Baba

Mikortól kezdik érteni a babák a humort?

Mit és miért találnak viccesnek a babák?
2024. Február 14.
(Kép forrása: Getty Images)

A még reflexszerű mosoly már az első napoktól látható a babák arcán – sőt, már az anyaméhben is elkezdik ezt gyakorolni. Az első szándékos mosolyokra azonban még néhány hetet várni kell, de általában ezekre is sor kerül az újszülöttek első egy-két hónapjában.

De mi a helyzet a nevetéssel és a humorral a kicsiknél? A Psychology Today írásában azzal foglalkozott, hogy vajon milyen korán kezdik el megérteni a humort a kisbabák. A portál szerint tanulmányok kimutatták, hogy már a 3-5 hónapos babák kezdik megérteni a humort és az abszurd eseményeket. Kutatók például habpamacsot kentek az orrukra, amivel megnevettették a babákat, és mókás arcokkal is kacagásra bírták őket. A babák pedig még akkor is ót nevettek az abszurd eseményeken, amikor az őket körülvevők semleges arcot mutattak – tehát nem egyszerűen mások arckifejezését utánozták le.

Egy másik babákkal végzett vizsgálatban arra kértek harminc szülőt, hogy anélkül próbálják megnevettetni a kisbabájukat, hogy megérintenék őket. A legtöbb szülő a fizikai humor valamilyen formáját használta, mint a vicces arcok, az abszurd tárgyak használata, szórakoztató hangok adása, a kukucsozás, és a hétköznapi tevékenységek extrém módon való eltúlzása – mint például az egyszerű sétálás helyett pingvinként sétáltak. A hathónapos babák hatvan százaléka nevetett a szülei abszurd bohóckodásain.

A portál szerint, ami még fontosabb, hogy úgy tűnik, a babák már azelőtt értik a humort, mielőtt a beszélnének. Longitudinális vizsgálatok kimutatták, hogy a korai szülő-csecsemő interakció során a szülők számos nonverbális módon próbálják rávenni a babákat a nevetésre. A legtöbb ilyen korai esetben például mosolygással, nevetéssel. Ha pedig a baba mosolyogva vagy kuncogva válaszolna, a szülők megismétlik az abszurd tevékenységet, mert a gyermekük nevetett. Így ami úgy kezdődött, hogy a baba egyszerűen utánozza a szülő mosolyát, az hamar azzá fejlődik, hogy a baba őszintén nevet a szülő cselekedeteinek abszurditásán. Ez azt sugallja, hogy a babák jó megfigyelők, és jól értik, mi a normál és ismerős – így ha egy megszokott cselekedetet eltúlzunk, a babák még tovább néznek minket és nevetnek.

A nevetés az öröm mellett pedig a babák és a szülők közötti kötődést is erősíti.

Három dolog, amivel elősegítheted a humor fejlődését a kisbabánál:

  • foglald le minden nap néhány percre fizikai humorral, mint a vicces arcok, a furcsa tárgyak használata stb.
  • mosolyogj, nevess, hogy őt is erre biztasd
  • folytasd az abszurd tevékenységet, és variáld tovább, ha a baba mosolyog vagy nevet rajta

Mikor kezdenek a kicsik maguk is viccesen viselkedni?

A babák kezdik észrevenni, hogy egyes események viccesek, és nem sokkal ezután maguk is megpróbálkoznak a humorral. Kimutatták, hogy a babák 11 hónapos korukra „bohóckodással” próbálkoznak, kísérleteznek a nonverbális humorizálással.