés is némi gyakorlást igényel.

Mennyi idősen kezd először nevetni a baba?

Fontos megjegyezni, hogy minden baba más, akárcsak a fejlődésük, így általában különböző időpontokban érik el az egyes fejlődési mérföldköveket. Így lesz, aki az adott mérföldkövet a becsült időszakhoz képest korábban, és lesz, aki később éri el.

A legtöbb baba körülbelül 4 hónapos korára éri el a nevetés mérföldkövét, de ez akár előtte, vagy kicsivel utána is megtörténhet. Mint minden új készséget, ezt is gyakorolnia kell a gyermeknek, így ahogy egyre nagyobb lesz a baba, a nevetése úgy lesz erősebb.

Az nem is kérdés, hogy a szülei számára csodálatos a kicsi nevetése, de ez a hang a babának is tetszik. Emellett azt is örömmel látja, szülei, testvérei, illetve mások, akik éppen körülötte vannak, milyen reakciót mutatnak a nevetése után.

Hogyan lehet segíteni a babát a nevetés felfedezésében?

A babát vicces arcokkal, fura hangokkal, szórakoztató táncmozdulatokkal is meg lehet nevettetni, ezért a szülőnek érdemes tesztelnie, mi az, ami az ő csemetéjénél a leginkább működik. Arra érdemes odafigyelni, hogy a “stand-up műsor” előtt a baba legyen kipihent, jóllakott, és éber – így jobban készen áll.

Nagyon fontos a szemkontaktus is, hiszen a babák általában érdekesnek találják az arcokat. Segíthet megnevettetni a kicsit a babanyelv használata, az eltúlzott gesztusok és mimika, vagy éppen az, ha a babát utánozza a szülő (a gagyogást, a szájmozgást, stb.), ez is ösztönzi az interakciót.

Nem kell aggódni, ha eleinte nem olyan egyszerű megnevettetni a kicsit, különösen, ha közel van az etetés vagy a lefekvés ideje. Sőt, eleinte a babának szánt humor több könnyet is okozhat, mint nevetést, ha rossz az időzítés, és a gyermek éppen túlzottan ingerlékeny. Van olyan baba is, aki már kezdetektől fogva egy kicsit komolyabb – ugyanúgy, ahogy néhány felnőttet is nehezebb megnevettetni, ez a babáknál sincs másképp. Fő, hogy maradjon a szülő kitartó, idővel rá fog jönni, mi az, ami gyermekénél mosolyt és nevetést okoz.

A nevetés az egyik első (és a legszórakoztatóbb) lépés a gyermeknél a szocializáció és a kommunikáció felé. Egy kis idő múlva pedig már integetni, még többet gügyögni, és kukucsosat játszani is fog majd.

Forrás:

verywellfamily.com

whattoexpect.com

today.com