Baba

Vajon mit akarhat a kisbaba?

A csecsemő éhségjelei, nyűgössége, mosolya vagy éppen sírása mind olyan jelzés, amely valamiféle választ vált ki a szülőkből, különösen az édesanyából.
2011. Június 26.

Vajon mit akarhat a baba? Az ösztöneidre hallgass!

Minél élénkebben reagál az anya ezekre a jelzésekre, azaz minél inkább megvalósul a válaszkész gondozás, annál harmonikusabb kapcsolat alakul ki az anya és a kisbaba között, és annál biztonságosabban fog kötődni a gyerek. A kötődés minősége a későbbiekben kihatással van a gyermek önbizalmára, empátiás készségére, arra, ahogy a konfliktusokat kezeli, sőt a későbbi párkapcsolatára is.

Régóta tudjuk, hogy a szoptató anyák előnyben vannak ezen a területen. Egy kutatás közelebb vihet a magyarázathoz. A The Journal of Child Psychology and Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány eredménye sokak számára nem meglepő: a szoptatás segíti a biztonságos kötődést anya és gyereke között. A tanulmány újdonsága azonban, hogy magyarázattal is szolgál arra, mindez hogyan történik.

A kutatók 17 anyát vizsgáltak, akik közül kilencen szoptattak, nyolcan pedig tápszerrel táplálták kisbabájukat. A szülés után 2-4 héttel funkcionális MR-vizsgálattal figyelték meg az agyműködésüket, miközben a saját kisbabájuk, illetve idegen újszülöttek sírásáról készült hangfelvételt hallgatták. A funkcionális MR-vizsgálat olyan képalkotó eljárás, amelynek segítségével az agy különböző területeinek működését tudják feltérképezni olyan módon, hogy megfigyelik, hogyan változik az egyes területek aktivitása különböző ingerek hatására.

A vizsgált szoptató anyák agyának abban a részében, amely a gondoskodásért és az együttérzésért felelős, erőteljesebb válaszreakció keletkezett, amikor kisbabájuk sírását hallották, mint azoknak az anyáknak az agyában, akik nagyrészt tápszerrel táplálják gyereküket.

A kutatók otthonukban is megfigyelték az anyák viselkedését, és videofelvételeket készítettek arról, hogyan gondozzák három-négy hetes kisbabájukat. A felvételeket azután kiértékelték, megállapítva, hogy az egyes anyák mennyire voltak érzékenyek a kisbabájuk jelzéseire. Az értékelést olyan mozzanatokra alapozták, mint például a baba mosolyának viszonzása vagy megfelelő reakció a baba feszült állapotára. Függetlenül attól, hogy az anya szoptatott vagy mesterségesen táplálta a kisbabáját, a megfelelő agyterületek erőteljesebb aktivitása fokozott anyai érzékenységgel járt együtt.

Ez az első olyan kutatási eredmény, amely a háttérben zajló neurobiológiai folyamatokat vizsgálja a szoptatás függvényében, és embereken, nem pedig kísérleti állatokon végzett megfigyelések során kapcsolja össze az agyműködést az anya viselkedésével.

Mivel a szóban forgó agyi struktúrák az együttérzési képességért is felelősek, ezeknek a területeknek a magas aktivitása segítheti a szoptató anyát abban, hogy megértse, mit érez a kisbabája, így megfelelően tud reagálni a jelzéseire – vélik a kutatók. “Az biztos, hogy ezek az agyterületek valamilyen módon segítik az információk feldolgozását, és gondoskodó viselkedésre ösztönzik az anyát” – mondja dr. Pilyoung Kim, a kutatás vezetője.

“Lehetséges, hogy a szoptatás közben felszabaduló hormonok, például az oxitocin vezetnek az agyműködés és a viselkedés változásaihoz. Nagyobb mintán végzett vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a szoptatás és az agyi aktivitásváltozások közötti összefüggéseket.”

Az eredmények rávilágítanak a szoptatás, az agyműködés és a szülői viselkedés közötti lényeges összefüggésekre. Ezért “nagyon fontos, hogy a hozzátartozók támogassák az édesanyát, és segítsenek neki megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyek a szoptatás kapcsán előadódhatnak – hangsúlyozza Kim. – Azok az édesanyák pedig, akik valamilyen okból nem tudnak szoptatni, sokat nyerhetnek, ha arra biztatják őket, hogy érzékeny, válaszkész módon gondozzák a kisbabájukat.”

Hogyan segítheted a kötődést, ha nem vagy csak részben szoptatsz?

  • Tölts minél több időt közvetlen testkontaktusban a babával. Pihenjetek együtt úgy, hogy nagypárnára támaszkodsz, a kicsit pedig a mellkasodra fekteted.
  • Használj hordozókendőt vagy más testközeli hordozást lehetővé tevő eszközt.
  • Lehetőleg ne napirend szerint etess, hanem a baba igényei szerint. Nem biztos, hogy mindig ugyanakkor és ugyanannyit szeretne enni. A sírás oka kezdetben sem mindig az éhség.
  • Aludj a baba közvetlen közelében, hogy éjszaka is válaszolni tudj a jelzéseire.
  • Sokkal inkább az ösztöneidre, mint a kívülállók, könyvek tanácsaira hallgatva közelíts a babához.

A válaszkész gondozás éjszaka is megvalósítható. Ebben a könyvben olvashatsz róla részletesen: William Sears: Éjszakai gondoskodás – Hogyan altassuk el a kisbabát?

Ezek is érdekelhetnek: