Baba

Hogyan nevettetheted meg a babát?

Miután meghallottad a kisbabád csengő kacagását, biztosan megpróbálkozol majd néhány dologgal, hogy ismét elnevesse magát. Az egyes életkorokban próbáld ki a következő tippeket, hogy meg tudd nevettetni!
2023. Január 18.
nevető baba
Milyen trükkel nevettesd meg? (Kép forrása: Getty Images)

Mikor kezdenek nevetni a babák?

A kisbaba első valódi, úgynevezett szociális mosolya nagyjából 1,5-3 hónapos kora között történik meg, és ezután nem kell sokat várni a nevetésre sem. Általában 3-4 hónapos koruk körül kezdenek nevetni a kicsik – a humort ugyan ekkor még nem értik, de megnevettetik őket a különböző játékok, vagy éppen az, ha izgatottak, vagy felfedeznek valami újat. De az utánzás egy fajtája is lehet a nevetés.

3-4 hónapos kora körül tehát például úgy tudod megnevettetni, ha valamilyen egyszerű tapsolós játékot játszol vele, mint a süti-süti kalácsot vagy a kerekecske gombocska, amin te magad is nevetsz. Ez azért tudja megnevettetni a kisbabát, mert leutánoz téged, köszönhetően a tükörneuronoknak nevezett agysejteknek, amelyek miatt le tudja másolni a cselekedeteidet. A másik oka pedig az, hogy ezekben a játékokban van egy meglepetés-faktor is, amit felismer a baba.

Mi nevettetheti meg a 6 hónapos babát?

Nagyjából fél éves korában a baba már igazi, gurgulázó nevetést is tud produkálni, és izgatottan kuncog például az új, addig ismeretlen dolgok miatt. Ha meg szeretnéd nevettetni, arra nagyszerű módszer ebben az időszakban, ha bohóckodsz neki. Utánozz egy állatot, mutass neki vicces arckifejezéseket, szokatlan mozdulatokat, elnagyolt, túlzó gesztusokat, amiket a bohócok is csinálnak.

Minél furcsább, ahogy cselekszel, a baba annál inkább vizsgálgatni kezdi az emocionális jelzéseidet, hogy lássa, hogy éppen játszol. Azzal, hogy mosolyogsz és nevetsz közben, azt mutatod a babának, hogy éppen bolondozol, ami őt is arra ösztönzi, hogy ő is szórakozzon ezen.

Mi nevettetheti meg a 9 hónapos babát?

Ahogy a baba folyamatosan fejlődik, még inkább kezdi felismerni a furcsa történéseket, azokat a dolgokat, amelyek az általában tapasztalttól eltérnek. Ezért lehet jó módszer a megnevettetésére, ha valami meglepőt teszel. Egy példa erre: imitáld, hogy a papucsod vagy a cipő egy kalap, és csinálj úgy, mintha a fejedre akarnád tenni. Ez azért nevettetheti meg a babát, mert abszurd, és alaposan végig kell gondolnia a dolgot, hogy megértse. A példa alapján először is rá kell jönnie, hogy a cipő a lábra való, nem a fejre, amit onnan tud, hogy az elmúlt hónapokban megfigyelte.

Ha találtál néhány ilyen abszurd módon vicces dolgot, bátran ismételd is meg neki. A kisbaba számára még minden akkora újdonság, hogy többször is nagyon jót fog szórakozni ugyanazon a trükkön.

Mi nevettetheti meg a 12 hónapos babát?

Idővel a baba egyre kevésbé hagyatkozik a szüleire abban, hogy mi a vicces, és magától is keresni kezdi ezeket a dolgokat. Egy példa, ami működhet ennél a korosztálynál, azok a furcsa hangok, amik különösen szórakoztatóak lehetnek. Nyávogj, mint egy macska, vagy adj ki egy meglepő magas hangot, de próbálkozhatsz valamilyen tárgy segítségével is zajt kelteni – valamilyen furcsa hang biztosan működni fog a te kis komédiásodnál is.

Mi nevettetheti meg a 15 hónapos babát?

Ebben az időszakban egy szerepcserét tapasztalhatsz, és azt, hogy a kisbabád megpróbál téged megnevettetni. Próbál rájönni, hogy mi az, amit viccesnek találnak mások. Lehet, hogy éppen megcsiklandoz téged, és ezen ő maga is jól fog szórakozni.

Mi nevettetheti meg a 18 hónapos babát?

Másfél éves korára a gyermeked egyre jobban kezdi érteni a dolgokat maga körül, és semmi sem lehet viccesebb számára ebben az időszakban, mint amikor valamit szándékosan rosszul csinál, vagy észreveszi, hogy más csinál hasonlót – így ezzel érdemes próbálkoznod.

Ez azért lehet szórakoztató a kisgyereknek, mert tudja, hogy valójában minek kellene történnie, például milyen szavaknak kellene következnie a mondókában, de mégsem az történik, és a példánál maradva nem az odaillő szavakkal folytatod a versikét.

Forrás: parents.com