Baba

A babamasszázs is segíthet, ha nagyon szeles a baba

A csecsemő éretlen emésztőrendszerében gyakran rekednek meg a bélgázok, emiatt sokszor lehet nyűgös, nyugtalan a pici. Hogyan segíthetsz rajta? Íme pár fogás, ami megkönnyítheti mindkettőtök életét.
2017. November 15.

Csecsemőkorban gyakori probléma lehet a hasfájás, aminek csillapítására, a baba megnyugtatására vannak sokaknál bevált módszerek. A hasfájásos állapotban a baba sikoltásszerű sírást produkál, és lábait a hasához húzogatja. Babusgatással, ringatással a sírás nem szüntethető meg. Ha más tünet (hányás, hasmenés, láz) nem tapasztalható, annyit tehetsz, hogy segítesz a kicsinek megnyugodni, illetve próbálod enyhíteni a fájdalmait, és segíted a szél távozását, például masszázzsal.

A gáz természetes dolog a csecsemőknél, de némelyikük nehezebben szabadul meg tőlük, mint mások. Míg egyes babák minden alkalommal tökéletesen boldognak tűnhetnek, csak amikor szelelnek nyűgösek picit, addig állandóan morognak, és piros az arcuk az erőlködéstől.

Csecsemőkorban gyakori probléma lehet a hasfájás

Minél többet sírnak, annál több levegőt nyelnek, ez pedig végül több gázt eredményez. Ez egy ördögi kör olyan csecsemők számára, akiknek nehezen megy a bélgáztól való megszabadulás.

Nem kell tehetetlenül figyelni

Te is megtanulhatsz néhány hasznos masszázs fogást és bevetheted őket naponta.

Dörzsöljük össze tenyerünket, hogy jól felmelegedjen, esetleg cseppentsünk rá néhány csepp édesköményolajat, és végezzük el ezeket a mozdulatokat, ez segíti a szelek távozását.

A babamasszázs is segíthet, ha nagyon szeles a baba

A babamasszázs is segíthet, ha nagyon szeles a baba

A konzisztencia kulcsfontosságú

A gyakorlatokat legalább napi három alkalommal kell elvégezni. Célszerű mindegyik pelenka cserénél ezt a gyakorlatsort végrehajtani.

Az időzítés kulcsfontosságú. Várj legalább 30 percet az etetés után, mielőtt masszázst adnál.

Hallgasd a hanghatásokat

Amikor masszírozod a babát, tartsd nyitva a füled! Figyelj az apró hangokra, morgásokra amik pocaktájékról jönnek, ez jelzi, hogy a gázok haladnak.

Ha továbbra is őrülten sír a pici, akkor ellenkező hatást gyakorol a nyomásra a hasra, ilyenkor inkább próbálj arra koncentrálni, hogy megnyugtasd a gyereket.

A legfontosabb azonban a türelem és a kitartás, még ha sokszor hihetetlennek is tűnik, de ez a korszak is előbb utóbb véget ér!

Kapcsolódó cikkek hasfájás témában: