Gyerek

Az osztálytársak terrorja felnőttkorban is elkísér

Nagyobb eséllyel küzd majd felnőttként mentális problémával, és nagyobb valószínűséggel lesz munkanélküli az, akit az iskolában zaklattak, bántottak az osztálytársai.
2019. Április 18.
Az iskolai zaklatás növeli a felnőttkori mentális betegségek kialakulását

Főként a középiskolai bullying van drámai hatással a mentális egészségre és a foglalkoztatottságra a későbbiekben – erre a következtetésre jutott a Lancaster University Menedzsment Iskolájának kutatása. A kutatásban több mint hétezer 14-16 éves tanulót vizsgáltak. Az eredmények szerint azok a fiatalok, akik tartós, erőszakos iskolai zaklatás áldozatai voltak, drámai következményekkel számolhatnak felnőtt korukban: az elszenvedett bántás 25 éves korukra akár 40 százalékkal is növelheti a mentális problémák kialakulásának kockázatát

A zaklatás, kiközösítés, bántás széles körben elterjedt az iskolákban, sok más tanulmány is összefüggést mutatott ki a zaklatás és a tanulmányi eredmények között. Az iskolai teljesítményen túl a társak közötti agresszió alacsony önbecsülést generál a gyerekeknél, továbbá mentális egészségi problémákra és rosszabb munkahelyi kilátásokra számíthatnak azok, akik áldozattá váltak – fejtette ki Emma Gorman, a tanulmány társszerzője. Az iskolai zaklatásnak hosszú távú hatása van a jövedelemre is.

Az előbb említett hatások különösen azoknál erősek, akiket tartósan bántalmaztak. A tanulmány a bántalmazások közé sorolta a gúnyolódást, a közösségből való kizárást, s az erőszakkal fenyegetést is. A bullying hosszabb távon befolyásolja a teljesítményt – a felsőoktatásban is érezteti hatását.

(via medicalexpress.com)

Kapcsolódó cikkeink: