Kisgyerek

Így változik, mi vicces a gyereknek

A gyerekek humorérzéke az évek során folyamatosan változik, formálódik - amit 5 évesen még a világ legjobb poénjának tartottak, azon 12 évesen csak a szemüket forgatják.
2020. Május 13.
Így változik, mi vicces a gyereknek (fotó: Getty Images)

De mit tehetnek a szülők, hogy fejlesszék a gyerkőcük humorérzékét és miért fontos egyáltalán, hogy a kicsik értsék a viccet?

A nagy közös nevetések nem csak összehozzák a családot, de kutatások szerint a jó humorérzék okosabbá, egészségesebbé is teheti a gyerkőcöket, nem mellesleg pedig segíthet nekik abban is, hogy az életben rájuk váró kihívásokkal könnyebben meg tudjanak majd birkózni.

És bár a humorra hajlamosak vagyunk valamiféle genetikai adottságként tekinteni, a humorérzék valójában nem egy velünk született adottság, hanem egy tanult készség, ennek megfelelően a gyerekek humorérzéke is fejleszthető.

De mi is a humor és miért fontos?

A humor az, ami a dolgokat viccessé teszi; a humorérzék pedig a humor felismerési képességét jelenti. Akinek fejlett a humorérzéke, képes felismerni, hogy mi a vicces a környezetében, illetve humorával képes szórakoztatni is másokat.A jó humorérzék valami olyasmi, amire a gyerekek egész életükben támaszkodhatnak és segítheti őket, hogy

  • képesek legyenek többféle perspektívásból, és nem csak a legnyilvánvalóbb szempontból megfigyelni dolgokat,
  • megőrizzék spontaneitásukat,
  • felfogjanak szokatlan ötleteteket, illetve gondolkodásmódokat,
  • képesek legyenek a dolgok felszíne mögé látni,
  • élvezzék, és aktív részesei legyenek az élet játékos oldalának,
  • ne vegyék magukat túl komolyan.

Megfigyelések szerint a jó humorérzékkel rendelkező gyerekek boldogabbak és optimistábbak, nagyobb az önbecsülésük és jobban képesek kezelni a különbözőségeket. Azok a gyerekek, aki értékelik és használják a humort, a társaik körében is népszerűbbek lesznek, valamint a rájuk váró gyerekkori nehézségeket is könnyebben kezelik.De a jó humorérzék nem csak az élet emocionális, illetve szociális aspektusait segíti. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik többet nevetnek, egészségesebbek is. Kisebb eséllyel lesznek depressziósak és a szervezetük jobban ellenáll a betegségekkel szemben. Könnyebben kezelik a stresszt, alacsonyabb a pulzusuk és a vérnyomásuk, valamint jobb az emésztésük is. A nevetés segíthet az embereknek könnyebben elviselni a fájdalmat és tanulmányok szerint az immunrendszert is erősíti.Ami pedig talán a legfontosabb: a humorérzéktől lesz az élet móka és kacagás.

Különböző életkorok, különböző humor

A gyerekek humorérzéke már nagyon fiatal korban fejlődésnek indul. Ahhoz, hogy a kicsik humorérzékének fejlődését a szülők is segíteni tudják, fontos tudniuk, hogy az egyes életkorokban mi az, ami jó eséllyel szórakoztatja a gyerkőcöket. Lássuk is, mikor mivel érdemes próbálkozni!

Csecsemők (nagyjából másfél éves korig)

A kisbabák még nem igazán értik a humort, de azt felismerik, ha mosolygunk és boldogok vagyunk. Amikor vicces hangokat adunk ki, vagy furcsa fejeket vágunk majd után mosolygunk egy jó nagyot vagy nevetünk rajta, akkor a babánk valószínűleg érzékelni fogja az örömünket és utánozni próbál majd bennünket. Szintén nagyon érzékenyek ebben az életkorban az olyan fizikai ingerekre, mint a csikizés, vagy a hasra puszizás – ha jókedvre szeretnénk deríteni a babánkat, próbálkozzunk ezekkel bátran.A babák 9-15 hónapos korukra már eleget tudnak a világról ahhoz, hogy megértsék, ha anyukájuk mókázásból például egy pelenkát tesz a fejére, vagy egy kacsa hangját utánozza, magyarán, ha bármi váratlan dolgot csinál – és ezt még viccesnek is találják.

Totyogók (nagyjából 3 éves korig)

Ebben az életkorban a gyerekek hatalmasat tudnak nevetni azon, ha a szüleik egyes tárgyakat nem rendeltetésszerűen használnak – meglepő sikert lehet aratni például egy kézre húzott cipővel. De szórakoztatják őket az úgynevezett “kukucs” játékok is és a váratlan csikitámadások. A nyelvi készségeik fejlődésével pedig a mondókákat és az értelmetlen szavakat is viccesnek fogják találni – ez eltart egészen az óvodás korukig.És nagyjából ez az az időszak, amikor sok gyerek először próbálja megnevettetni a szüleit. Ilyen vicces próbálkozás például, mikor a kicsik az anyukájuk hatalmas cipőiben végig csoszognak a lakáson, vagy ha az olyan egyszerű kérdésekre, mint hogy “Hol az orrod?” szándékosan rossz helyre mutatnak az arcukon.

Óvodások (5 éves korig)

Az óvodások számára a vizualitás még rendkívül fontos. Sokkal humorosabbnak találnak például egy képet, amin valami szokatlan, oda nem illő dolgot látnak (egy autót szögletes kerekekkel, vagy egy napszemüveget viselő malacot), mint egy rendes szóviccet. De az abszurd dolgokkal is nagy sikert arathatunk náluk, a legtöbb óvodás hatalmas hahotában tör ki, mikor egy mesében megjelenik például egy kukorékoló szamár.Ahogy aztán egyre jobban megismerik a testüket, – és azt, hogy mi idegesíti a szüleiket – a kaka-pisi viccek is szépen-lassan a terítékre kerülnek, megörvendeztetve ezzel szűkebb-tágabb környezetüket.

Kisiskolások

Az óvodás kor végén, illetve az iskolás kor kezdetén az alap szójátékok, a túlzások és a pimaszkodások egyre viccesebbé válnak. Ekkorra már ők maguk is képesek lesznek egyszerűbb vicceket elmesélni, és megértik, milyen jó érzés megnevettetni a másikat.Iskoláskorban aztán már egyre jobban megértik a szavak jelentését és képesek is lesznek játszani velük: elkezdenek szójátékokat gyártani és találós kérdéseket kitalálni. De megtanulják azt is, hogy mi az a gúnyolódás: viccet csinálnak mindenből, ami eltér az általuk “normálisnak” tartottól, legyen az viselkedés vagy öltözködés. Az altesti poénok ugyancsak egyre népszerűbbek lesznek ebben a korban.Ez az az életkor, amikor a gyerekekben a humor kifinomultabb formái is kifejlődnek, ami által képessé válnak az irónia, vagy a szarkazmus használatára, vagy a negatív helyzetek humorral való kezelésére.

Fektessük le a humor alapjait!

Soha nem túl korai elkezdeni egy gyerek humorérzékének fejlesztését. A csecsemők mosolya és nevetése annyira örömteli, hogy ebben korban ezt gyakran ösztönösen csináljuk: mosolygunk rájuk, gügyögünk nekik, vagy megcsikizzük őket, naponta többször, csakhogy halljuk a kuncogást. Nagyon fontos, hogy fenntartsuk ezt a fajta bátorítást később is, ahogy a gyerekek egyre nagyobbak lesznek.Ennek az egyik legjobb módja már a kisgyermek kortól kezdve az, ha folyamatosan reagálunk a kicsit humoros próbálkozásaira. Fő a spontaneitás és a játékosság, ismerjük meg, hogy egyes életszakaszaiban mit talál viccesnek és játszunk sokat, hogy minél többet nevethessen.A legjobb módja, hogy a gyerkőc humorérzékét fejlesszük, ha használjuk a sajátunkat. Tréfálkozzunk, meséljünk vicces történeteket, nevessünk hangosan.

Hol húzzuk meg a határt?

Arról se feledkezzünk meg, hogy a gyerekeknek szükségük van határokra – még akkor is, ha humorról van szó. Az otromba, közönséges viccekre nyilván nem feltétlenül kell ösztönözni őket, ezeket pedig úgy tudjuk a leghatékonyabban elkerülni, ha példát mutatva mi sem használunk ilyeneket. Ha valaki sértő, vagy oda nem illő viccet mesél a kicsi előtt, inkább ne is nevessünk rajta és szánjunk rá időt, hogy elmagyarázzuk neki, hogy az adott vicc miért is nem volt humoros.És persze az is előfordulhat, hogy minimalizálni szeretnénk a csemeténk kakis-pisis humorát – vagy legalábbis azt elérni, hogy az tágabb környezetünket ne nagyon szórakoztassa ilyesmivel. Mivel a gyerekek ebben az életkorban maguktól még nem feltétlenül ismerik fel, hogy mi illő és mi nem, érdemes leülni velük és elmagyarázni nekik, hogy ezeket a vicceket inkább csak a szűk családi körben süssék el.