Kisgyerek

Így fejlődik a gyermek humorérzéke

Bár a kisbabát általában teljesen véletlenszerű dolgok tudják megnevettetni, a kisgyermekkor az időszaka a humorérzék kialakulásának.
2020. December 15.

Mi árulkodik arról, hogy kezd fejlődni a gyermek humorérzéke, és mit tehetsz ennek ösztönzésére?

Ha szívószálat dugsz a füleidbe egy vacsora alatt, amelyen felnőttek vesznek részt, nem valószínű, hogy feltétlenül nevetést váltasz ki belőlük, de ha gyerekek ülnek az asztal körül, akkor nagyon hatékony tud lenni egy ilyen ötlet.

Lehet, hogy nem veszed észre, de ha hasonló módon hülyéskedsz a gyermekeddel, az nem csak arra jó, hogy megnevettesd. Minden ilyen vicces szituáció segíti a humorérzék kialakulását, amely nem öröklődik, hanem fejlődnie kell.

De mikor kezd el nevetni a vicces dolgokon a kisgyerek?

Nagyjából 14-15 hónapos kora körül már meg tudja érteni a gyermek, hogy a vicces arcok, és a logikátlan cselekedetek, a hülyéskedés arra hivatott, hogy nevessenek rajta. Tehát amikor valami olyasmit csinálsz, mint például hogy úgy teszel, mintha úgy ennél a tányérodról, mint egy kutya, az biztosan nagyon tetszeni fog a gyermekednek, mert azt tudja, hogy ennek nem így kellene történnie hagyományos esetben, és ez jó érzéssel is töltheti el.

A humorérzék fejlődésével a kisgyerek a furcsa fizikai dolgokat is elkezdi értékelni, különösen a meglepetésszerűeket – ezért szereti annyira a kukucs játékot vagy a váratlan csiklandozást. De tehetsz úgy is, mintha hirtelen fejbe vágnád magad egy párnával, majd arra dőlsz, amelyre az ütés lök, ez is biztosan megnevetteti majd.

Amikor a nyelvtudása is egyre jobb, a rímek és a számára vicces, nonszensz szavak is nevetést válthatnak ki. De a kisgyermeked megpróbálhat megnevettetni téged is, például azzal, hogy távirányítónak használ egy hajkefét, a könyökére mutat, amikor azt mondod neki, hogy mutasson rá az orrára, vagy felkap egy babát, amire azt mondja, hogy teherautó, csak azért, hogy ezzel téged szórakoztasson. És újra és újra előadhatja neked a komikus műsorát. Ugyan a poénok idővel már jól ismertek lesznek, de a nevetésed növeli az önbizalmát, ezért mindig nevess. Amikor már ő is számít arra, hogy valami humoros lesz, és te ismétled a poénokat, már azelőtt nevethet, hogy elsütötted volna azokat.

Néhány tipp, amivel támogathatod gyermeked humorérzékének fejlődését

  • Hagyd figyelmen kívül a nyilvánvalót. Csinálj úgy, mintha nem vennéd észre a gyermeked, és keresd az ágy alatt, a szekrényben, egy könyvkupac alatt, és közben kérdezd: “Hol van Peti? Nem látom sehol!”
  • Használj hétköznapi tárgyakat arra, hogy vicces hangokat adj velük. Mondd például, hogy “plutty”, amikor egy kanál krumplipürét mersz a gyermeked táljára, fürdetés után csinálj úgy, mintha a törölköző szárítógép lenne, és utánozd a hangját, adj akár különböző hangot minden testrésznél, ami már megszáradt.
  • Keverd meg a rendet. Tegyél például egy plüssmacit a konyhaszekrénybe, az edények közé, és “találd meg” akkor, amikor a gyermeked is ott van veled, és kérdezd meg: “Ez meg hogy került ide?”
  • Nem tartod magad természet adta nevettetőnek? Csak legyél nyitott és játékos – ha jól érzed magad, a gyermeked is jól érzi magát -, és mindig legyél hajlandó együtt nevetni másokkal, és adott esetben magadon is.

Forrás: whattoexpect.com